Napra készen


Almási Anikó, kozmetikus  2003.7.29. 16:43

A tavasz és a nyár a fény évszakai. A téli napfényhiányos időszak után megkezdődik az újjáéledés szakasza, amikor testünk-lelkünk felfrissül.

Mindannyian ismerjük a téli depressziót, de azt talán nem mindenki tudja, hogy okozója a melatonin és a szerotonin hormonok egyensúlyának felbomlása. A melatonin sötétség hatására termelődik szervezetünkben, s fáradtságot okoz, míg a szerotonin és noradrenalin a fény hatására jön létre -- ezektől a szervezetünk felfrissül, energiát termel.

A napsugarak nemcsak a növények életéhez nélkülözhetetlenek: napfény nélkül nincs élet a Földön! A fény UVA és az UVB hullámai immunrendszerünk fő támogatói. Épen tartják nemi hormonjainkat, és segítségükkel képződik szervezetünkben az egészséges csontrendszer felépítéséhez szükséges D-vitamin. Ha módjával élvezzük a napsugarakat, a mi vitalitásunk is fokozódik. Számos betegség gyógyítható fényterápiával -- a depressziótól kezdve a különböző bőrbetegségekig. Sajnos ma már nem napfürdőzhetünk következmények nélkül: a bőrünk pedig nem felejt! Emlékszik minden egyes leégésre, s ezek káros hatása az évek során csak „összeadódik”. Mivel az egyre vékonyodó ózonréteg már nem véd meg minket, nekünk kell megóvnunk saját magunkat és gyermekeinket a káros UV-sugaraktól. Az UVB-sugarak, bőrpírt, vagy fájdalmas, akár hólyagos égési sérüléseket okozhatnak. Az UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeiben okoznak elváltozásokat, s bizonyos idő elteltével durvább ráncosabb, öregebb lesz tőle a bőrünk.
A napozás fő szabálya: a nap megfelelő időszakában való napozás. A bőrt károsító sugarak nyolcvan százaléka 11 és 15 óra között éri a földet, ilyenkor tehát nem ajánlatos a napon tartózkodni. A szabadban végzett munka idejére is szükséges a megfelelő fényvédelem, és ha csak a játszótérre megyünk, gyerekeket akkor is kenjük be védőfaktoros napozókrémmel.
Másik fontos szabály: a megfelelő fényvédő faktoros készítmények kiválasztása. A 15-ös faktorral jelzett napozókrémek a káros sugarak mintegy kilencven százalékától megvédenek. A bőr pigment-rendszere is véd valamelyest a leégéstől, ezért a szoláriumban szerzett barnaság is segíthet abban, hogy ne károsodjon a bőrünk nyaraláskor!

A napozásra ajánlatos a bőrünket előkészíteni is. Mégpedig egyrészt peelingezéssel (hogy megszabadítsuk a száraz, szigetelő szarurétegtől, mert így sokkal egyenletesebb lesz a barnulás).
Másrészt – ez különösen az érzékeny, fehér bőrűeknek fontos – szoláriumozással. A szolárium a fényszegény időszakokban nemcsak testünk fizikai állapotát javítja, hanem jobb kedvre is derít. A lényeg: a természetes és mesterséges fény alkalmazásakor egyaránt fontos a mértéktartás!

Létezik egy ún. napdiéta, melyet egy híres, szerzetesek által irányított római klinikán fejlesztettek ki. A nap-diéta alapját zöldségek és gyümölcsöt alkotják (mint például sárgarépa, tök, dinnye, cékla, sárgabarack), melyek fogyasztása jótékony hatással van a bőrre, és elősegíti a bőr egyenletes, szép és egészséges lebarnulását. A karotinban és A-vitaminban gazdag gyümölcs- és zöldségfélék bőrvédő hatása egyébként már régóta tudományosan igazolt.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A szép bőr a legszebb filter

Fogadjuk el természetes külsőnket, hiszen egyediségünk tesz minket igazán gyönyörűvé...

2021.5.7.   


Otthoni fürdőzés

Both Tímea

A fürdés egyidős az emberiséggel, kapcsolódik az emberi kultúra mindennapjaihoz.

2020.12.16.    11


A szemkörnyék ápolása

Both Tímea

Minden életkorban más hatóanyag tartalmú kozmetikumokra van szüksége bőrünknek.

2020.11.25.    13


Korpásodás ellen

A haj korpásodásának is vannak olyan okai, amelyek a stresszel erősebbé válnak. Hogyan kezeljük ezeket?

2020.11.9.   


Őszi cipődivat

Itt az ősz, így ideje bekukkantani a szekrénybe, hogy melyik cipőt, csizmát hordhatjuk még idén ősszel.

2020.11.4.   


Melyik a legjobb sampon?

PR-cikk

Erre nehéz választ adni, hiszen mindannyiunk haja más igényekkel rendelkezik. De...

2020.10.7.   


Bőrünk ősszel

A kellemes megjelenést minden korban a jó közérzet és az egészség jelének tartották. Ennek pedig fontos feltétele a helyes bőrápolás.

2020.10.1.   


Bízd a szépséged esküvői sminkesre!

PR-cikk

A nagy napon mindennek tökéletesnek kell lennie, a ruhádnak, a hajadnak és a sminknek is.

2020.9.26.   


Sissy hajpakolása

Sajtóhír

Életre keltették Sissy királyné legendás, eredetileg konyak és tojássárgája keverékéből készült hajpakolását.

2020.9.14.   


Instant hajdúsítás

PR-cikk

A póthajak, parókák, pepik az évtizedek során igencsak nagy fejlődésen mentek keresztül.

2020.7.7.   


Arcápolási praktikák

Oriskó Renáta

Bőrünk az egészségünk tükre, s mivel mindenki számára látható, éppen ezért kellő figyelmet kell rá fordítanunk.

2020.5.27.   


Melyik fehérítő fogkrém a legjobb?

Sokunk vágya, hogy fogaink ne csak egészségesek, de tökéletesen fehérek is legyenek.

2020.5.17.