Napra készen


Almási Anikó, kozmetikus  2003.7.29. 16:43

A tavasz és a nyár a fény évszakai. A téli napfényhiányos időszak után megkezdődik az újjáéledés szakasza, amikor testünk-lelkünk felfrissül.

Mindannyian ismerjük a téli depressziót, de azt talán nem mindenki tudja, hogy okozója a melatonin és a szerotonin hormonok egyensúlyának felbomlása. A melatonin sötétség hatására termelődik szervezetünkben, s fáradtságot okoz, míg a szerotonin és noradrenalin a fény hatására jön létre -- ezektől a szervezetünk felfrissül, energiát termel.

A napsugarak nemcsak a növények életéhez nélkülözhetetlenek: napfény nélkül nincs élet a Földön! A fény UVA és az UVB hullámai immunrendszerünk fő támogatói. Épen tartják nemi hormonjainkat, és segítségükkel képződik szervezetünkben az egészséges csontrendszer felépítéséhez szükséges D-vitamin. Ha módjával élvezzük a napsugarakat, a mi vitalitásunk is fokozódik. Számos betegség gyógyítható fényterápiával -- a depressziótól kezdve a különböző bőrbetegségekig. Sajnos ma már nem napfürdőzhetünk következmények nélkül: a bőrünk pedig nem felejt! Emlékszik minden egyes leégésre, s ezek káros hatása az évek során csak „összeadódik”. Mivel az egyre vékonyodó ózonréteg már nem véd meg minket, nekünk kell megóvnunk saját magunkat és gyermekeinket a káros UV-sugaraktól. Az UVB-sugarak, bőrpírt, vagy fájdalmas, akár hólyagos égési sérüléseket okozhatnak. Az UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeiben okoznak elváltozásokat, s bizonyos idő elteltével durvább ráncosabb, öregebb lesz tőle a bőrünk.
A napozás fő szabálya: a nap megfelelő időszakában való napozás. A bőrt károsító sugarak nyolcvan százaléka 11 és 15 óra között éri a földet, ilyenkor tehát nem ajánlatos a napon tartózkodni. A szabadban végzett munka idejére is szükséges a megfelelő fényvédelem, és ha csak a játszótérre megyünk, gyerekeket akkor is kenjük be védőfaktoros napozókrémmel.
Másik fontos szabály: a megfelelő fényvédő faktoros készítmények kiválasztása. A 15-ös faktorral jelzett napozókrémek a káros sugarak mintegy kilencven százalékától megvédenek. A bőr pigment-rendszere is véd valamelyest a leégéstől, ezért a szoláriumban szerzett barnaság is segíthet abban, hogy ne károsodjon a bőrünk nyaraláskor!

A napozásra ajánlatos a bőrünket előkészíteni is. Mégpedig egyrészt peelingezéssel (hogy megszabadítsuk a száraz, szigetelő szarurétegtől, mert így sokkal egyenletesebb lesz a barnulás).
Másrészt – ez különösen az érzékeny, fehér bőrűeknek fontos – szoláriumozással. A szolárium a fényszegény időszakokban nemcsak testünk fizikai állapotát javítja, hanem jobb kedvre is derít. A lényeg: a természetes és mesterséges fény alkalmazásakor egyaránt fontos a mértéktartás!

Létezik egy ún. napdiéta, melyet egy híres, szerzetesek által irányított római klinikán fejlesztettek ki. A nap-diéta alapját zöldségek és gyümölcsöt alkotják (mint például sárgarépa, tök, dinnye, cékla, sárgabarack), melyek fogyasztása jótékony hatással van a bőrre, és elősegíti a bőr egyenletes, szép és egészséges lebarnulását. A karotinban és A-vitaminban gazdag gyümölcs- és zöldségfélék bőrvédő hatása egyébként már régóta tudományosan igazolt.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szépségtippek a királyi udvarból

Tilajcsík Dóra

Meghan Markle elvált amerikai színésznőből lett Megán sussexi hercegné, amikor a windsori kastély kápolnájában kimondta a boldogító igent Harry hercegnek tavaly márciusban.

2019.1.11.    5


Arcápolás télen

Palkó Emese

A téli időszakban arcbőrünk fokozottabb odafigyelést igényel. Hiszen az egyre hidegebb hőmérséklet nagyon megviseli arcbőrünket. Jótanácsok következnek.

2019.1.8.    13


Otthoni fürdőzés

Both Tímea

A fürdés egyidős az emberiséggel, kapcsolódik az emberi kultúra mindennapjaihoz.

2018.12.16.    11


Kézápolási kisokos

Tilajcsík Dóra

„Ha kíváncsi vagy egy nő valódi korára, nézd meg a kezét!“ Hangzik az ismert mondás, és az állítás egyáltalán nem áll messze az igazságtól.

2018.11.25.    2


Testápolás illóolajakkal

Both Tímea

Az illatoknak nagy erejük van. Hatnak testünkre, lelkünkre, szellemünkre egyaránt.

2018.11.10.    12


Nyaralás utáni bőrápolás

Both Tímea

Tanácsainkkal szeretnénk megtanítani az olvasót a tudatos bőrápolásra, szépségápolásra, nőiességének megtartására.

2018.9.20.  3    11


A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2018.6.25.    11


Egészséges élet, fiatalos arcbőr

Both Tímea

Megfogadandó tippek az ránctalan sima bőrért. (1. rész)

2018.3.6.    4


Szépségtörténelem(3)

Jády Mónika

A forradalmi változásokat a szépségtörténelemben az 1905-ös év hozta meg.

2017.11.20.    2


Szépségtörténelem(2)

Jády Mónika

A férfiakra vonatkozó szépségminta a történelem folyamán nem sokat változott (széles váll, izmos lábak, feszes test).

2017.10.15.    7


Bőrünk felkészítése a hűvösre

Both Tímea

Fordítsunk nagyobb gondot arcbőrünk és kezünk ápolására.

2017.10.14.    12


Szépségtörténelem(1)

Jády Mónika

Sok ezer évvel ezelőtt a szépség a buja, gömbölyded formákkal volt egyenlő. Ma a karcsúság a divat.

2017.9.23.    11