Az erő bennünk van! (2)


Póda Erzsébet  2008.8.5. 13:24

Az önbizalomhiány nem mindig jellemzi az ember egész személyiségét.

Ez attól függ, hogy gyerekkorban a szülők mely tulajdonságait dicsérték, és melyeket kritizáltak. Vannak, akik a munkahelyükön csodákat alkotnak, magánéletük viszont romokban hever – vagy fordítva.

Példa erre az elégedett és határozott feleség – otthon minden körülötte forog: szervez, intéz, irányít. Az anyaszabadság után azonban reszketve jelentkezik a pályázatra. Irtózik a másokkal való találkozásnak még a gondolatától is. Vagy a tűzhely előtt tűzről pattant menyecskeként viselkedő nej, aki kitűnő takarítónő, rekordot dönthetne gulyásleves főzésből és rétes nyújtásból. Akár a királynál is szakácskodhatna! Ám férjeura és parancsolója időnként – okkal, ok nélkül – alaposan helybenhagyja. A verés nyomai előbb-utóbb láthatóvá válnak, és vajon ki hiszi el, hogy az ember lánya hetente leesik a lépcsőkön? A feleségen, a munkahelyén először segíteni szeretnének, de látva tehetetlenségét, megalázkodását, egy idő után mindenki azt gondolja róla: azt kapja, amit érdemel. Vagy az a cégvezetőnő, aki magabiztosan köti a milliós üzleteket, keményen tárgyal, és kérlelhetetlenül egyezkedik – a férfiakkal való kapcsolatteremtési próbálkozásai viszont egytől egyig kudarcba fulladnak.

Az önértékelési zavarokkal küszködő nők nagy része gyakran választ alacsonyabb értelmi képességű férfit. Hosszú éveket bírnak ki az alkoholista vagy zsarnok férjükkel, miközben érdekes módon a szenvedés, a fájdalmak és a megaláztatás türelmes elviselése miatt többnek érzik magukat. Gondolatban azt bizonygatják: jónak kell lennem, hiszen mennyi mindent kibírok. De jaj, ha még az ilyen férfit is elveszíti! Nyomban összeroppannak.

Aki azt hiszi, rögtön önbizalma lesz, ha bejelentkezik egy menedzserkurzusra, nagyon téved. Elvégezheti ugyan a tanfolyamot, megtanulhat ezt-azt, önértékelésén azonban ez még nem segít. Sőt lehet, hogy agresszívvá válik vagy semmi sem fog úgy működni nála, ahogy kellene. De ez lehet az első lépés az önmegismeréshez vezető úton. Önsegítő könyveket olvasni, önismereti kurzusokra járni, megoldásokat keresni segítség lehet az utunkon. Sokkal hatékonyabb segítség, mint a legyintés és a sóhaj: már az anyám/apám is megmondta, hogy nem lesz belőlem semmi…

Önbizalmat szerezni nem egyszerű dolog. Az ember hajlamos hamar feladni, a könnyebb – de nem jobb – megoldásokat választani, vagy saját kudarcaiért állandóan másokat okolni. Pedig az erő bennünk van. Ha valóban változtatni akarunk életünkön, de a kezdeti nehézségek leküzdésében támaszra van szükségünk, forduljunk szakemberhez. Segítségével megérthetjük, hol a helyünk, mik a feladataink, mi az, amit mi akarunk, és melyek bennünk szüleink elképzelései, amit ők diktáltak belénk. És elérkeztünk a kérdéshez: kinek akarunk megfelelni? Az ember első reakciója ilyenkor, hogy megtorpan, és azt gondolja, önmagunknak megfelelni önzőség. De amikor idáig eljut, lassan tudatosítani kezdi: ezentúl már nem kell megfelelnie mások, pl. a szülei vagy férje elvárásainak, nem kell olyannak lennie, amilyennek – szerinte mások szeretnék látni. Végre önmaga lehet!

Önbizalmunk alapja, önmagunk feltételek nélküli vállalása. Innentől pedig már sokkal könnyebb az út a boldogság, a teljes, értelmes, sikeres élet felé. Persze hosszú és fáradságos út ez, de higgyük el: megéri!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az erő bennünk van! (1)

Póda Erzsébet

Csak fel kell fedezni magunkban...

2008.7.28.   

A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1