Parfüm vagy rózsaolaj?


Kottra Éva  2016.10.11. 0:15

Sorolhatnánk a sok, jobbnál jobb parfümmárkákat, illatos és divatos kozmetikumcsaládokat.

Igen ám, csakhogy némelyik szintetikus, rákkeltő anyagokat rejt magában, mégsem tudunk ellenállni elsöprő vonzerejüknek. Akár az ékszerek, a parfümök is a nők legjobb barátnői közé tartoznak, s a reklám ereje egyszerűen kötelez.

Parfümök és dezodorok, testápolók és arckrémek, körömlakkok és alapozók, bódító illatú szappanok és habfürdők, samponok és napozóolajak, balzsamok, púderek, fogkrémek és ajakrúzsok egyetlen nő szépségtárából sem hiányozhatnak. Az én szépségszalonomból sem hiányzik semmi, érzékeny bőröm mégis valami másra vágyik.
De vajon mire?
Hogy választ találjak a kérdésre, a szépségszerek irodalmának komplikált világába látogattam, miután Nadia Tadioli: Smink nélkül című könyvét, egy újságcikk tanácsára, beszereztem. Ekkor még nem tudtam, mi vár rám.


Temérdek értelmetlennek álcázott szó: benzolok, butilok, etanolok, metilek, kátrányok (és szintetikus pézsmamirigy-kivonatok; triclosan, poloxamer, PEG-, PPG-, HC-, NN-, TEA-, phenyl, cloflucarban, ponceau, p-aninophenol, palmutoyl collagen amino acid). Ezek mind a kozmetikai termékek legveszedelmesebb mérgei közé tartoznak. Az elmaradhatatlan, mindennapi tisztálkodásunkat és szépítkezésünket biztosító, kémiailag előállított úgynevezett szépségszerek mindegyike tartalmaz valamilyen mértékben káros anyagokat. A modern kor betegségeinek nagy részét pedig a szintetikus anyagokkal való együttélésnek köszönhetjük.

Kisebb-nagyobb allergiás panaszokat, fejfájást, irritációt, asztmát, szédülést, a koncentráció csökkenését, hiper- vagy hipoaktivitást okozhatnak; de ami még rémisztőbb, hogy közrejátszanak a belső elválasztású rendszer komplikált működésében, vagyis a hormonok rettentően érzékeny kémiai reakcióiban, némelyek DNS mutációt is okoznak, s ez sajnos rákos megbetegedéshez vezet.


Kezdjük a legkisebbeknek szánt – eddig azt gondoltam teljesen ártalmatlan – bébi ápolószerekkel! Ugyan melyik pici babát nem „lepték be” születése napjától púderrel? Akarom mondani bórsavval! Ma már Olaszországban szigorúan tilos a használata kisgyerekek számára rákkeltő hatása miatt. Az ártalmas ftalátok sajnos majdnem minden babakészítmény szerves részét alkotják. Pedig a fogkrémek, samponok, testápolók, olajok és habfürdők összetevőiként idő előtti hormonzavart, a szaporodási rendszer zavarait és meddőséget okozhatnak. Ugye, a mai gyerekek túl korán fejlődnek... Erről a ftalátok tehetnek! (A babanapozókról lehetőleg gyorsan mondjunk le, mert nagy lelkiismeretlenséggel készülnek!)

Sampont, szappant, habfürdőt naponta többször használunk. Vajon mit rejtegetnek számunkra? A bennük lévő parabének 0,08 %-os tartalomig „állítólag” nem okoznak kárt szervezetünkben. De akkor vagy csak hajat moshatunk, vagy pedig csak tusolhatunk. Testápolót már inkább ne is alkalmazzunk. S az öblítőtől illatozó melltartónkkal vajon mit tegyünk? Angliai kísérletek alapján 20 melldaganatból vett minta közül 18-ban magas értékű parabént találtak!


A dezodorokban megbúvó karcinogéneket formaldehid és talkum néven álcázzák. Kedvenc parfümünk körülbelül négyezer különböző anyagból tevődik össze, ezek legtöbbje kémiailag előállított boszorkányság. A szintetikus termékek nagy része fejfájást, szédülést, depressziót, rossz közérzetet okoz, amit mindig az időjárási viszonyokra fogunk, de tudni kell, hogy „illatos felhőbe” öltözve mi magunk is hozzájárulunk idegrendszerünk zavarának előidézéséhez. Úgy tűnik, hogy a nők gyakori hormonzavara a szépség és tisztítószerek titkos világának sötét visszájáról fakad.

Az ártalmatlannak tűnő körömlakkoknak is megvan a maguk ördöngös oldala. Legveszélyesebb köztük a toluen, mely csökkenti a fogamzást és növeli a vetélés veszélyét. A napozószerek legtöbbje befolyásolja a hormonműködést, gyakori a DNS-géneket átváltoztató anyagok jelenléte is, tehát rendkívül veszélyesek – és természetesen egyikük sem képes teljesen kiszűrni a nap káros sugarait. Sőt, minél magasabb a védőfaktor, annál mérgezőbb a termék, mely a nap alatt elhalva testünk részévé válik. Jobb, ha kerüljük a benzofenont is! Hormonzavarról a nyak- és mellápoló szerek is „vígan gondoskodnak”, és a hajfestékek feketelistája is végtelen.


Itt az ideje, hogy megtanuljuk a titkos szavakban rejtőző veszedelmes tulajdonságokat, és a nagyi receptúrái után nyúljunk!

De addig is mit használjunk? Mondjuk: arcunkra, nyakunkra rózsaolajat (100%-osat!), testünkre és mellünkre mandula- vagy kókuszolajat, hajunkra pedig ricinust vagy lenolajat; ezekkel a körmünket és szempilláinkat is ápolhatjuk. Bársonyos eredményt biztosító bőrradírt gyárthatunk (kizárólag a testre) nagy szemű sóból, darált kávéból és olívaolajból (a napraforgóolaj is megteszi). Egyharmad-egyharmad arányban – én egy kanálka illatos krémet is belekeverek. Egyelőre nem tudok teljesen elszakadni a vonzó illatú mérgektől.

Arcunkat, ha lehet, tojássárgájával vagy fehérjével radírozzuk. Az előző inkább száraz bőre alkalmas, mely tápanyagokban is gazdag, ehhez mézet is keverhetünk. Zsíros, aknés bőrre nincs jobb, mint a kénes szappan, de egy nagyon gyors, melegvízben elkevert bikarbonátos arcmosás is tökéletes tisztaságot biztosít. Az egyszerű fehér joghurt, még a szavatossági idő lejárta után is hamvassá varázsolja az arcot, a nyakat és a dekoltázst. Miután megszáradt, mint a peelinget, ledörzsöljük a bőrről.


Napozáskor rizsolajjal próbálkozzunk! Sose feledjük, hogy a csodás természettől mindent ajándékba kaptunk – sajnos, mi mindent megteszünk jótékony hatása ellen. A napsugaraknak nem csak káros hatásuk van. Azt már tudjuk, hogy hasznos D-vitamint termelnek, de azt talán kevésbé, hogy ez a teljesen ingyenes vitaminforrás a legerősebb rákellenes tápanyag; egy tucatnyi rákféle megelőzésére képes.

Kézmosásra olívaolajból készült szappant használok; azóta nincs szükségem az eddig elmaradhatatlan kézápolómra. Mosószerektől, finom illatú öblítőktől legalább fejlődésben lévő csemeténk holmijait és az intim testrészeinket takaró alsóneműinket kellene megóvni.

Nem könnyű, tudom, de egészségünk érdekében megéri az odafigyelés.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A sminkecset használata

Hogyan használjuk az egyes sminkecset-típusokat helyesen? Tippjeink!

2022.6.28.   


A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2022.6.28.    11


A tökéletes nyári alapozó

Tilajcsík Dóra

A nyári hőség nemcsak a vízfogyasztásunk mennyiségére, hanem külsőnk állapotára is hatással van.

2022.6.15.   


Levendula, a lila csoda

Levendula. Végtelen lila mezők, igazi mediterrán életérzés. Ez az első kép, amely beugrik, amikor ezt a szót halljuk.

2022.6.13.    13


Öt jó tanács a nyári alakunkért

PR-cikk

5 tanács ahhoz, hogy gyorsan formába hozd magad még a nyár előtt!

2022.5.20.   


Tavaszi megújulás

Így készítsd fel a bőröd a tavaszi megújulásra! Arctisztítás, toner, növényi kivonatok...

2022.3.9.   


Tanácsok téli hajápolásra

Számos tévhit kering arról, hogyan kell ápolni a hajat télen. Most megtudhatjuk, mit tanácsol a mesterfodrász.

2022.2.10.   


A szemkörnyék ápolása

Both Tímea

Minden életkorban más hatóanyag tartalmú kozmetikumokra van szüksége bőrünknek.

2021.12.7.    13


Használjunk illóolajat!

Csivre Kata

A hideg, őszi napok közeledtével bizony visszahúzódunk a jó meleg lakásba. Az ősz azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a sötétséggel együtt a rosszkedv is beköszönt. Sőt!

2021.10.22.   


A ragyogó haj titka

Természetes hajápolás a ragyogó hajkoronáért. Mit tegyünk, hogy csodás legyen?

2021.9.6.   


Mi kell a hajnövesztéshez?

PR-cikk

A hajnövesztéshez nemcsak türelem kell. Nézzük csak, még mi más!

2021.7.15.   


Kényelmes magassarkú

PR-cikk

Vajon létezik olyan magassarkú cipő, amiben nem okoz gondot a járás?

2021.6.16.