Napra készen


Almási Anikó, kozmetikus  2003.7.29. 16:43

A tavasz és a nyár a fény évszakai. A téli napfényhiányos időszak után megkezdődik az újjáéledés szakasza, amikor testünk-lelkünk felfrissül.

Mindannyian ismerjük a téli depressziót, de azt talán nem mindenki tudja, hogy okozója a melatonin és a szerotonin hormonok egyensúlyának felbomlása. A melatonin sötétség hatására termelődik szervezetünkben, s fáradtságot okoz, míg a szerotonin és noradrenalin a fény hatására jön létre -- ezektől a szervezetünk felfrissül, energiát termel.

A napsugarak nemcsak a növények életéhez nélkülözhetetlenek: napfény nélkül nincs élet a Földön! A fény UVA és az UVB hullámai immunrendszerünk fő támogatói. Épen tartják nemi hormonjainkat, és segítségükkel képződik szervezetünkben az egészséges csontrendszer felépítéséhez szükséges D-vitamin. Ha módjával élvezzük a napsugarakat, a mi vitalitásunk is fokozódik. Számos betegség gyógyítható fényterápiával -- a depressziótól kezdve a különböző bőrbetegségekig. Sajnos ma már nem napfürdőzhetünk következmények nélkül: a bőrünk pedig nem felejt! Emlékszik minden egyes leégésre, s ezek káros hatása az évek során csak „összeadódik”. Mivel az egyre vékonyodó ózonréteg már nem véd meg minket, nekünk kell megóvnunk saját magunkat és gyermekeinket a káros UV-sugaraktól. Az UVB-sugarak, bőrpírt, vagy fájdalmas, akár hólyagos égési sérüléseket okozhatnak. Az UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeiben okoznak elváltozásokat, s bizonyos idő elteltével durvább ráncosabb, öregebb lesz tőle a bőrünk.
A napozás fő szabálya: a nap megfelelő időszakában való napozás. A bőrt károsító sugarak nyolcvan százaléka 11 és 15 óra között éri a földet, ilyenkor tehát nem ajánlatos a napon tartózkodni. A szabadban végzett munka idejére is szükséges a megfelelő fényvédelem, és ha csak a játszótérre megyünk, gyerekeket akkor is kenjük be védőfaktoros napozókrémmel.
Másik fontos szabály: a megfelelő fényvédő faktoros készítmények kiválasztása. A 15-ös faktorral jelzett napozókrémek a káros sugarak mintegy kilencven százalékától megvédenek. A bőr pigment-rendszere is véd valamelyest a leégéstől, ezért a szoláriumban szerzett barnaság is segíthet abban, hogy ne károsodjon a bőrünk nyaraláskor!

A napozásra ajánlatos a bőrünket előkészíteni is. Mégpedig egyrészt peelingezéssel (hogy megszabadítsuk a száraz, szigetelő szarurétegtől, mert így sokkal egyenletesebb lesz a barnulás).
Másrészt – ez különösen az érzékeny, fehér bőrűeknek fontos – szoláriumozással. A szolárium a fényszegény időszakokban nemcsak testünk fizikai állapotát javítja, hanem jobb kedvre is derít. A lényeg: a természetes és mesterséges fény alkalmazásakor egyaránt fontos a mértéktartás!

Létezik egy ún. napdiéta, melyet egy híres, szerzetesek által irányított római klinikán fejlesztettek ki. A nap-diéta alapját zöldségek és gyümölcsöt alkotják (mint például sárgarépa, tök, dinnye, cékla, sárgabarack), melyek fogyasztása jótékony hatással van a bőrre, és elősegíti a bőr egyenletes, szép és egészséges lebarnulását. A karotinban és A-vitaminban gazdag gyümölcs- és zöldségfélék bőrvédő hatása egyébként már régóta tudományosan igazolt.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nomination, a kreatív ékszermárka

PR-cikk

Firenzében 1987-ben születtek meg a Nomination ékszerek...

2022.11.30.   


Kézápolási kisokos

Tilajcsík Dóra

„Ha kíváncsi vagy egy nő valódi korára, nézd meg a kezét!“ Hangzik az ismert mondás, és az állítás egyáltalán nem áll messze az igazságtól.

2022.11.24.    2


Védjük hajunkat a hidegtől és a stressztől!

A stresszt már régóta a hajhullás egyik okozójaként tartják számon, a hideg pedig tovább ronthat a helyzeten...

2022.11.9.   


Bőrünk ősszel

A kellemes megjelenést minden korban a jó közérzet és az egészség jelének tartották. Ennek pedig fontos feltétele a helyes bőrápolás.

2022.10.1.   


Harisnyaválasztás

PR-cikk

A régi időkben a kényelmetlen, ámde praktikus viselet szimbóluma volt, ma már sokkal inkább a komfortos elegancia jellemzi.

2022.9.26.   


Nyaralás utáni bőrápolás

Both Tímea

Tanácsainkkal szeretnénk megtanítani az olvasót a tudatos bőrápolásra, szépségápolásra, nőiességének megtartására.

2022.9.16.  31    11


Hibátlan smink a nagy napra

Az esküvői smink 3+1 alapszabálya, hiszen ez a legfontosabb a nagy napon!

2022.8.24.   


Ne vágd magad a hajad!

Három dolog, amit soha ne csinálj otthon, mert elrontott frizura lesz a vége!

2022.7.21.   


A sminkecset használata

Hogyan használjuk az egyes sminkecset-típusokat helyesen? Tippjeink!

2022.6.28.   


A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2022.6.28.    11


A tökéletes nyári alapozó

Tilajcsík Dóra

A nyári hőség nemcsak a vízfogyasztásunk mennyiségére, hanem külsőnk állapotára is hatással van.

2022.6.15.   


Levendula, a lila csoda

Levendula. Végtelen lila mezők, igazi mediterrán életérzés. Ez az első kép, amely beugrik, amikor ezt a szót halljuk.

2022.6.13.    13