Napra készen


Almási Anikó, kozmetikus  2003.7.29. 16:43

A tavasz és a nyár a fény évszakai. A téli napfényhiányos időszak után megkezdődik az újjáéledés szakasza, amikor testünk-lelkünk felfrissül.

Mindannyian ismerjük a téli depressziót, de azt talán nem mindenki tudja, hogy okozója a melatonin és a szerotonin hormonok egyensúlyának felbomlása. A melatonin sötétség hatására termelődik szervezetünkben, s fáradtságot okoz, míg a szerotonin és noradrenalin a fény hatására jön létre -- ezektől a szervezetünk felfrissül, energiát termel.

A napsugarak nemcsak a növények életéhez nélkülözhetetlenek: napfény nélkül nincs élet a Földön! A fény UVA és az UVB hullámai immunrendszerünk fő támogatói. Épen tartják nemi hormonjainkat, és segítségükkel képződik szervezetünkben az egészséges csontrendszer felépítéséhez szükséges D-vitamin. Ha módjával élvezzük a napsugarakat, a mi vitalitásunk is fokozódik. Számos betegség gyógyítható fényterápiával -- a depressziótól kezdve a különböző bőrbetegségekig. Sajnos ma már nem napfürdőzhetünk következmények nélkül: a bőrünk pedig nem felejt! Emlékszik minden egyes leégésre, s ezek káros hatása az évek során csak „összeadódik”. Mivel az egyre vékonyodó ózonréteg már nem véd meg minket, nekünk kell megóvnunk saját magunkat és gyermekeinket a káros UV-sugaraktól. Az UVB-sugarak, bőrpírt, vagy fájdalmas, akár hólyagos égési sérüléseket okozhatnak. Az UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeiben okoznak elváltozásokat, s bizonyos idő elteltével durvább ráncosabb, öregebb lesz tőle a bőrünk.
A napozás fő szabálya: a nap megfelelő időszakában való napozás. A bőrt károsító sugarak nyolcvan százaléka 11 és 15 óra között éri a földet, ilyenkor tehát nem ajánlatos a napon tartózkodni. A szabadban végzett munka idejére is szükséges a megfelelő fényvédelem, és ha csak a játszótérre megyünk, gyerekeket akkor is kenjük be védőfaktoros napozókrémmel.
Másik fontos szabály: a megfelelő fényvédő faktoros készítmények kiválasztása. A 15-ös faktorral jelzett napozókrémek a káros sugarak mintegy kilencven százalékától megvédenek. A bőr pigment-rendszere is véd valamelyest a leégéstől, ezért a szoláriumban szerzett barnaság is segíthet abban, hogy ne károsodjon a bőrünk nyaraláskor!

A napozásra ajánlatos a bőrünket előkészíteni is. Mégpedig egyrészt peelingezéssel (hogy megszabadítsuk a száraz, szigetelő szarurétegtől, mert így sokkal egyenletesebb lesz a barnulás).
Másrészt – ez különösen az érzékeny, fehér bőrűeknek fontos – szoláriumozással. A szolárium a fényszegény időszakokban nemcsak testünk fizikai állapotát javítja, hanem jobb kedvre is derít. A lényeg: a természetes és mesterséges fény alkalmazásakor egyaránt fontos a mértéktartás!

Létezik egy ún. napdiéta, melyet egy híres, szerzetesek által irányított római klinikán fejlesztettek ki. A nap-diéta alapját zöldségek és gyümölcsöt alkotják (mint például sárgarépa, tök, dinnye, cékla, sárgabarack), melyek fogyasztása jótékony hatással van a bőrre, és elősegíti a bőr egyenletes, szép és egészséges lebarnulását. A karotinban és A-vitaminban gazdag gyümölcs- és zöldségfélék bőrvédő hatása egyébként már régóta tudományosan igazolt.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Öt jó tanács a nyári alakunkért

PR-cikk

5 tanács ahhoz, hogy gyorsan formába hozd magad még a nyár előtt!

2022.5.20.   


Tavaszi megújulás

Így készítsd fel a bőröd a tavaszi megújulásra! Arctisztítás, toner, növényi kivonatok...

2022.3.9.   


Tanácsok téli hajápolásra

Számos tévhit kering arról, hogyan kell ápolni a hajat télen. Most megtudhatjuk, mit tanácsol a mesterfodrász.

2022.2.10.   


A szemkörnyék ápolása

Both Tímea

Minden életkorban más hatóanyag tartalmú kozmetikumokra van szüksége bőrünknek.

2021.12.7.    13


Használjunk illóolajat!

Csivre Kata

A hideg, őszi napok közeledtével bizony visszahúzódunk a jó meleg lakásba. Az ősz azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a sötétséggel együtt a rosszkedv is beköszönt. Sőt!

2021.10.22.   


A ragyogó haj titka

Természetes hajápolás a ragyogó hajkoronáért. Mit tegyünk, hogy csodás legyen?

2021.9.6.   


Mi kell a hajnövesztéshez?

PR-cikk

A hajnövesztéshez nemcsak türelem kell. Nézzük csak, még mi más!

2021.7.15.   


Kényelmes magassarkú

PR-cikk

Vajon létezik olyan magassarkú cipő, amiben nem okoz gondot a járás?

2021.6.16.   


Szépülő kismamáknak

Csivre Kata

Alábbi írásunk szépülni akaró várandós kismamáknak készült. Jó tanácsok rosszullét és egyebek kiküszöbölésére.

2021.6.3.   


A szép bőr a legszebb filter

Fogadjuk el természetes külsőnket, hiszen egyediségünk tesz minket igazán gyönyörűvé...

2021.5.7.   


Otthoni fürdőzés

Both Tímea

A fürdés egyidős az emberiséggel, kapcsolódik az emberi kultúra mindennapjaihoz.

2020.12.16.  1    11


Korpásodás ellen

A haj korpásodásának is vannak olyan okai, amelyek a stresszel erősebbé válnak. Hogyan kezeljük ezeket?

2020.11.9.