Napra készen


Almási Anikó, kozmetikus  2003.7.29. 16:43

A tavasz és a nyár a fény évszakai. A téli napfényhiányos időszak után megkezdődik az újjáéledés szakasza, amikor testünk-lelkünk felfrissül.

Mindannyian ismerjük a téli depressziót, de azt talán nem mindenki tudja, hogy okozója a melatonin és a szerotonin hormonok egyensúlyának felbomlása. A melatonin sötétség hatására termelődik szervezetünkben, s fáradtságot okoz, míg a szerotonin és noradrenalin a fény hatására jön létre -- ezektől a szervezetünk felfrissül, energiát termel.

A napsugarak nemcsak a növények életéhez nélkülözhetetlenek: napfény nélkül nincs élet a Földön! A fény UVA és az UVB hullámai immunrendszerünk fő támogatói. Épen tartják nemi hormonjainkat, és segítségükkel képződik szervezetünkben az egészséges csontrendszer felépítéséhez szükséges D-vitamin. Ha módjával élvezzük a napsugarakat, a mi vitalitásunk is fokozódik. Számos betegség gyógyítható fényterápiával -- a depressziótól kezdve a különböző bőrbetegségekig. Sajnos ma már nem napfürdőzhetünk következmények nélkül: a bőrünk pedig nem felejt! Emlékszik minden egyes leégésre, s ezek káros hatása az évek során csak „összeadódik”. Mivel az egyre vékonyodó ózonréteg már nem véd meg minket, nekünk kell megóvnunk saját magunkat és gyermekeinket a káros UV-sugaraktól. Az UVB-sugarak, bőrpírt, vagy fájdalmas, akár hólyagos égési sérüléseket okozhatnak. Az UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeiben okoznak elváltozásokat, s bizonyos idő elteltével durvább ráncosabb, öregebb lesz tőle a bőrünk.
A napozás fő szabálya: a nap megfelelő időszakában való napozás. A bőrt károsító sugarak nyolcvan százaléka 11 és 15 óra között éri a földet, ilyenkor tehát nem ajánlatos a napon tartózkodni. A szabadban végzett munka idejére is szükséges a megfelelő fényvédelem, és ha csak a játszótérre megyünk, gyerekeket akkor is kenjük be védőfaktoros napozókrémmel.
Másik fontos szabály: a megfelelő fényvédő faktoros készítmények kiválasztása. A 15-ös faktorral jelzett napozókrémek a káros sugarak mintegy kilencven százalékától megvédenek. A bőr pigment-rendszere is véd valamelyest a leégéstől, ezért a szoláriumban szerzett barnaság is segíthet abban, hogy ne károsodjon a bőrünk nyaraláskor!

A napozásra ajánlatos a bőrünket előkészíteni is. Mégpedig egyrészt peelingezéssel (hogy megszabadítsuk a száraz, szigetelő szarurétegtől, mert így sokkal egyenletesebb lesz a barnulás).
Másrészt – ez különösen az érzékeny, fehér bőrűeknek fontos – szoláriumozással. A szolárium a fényszegény időszakokban nemcsak testünk fizikai állapotát javítja, hanem jobb kedvre is derít. A lényeg: a természetes és mesterséges fény alkalmazásakor egyaránt fontos a mértéktartás!

Létezik egy ún. napdiéta, melyet egy híres, szerzetesek által irányított római klinikán fejlesztettek ki. A nap-diéta alapját zöldségek és gyümölcsöt alkotják (mint például sárgarépa, tök, dinnye, cékla, sárgabarack), melyek fogyasztása jótékony hatással van a bőrre, és elősegíti a bőr egyenletes, szép és egészséges lebarnulását. A karotinban és A-vitaminban gazdag gyümölcs- és zöldségfélék bőrvédő hatása egyébként már régóta tudományosan igazolt.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A szemkörnyéki ráncok megelőzése

PR-cikk

Ahogy az idő méltóságteljesen kibontakozik, a szemünk körüli finom bőr lesz az a vászon, amelyre az öregedés vonásait festi.

2024.2.2.   


A haj tisztántartása

Fokozódó hajhullás, lelapuló haj és kellemetlen szagok: hajunk számára nem várt kellemetlenségeket tartogat a hűvösebb, őszi idő.

2023.10.24.   


Hogyan válasszunk szempillaspirált? 2.

Hogyan spirálozzunk úgy, mint a profik? A legjobb hatás elérésének titkai mesterkurzusunk keretében.

2023.9.5.   


Hogyan válasszunk szempillaspirált? 1.

Hogyan választhatjuk ki a számunkra legjobb szempillaspirált? A legjobb hatás elérésének titkai mesterkurzusunk keretében.

2023.8.31.   


7 szépségtipp csajos estékre

PR-cikk

Egy ilyen együtt töltött este arra is remek lehetőséget kínál, hogy megosszuk egymással a kedvenc szépségápolási trükkjeinket.

2023.8.24.   


A női kesztyű

A női kesztyűk nemcsak az elegancia és a stílus szimbólumai, hanem egyenesen a kéz kifinomultságának megtestesítői.

2023.8.17.   


Hogyan viseljünk megfelelő frizurát?

A rosszul megválasztott hajviselet azt hangsúlyozza, ami kevésbé előnyös a kinézetünknek.

2023.7.20.   


Nyári frissesség

A forró nyári napokon a testápolásban az üde, friss termékekért nyúlunk szívesebben.

2023.7.6.    3


Mit tegyünk a neszesszerbe?

Tilajcsík Dóra

A szépségipar folyamatosan újabbnál újabb vívmányokkal áll elő, amelyek azt hivatottak segíteni, hogy megjelenésünk a lehető legtökéletesebb legyen.

2023.7.4.    5


A tökéletes nyári alapozó

Tilajcsík Dóra

A nyári hőség nemcsak a vízfogyasztásunk mennyiségére, hanem külsőnk állapotára is hatással van.

2023.6.27.   


Mire figyelj, ha diétázol?

Fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire, legyen szó fogyókúráról, vagy akár egy teljes életmódváltásról! Olvasd el tippjeinket!

2023.5.14.   


Tavaszi megújulás

Így készítsd fel a bőröd a tavaszi megújulásra! Arctisztítás, toner, növényi kivonatok...

2023.4.2.