Az aknés bőr kezelése


Takács Anita  2011.2.11. 6:48

A serdülőkorban a hormonális változások miatt megjelenő bőrproblémák, pattanások sok esetben még a fiatal felnőttek hétköznapjait is megkeserítik

A kiváltó ok általában több összetevős.

Az aknék súlyosabb megjelenési formái mindenképpen kezelést igényelnek. Amennyiben a gyulladásos állapot szinte folyamatos, az elváltozások után hegek is maradnak, mindenképpen keressünk fel egy bőrgyógyász szakorvost. Az időben elkezdett gyógyszeres kezelés megvédi a bőrt a maradandó sebhelyek kialakulásától. A megelőzés azért hatékonyabb, mert a már kialakult hegek a későbbiekben szinte semmilyen módszerrel nem tüntethetők el. Lézeres kezeléssel a mélységük csökkenthető, de a javulás csupán 60%-os.

Ha a bőrön a mitesszerek száma enyhén megszaporodik az arc egyes részein, esetleg a mellkason, és a háton, és rövid idő alatt, maguktól gyógyulnak a pattanások, rendszeres tisztítással eredményesen javítható a bőr tisztátlansága.

A kozmetikus által végzett szakszerű, rendszeres arctisztítással nagyon jó eredményeket lehet elérni. Ajánlott a magas hatóanyag-tartalmú natúrkozmetikumok otthoni használata, amellyel kapcsolatosan szintén a kozmetikus tud tanácsot adni. Jótékony hatásúak a bőrtípusnak megfelelő gyulladáscsökkentő (pl. ichtiolos) pakolások, kíméletes peelingek, amelyek inkább leoldják az elhalt szarusejteket, mintsem mechanikailag (magőrleményekkel) radíroznák le azokat.

Jelentős javulást érhetünk el életmódváltással. Válasszunk egy számunkra megfelelő sportot, testmozgási formát, és űzzük rendszeresen! Fontos, hogy naponta legalább egy órát tartózkodjunk a friss levegőn, sétáljunk a szabadban.

A napi folyadékbevitel rendkívül fontos a salakanyagok szervezetből való ürülése szempontjából. Legalább két-két és fél litert igyunk naponta, amely legyen tiszta víz, vagy gyógytea. Reggel és este alaposan tisztítsuk meg az arcot arctejjel és tonikkal, hiszen az éjszakára fenn maradt sminkmaradványok nagyban elősegíthetik a bőr gyulladásos folyamatait.

A táplálkozással kapcsolatosan már évtizedek óta keringenek rémhírek arról, hogy a kávétól, csokitól bizony pattanásos lesz a bőrünk. A legújabb kutatások viszont azt bizonyítják, hogy mindezek csak akkor hozhatóak összefüggésbe, ha ételallergiáról vagy gombás fertőzésről van szó. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne tartsunk mértéket az élvezeti források fogyasztásában. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt (A-vitamin forrás a sárgarépa, sütőtök, spenót, kajszibarack, B-vitaminban gazdag például a banán), gabonafélét (szintén a B-vitaminok miatt ajánlott).

Attól, hogy pattanásos a bőrünk, még bátran sminkelhetjük magunkat. Természetesen nem mindegy, hogy mit használunk, de egy szakértő kozmetikus ebben is tud tanácsot adni. Nem kell túlzásba esni, de leheletnyi alapozás után hangsúlyozzuk bátran a szemünket szemhéjtussal, spirállal, és használjunk halvány ajakfényeket.

Ha a napozás helyett inkább a mesterséges barnulási formák mellett döntünk jó, ha tudjuk, hogy az önbarnító krémek, csillámos testápolók ronthatnak bőrünk állapotán. Ha semmiképpen nem szeretnénk lemondani a barnulásról, járjunk inkább szoláriumba, persze csak mértékkel. Azt vallom, hogy ha az uniós szabványnak megfelelő gépekkel felszerelt szalont választunk, heti egy alkalom semmiképpen sem árthat. Azt tapasztaltam, hogy amikor heti rendszerességgel egyszer tíz percet töltöttem a szoláriumban, akkor is nagyon szépen kiépült a bőröm barnasága. Azért döntöttem a tíz perc mellett, mert ez az a maximális idő, ameddig a bőr képes mindenféle fényvédelem nélkül védekezni.

Jegyezzük meg: problémás bőr nincsen! Az akné megjelenése a szervezetünk üzenete, hogy valami nem megfelelőképp működik. Amennyiben hajlandóak vagyunk ezt elfogadni, teljesen másképpen kezdjük el látni a problémát. A testünk segítséget kér, figyelmeztet, hogy jobban oda kéne figyelnünk az életmódunkra. Ne legyünk haragosak a jószándékú jelzésért, próbáljuk inkább megfelelően orvosolni!

Az aknés problémák előbb-utóbb kezelés hatására, vagy maguktól megszűnnek. Nem kell elkeseredni, ha a tükörbe nézve minden reggel bosszúság ér minket miattuk. Nagyon fontos a viszonylag stresszmentes életmód, pozitív életszemlélet, optimizmus. Képzeljük el minden este elalvás előtt, hogy bőrünk üde, és sugárzik az egészségtől. Olyan sokszor hangoztatjuk, hogy minden a fejben dől el. Mi lenne, ha egyszer el is hinnénk? De tényleg!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Otthoni fürdőzés

Both Tímea

A fürdés egyidős az emberiséggel, kapcsolódik az emberi kultúra mindennapjaihoz.

2020.12.16.    11


A szemkörnyék ápolása

Both Tímea

Minden életkorban más hatóanyag tartalmú kozmetikumokra van szüksége bőrünknek.

2020.11.25.    13


Korpásodás ellen

A haj korpásodásának is vannak olyan okai, amelyek a stresszel erősebbé válnak. Hogyan kezeljük ezeket?

2020.11.9.   


Őszi cipődivat

Itt az ősz, így ideje bekukkantani a szekrénybe, hogy melyik cipőt, csizmát hordhatjuk még idén ősszel.

2020.11.4.   


Melyik a legjobb sampon?

PR-cikk

Erre nehéz választ adni, hiszen mindannyiunk haja más igényekkel rendelkezik. De...

2020.10.7.   


Bőrünk ősszel

A kellemes megjelenést minden korban a jó közérzet és az egészség jelének tartották. Ennek pedig fontos feltétele a helyes bőrápolás.

2020.10.1.   


Bízd a szépséged esküvői sminkesre!

PR-cikk

A nagy napon mindennek tökéletesnek kell lennie, a ruhádnak, a hajadnak és a sminknek is.

2020.9.26.   


Sissy hajpakolása

Sajtóhír

Életre keltették Sissy királyné legendás, eredetileg konyak és tojássárgája keverékéből készült hajpakolását.

2020.9.14.   


Instant hajdúsítás

PR-cikk

A póthajak, parókák, pepik az évtizedek során igencsak nagy fejlődésen mentek keresztül.

2020.7.7.   


Arcápolási praktikák

Oriskó Renáta

Bőrünk az egészségünk tükre, s mivel mindenki számára látható, éppen ezért kellő figyelmet kell rá fordítanunk.

2020.5.27.   


Melyik fehérítő fogkrém a legjobb?

Sokunk vágya, hogy fogaink ne csak egészségesek, de tökéletesen fehérek is legyenek.

2020.5.17.   


Arctisztítás otthon

PR-cikk

Fontos ismerni az igényeinket, legyünk professzionálisak!

2020.4.16.