Az erő bennünk van! (2)


Póda Erzsébet  2008.8.5. 13:24

Az önbizalomhiány nem mindig jellemzi az ember egész személyiségét.

Ez attól függ, hogy gyerekkorban a szülők mely tulajdonságait dicsérték, és melyeket kritizáltak. Vannak, akik a munkahelyükön csodákat alkotnak, magánéletük viszont romokban hever – vagy fordítva.

Példa erre az elégedett és határozott feleség – otthon minden körülötte forog: szervez, intéz, irányít. Az anyaszabadság után azonban reszketve jelentkezik a pályázatra. Irtózik a másokkal való találkozásnak még a gondolatától is. Vagy a tűzhely előtt tűzről pattant menyecskeként viselkedő nej, aki kitűnő takarítónő, rekordot dönthetne gulyásleves főzésből és rétes nyújtásból. Akár a királynál is szakácskodhatna! Ám férjeura és parancsolója időnként – okkal, ok nélkül – alaposan helybenhagyja. A verés nyomai előbb-utóbb láthatóvá válnak, és vajon ki hiszi el, hogy az ember lánya hetente leesik a lépcsőkön? A feleségen, a munkahelyén először segíteni szeretnének, de látva tehetetlenségét, megalázkodását, egy idő után mindenki azt gondolja róla: azt kapja, amit érdemel. Vagy az a cégvezetőnő, aki magabiztosan köti a milliós üzleteket, keményen tárgyal, és kérlelhetetlenül egyezkedik – a férfiakkal való kapcsolatteremtési próbálkozásai viszont egytől egyig kudarcba fulladnak.

Az önértékelési zavarokkal küszködő nők nagy része gyakran választ alacsonyabb értelmi képességű férfit. Hosszú éveket bírnak ki az alkoholista vagy zsarnok férjükkel, miközben érdekes módon a szenvedés, a fájdalmak és a megaláztatás türelmes elviselése miatt többnek érzik magukat. Gondolatban azt bizonygatják: jónak kell lennem, hiszen mennyi mindent kibírok. De jaj, ha még az ilyen férfit is elveszíti! Nyomban összeroppannak.

Aki azt hiszi, rögtön önbizalma lesz, ha bejelentkezik egy menedzserkurzusra, nagyon téved. Elvégezheti ugyan a tanfolyamot, megtanulhat ezt-azt, önértékelésén azonban ez még nem segít. Sőt lehet, hogy agresszívvá válik vagy semmi sem fog úgy működni nála, ahogy kellene. De ez lehet az első lépés az önmegismeréshez vezető úton. Önsegítő könyveket olvasni, önismereti kurzusokra járni, megoldásokat keresni segítség lehet az utunkon. Sokkal hatékonyabb segítség, mint a legyintés és a sóhaj: már az anyám/apám is megmondta, hogy nem lesz belőlem semmi…

Önbizalmat szerezni nem egyszerű dolog. Az ember hajlamos hamar feladni, a könnyebb – de nem jobb – megoldásokat választani, vagy saját kudarcaiért állandóan másokat okolni. Pedig az erő bennünk van. Ha valóban változtatni akarunk életünkön, de a kezdeti nehézségek leküzdésében támaszra van szükségünk, forduljunk szakemberhez. Segítségével megérthetjük, hol a helyünk, mik a feladataink, mi az, amit mi akarunk, és melyek bennünk szüleink elképzelései, amit ők diktáltak belénk. És elérkeztünk a kérdéshez: kinek akarunk megfelelni? Az ember első reakciója ilyenkor, hogy megtorpan, és azt gondolja, önmagunknak megfelelni önzőség. De amikor idáig eljut, lassan tudatosítani kezdi: ezentúl már nem kell megfelelnie mások, pl. a szülei vagy férje elvárásainak, nem kell olyannak lennie, amilyennek – szerinte mások szeretnék látni. Végre önmaga lehet!

Önbizalmunk alapja, önmagunk feltételek nélküli vállalása. Innentől pedig már sokkal könnyebb az út a boldogság, a teljes, értelmes, sikeres élet felé. Persze hosszú és fáradságos út ez, de higgyük el: megéri!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az erő bennünk van! (1)

Póda Erzsébet

Csak fel kell fedezni magunkban...

2008.7.28.   

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.