Az aknés bőr kezelése


Takács Anita  2011.2.11. 6:48

A serdülőkorban a hormonális változások miatt megjelenő bőrproblémák, pattanások sok esetben még a fiatal felnőttek hétköznapjait is megkeserítik

A kiváltó ok általában több összetevős.

Az aknék súlyosabb megjelenési formái mindenképpen kezelést igényelnek. Amennyiben a gyulladásos állapot szinte folyamatos, az elváltozások után hegek is maradnak, mindenképpen keressünk fel egy bőrgyógyász szakorvost. Az időben elkezdett gyógyszeres kezelés megvédi a bőrt a maradandó sebhelyek kialakulásától. A megelőzés azért hatékonyabb, mert a már kialakult hegek a későbbiekben szinte semmilyen módszerrel nem tüntethetők el. Lézeres kezeléssel a mélységük csökkenthető, de a javulás csupán 60%-os.

Ha a bőrön a mitesszerek száma enyhén megszaporodik az arc egyes részein, esetleg a mellkason, és a háton, és rövid idő alatt, maguktól gyógyulnak a pattanások, rendszeres tisztítással eredményesen javítható a bőr tisztátlansága.

A kozmetikus által végzett szakszerű, rendszeres arctisztítással nagyon jó eredményeket lehet elérni. Ajánlott a magas hatóanyag-tartalmú natúrkozmetikumok otthoni használata, amellyel kapcsolatosan szintén a kozmetikus tud tanácsot adni. Jótékony hatásúak a bőrtípusnak megfelelő gyulladáscsökkentő (pl. ichtiolos) pakolások, kíméletes peelingek, amelyek inkább leoldják az elhalt szarusejteket, mintsem mechanikailag (magőrleményekkel) radíroznák le azokat.

Jelentős javulást érhetünk el életmódváltással. Válasszunk egy számunkra megfelelő sportot, testmozgási formát, és űzzük rendszeresen! Fontos, hogy naponta legalább egy órát tartózkodjunk a friss levegőn, sétáljunk a szabadban.

A napi folyadékbevitel rendkívül fontos a salakanyagok szervezetből való ürülése szempontjából. Legalább két-két és fél litert igyunk naponta, amely legyen tiszta víz, vagy gyógytea. Reggel és este alaposan tisztítsuk meg az arcot arctejjel és tonikkal, hiszen az éjszakára fenn maradt sminkmaradványok nagyban elősegíthetik a bőr gyulladásos folyamatait.

A táplálkozással kapcsolatosan már évtizedek óta keringenek rémhírek arról, hogy a kávétól, csokitól bizony pattanásos lesz a bőrünk. A legújabb kutatások viszont azt bizonyítják, hogy mindezek csak akkor hozhatóak összefüggésbe, ha ételallergiáról vagy gombás fertőzésről van szó. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne tartsunk mértéket az élvezeti források fogyasztásában. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt (A-vitamin forrás a sárgarépa, sütőtök, spenót, kajszibarack, B-vitaminban gazdag például a banán), gabonafélét (szintén a B-vitaminok miatt ajánlott).

Attól, hogy pattanásos a bőrünk, még bátran sminkelhetjük magunkat. Természetesen nem mindegy, hogy mit használunk, de egy szakértő kozmetikus ebben is tud tanácsot adni. Nem kell túlzásba esni, de leheletnyi alapozás után hangsúlyozzuk bátran a szemünket szemhéjtussal, spirállal, és használjunk halvány ajakfényeket.

Ha a napozás helyett inkább a mesterséges barnulási formák mellett döntünk jó, ha tudjuk, hogy az önbarnító krémek, csillámos testápolók ronthatnak bőrünk állapotán. Ha semmiképpen nem szeretnénk lemondani a barnulásról, járjunk inkább szoláriumba, persze csak mértékkel. Azt vallom, hogy ha az uniós szabványnak megfelelő gépekkel felszerelt szalont választunk, heti egy alkalom semmiképpen sem árthat. Azt tapasztaltam, hogy amikor heti rendszerességgel egyszer tíz percet töltöttem a szoláriumban, akkor is nagyon szépen kiépült a bőröm barnasága. Azért döntöttem a tíz perc mellett, mert ez az a maximális idő, ameddig a bőr képes mindenféle fényvédelem nélkül védekezni.

Jegyezzük meg: problémás bőr nincsen! Az akné megjelenése a szervezetünk üzenete, hogy valami nem megfelelőképp működik. Amennyiben hajlandóak vagyunk ezt elfogadni, teljesen másképpen kezdjük el látni a problémát. A testünk segítséget kér, figyelmeztet, hogy jobban oda kéne figyelnünk az életmódunkra. Ne legyünk haragosak a jószándékú jelzésért, próbáljuk inkább megfelelően orvosolni!

Az aknés problémák előbb-utóbb kezelés hatására, vagy maguktól megszűnnek. Nem kell elkeseredni, ha a tükörbe nézve minden reggel bosszúság ér minket miattuk. Nagyon fontos a viszonylag stresszmentes életmód, pozitív életszemlélet, optimizmus. Képzeljük el minden este elalvás előtt, hogy bőrünk üde, és sugárzik az egészségtől. Olyan sokszor hangoztatjuk, hogy minden a fejben dől el. Mi lenne, ha egyszer el is hinnénk? De tényleg!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Testápolás illóolajakkal

Both Tímea

Az illatoknak nagy erejük van. Hatnak testünkre, lelkünkre, szellemünkre egyaránt.

2018.11.10.    12


Nyaralás utáni bőrápolás

Both Tímea

Tanácsainkkal szeretnénk megtanítani az olvasót a tudatos bőrápolásra, szépségápolásra, nőiességének megtartására.

2018.9.20.  2    11


A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2018.6.25.    11


Egészséges élet, fiatalos arcbőr

Both Tímea

Megfogadandó tippek az ránctalan sima bőrért. (1. rész)

2018.3.6.    4


Szépségtörténelem(3)

Jády Mónika

A forradalmi változásokat a szépségtörténelemben az 1905-ös év hozta meg.

2017.11.20.    2


Szépségtörténelem(2)

Jády Mónika

A férfiakra vonatkozó szépségminta a történelem folyamán nem sokat változott (széles váll, izmos lábak, feszes test).

2017.10.15.    7


Bőrünk felkészítése a hűvösre

Both Tímea

Fordítsunk nagyobb gondot arcbőrünk és kezünk ápolására.

2017.10.14.    12


Szépségtörténelem(1)

Jády Mónika

Sok ezer évvel ezelőtt a szépség a buja, gömbölyded formákkal volt egyenlő. Ma a karcsúság a divat.

2017.9.23.    11


Csináld magad arckrémek

Busai Hajnalka Lilla

Természetes és hatékony, könnyen elkészíthető arckrémek receptjei minden bőrtípusra.

2017.8.28.    4


A szemkörnyék ápolása

Both Tímea

Minden életkorban más hatóanyag tartalmú kozmetikumokra van szüksége bőrünknek.

2017.6.2.    13


Radírozni jó!

Palkó Emese

No, nem feltétlenül csak a ceruza nyomait a papírról, hanem arcunk karbantartása végett is ajánlott egy kis radírozás.

2017.3.14.    10


Tanácsok a hajhullással kapcsolatban

PR-cikk

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot az egyik hajproblémáról, mindannyiunk réméről, a hajhullásról.

2017.2.1.    3