A férfiak hűtlenebbek?


Jády Mónika  2011.4.12. 4:46

A nők és férfiak szexuális viselkedése közelebb áll egymáshoz, mint gondoltuk.

A legújabb kutatások szerint a nők és férfiak szexuális viselkedése közelebb áll egymáshoz, mint ahogy eddig gondoltuk – állt az NZZ (Neue Zürcher Zeitung) vasárnapi kiadásában...
Eddig mindenütt azt publikálták, mekkora különbség van a szebbik és az erősebbik nem között. Most viszont azt mondják a kutatók, hogy túlzás volt, amit korábban állítottak. Például egy nemrég végzett felmérés azt mutatja, hogy a két nem szexuális magatartása között nem is olyan nagy az eltérés... Két pszichológusnő, Jennifer Peterson és Janet Hyde végezte a vizsgálatot, több száz személy bevonásával, és arra jutott, hogy a nők és a férfiak átlagban csaknem ugyanannyiszor élnek nemi életet (a férfiak kicsit gyakrabban) – ami logikus is, hisz egy heteroszexuális kapcsolatban két fél kell az együttléthez... (Minél több személyt kérdeznek meg egy felmérésben, és minél jobb a szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzés, annál hitelesebb az eredmény.)

Az sem bizonyult igaznak, hogy a férfiak sokkal hűtlenebbek, mint a nők. Egy, az USA-ban végzett felmérés a következő eredménnyel zárult: a házas férfiak 25 %-a és a férjezett nők 15 %-a saját bevallása szerint megcsalta partnerét. (De olyan felmérés is készült, amely szerint hűtlenség tekintetében semmi különbség sincs a két nem között.) A sok vizsgálat csupán két igazán jelentős eltérést mutat a két nem szexuális viselkedésében: a pornó és az önkielégítés a férfiak „műfajának” bizonyult.

Akadnak, akik azt vallják: a férfiaknak nincs szükségük több szexre, ám ők többet foglalkoznak ezzel a témával, és nyíltabban beszélnek igényeikről, hisz úgy voltak szocializálva, hogy a nemi szervükre, valamint hódításaikra büszkének kell lenniük. És ezzel fel is merül az örök kérdés: vajon a két nem közötti különbség a társadalom munkálkodásának következménye, vagy biológiai okokra vezethető vissza? A férfiak szívesen magyarázzák azzal félrelépéseiket, hogy ők nem tehetnek róla: az van kódolva génjeikbe, hogy minél több nővel létesítsenek szexuális kapcsolatot (azaz minél több nőt termékenyítsenek meg). De vajon a nők nem tudnának hasonló, fejlődésbiológiára visszavezethető okokkal előállni? Sarah Blaffer Hrdy és Carel van Schaik antropológusok azt figyelték meg, hogy a nőstény majmok nem hűségesek, több hímmel is közösülnek – szerintük azért, hogy megvédjék utódaikat. Amíg nem tudni, melyik kölyök kié, a hímek nem bántják a kicsiket. Tehát akár ugyanez lehetett az eredeti oka annak, hogy az asszonyok félreléptek...

A férfiak és a nők hűtlensége között azért mégis van különbség. A szexológusok még mindig azt vallják, hogy a férfiakat általában a kalandvágy hajtja, az asszonyok viszont inkább azért csalják meg a férjüket, mert az elhanyagolja vagy nem érti meg őket. A nők érzelmeket adnak bele egy külső kapcsolatba, és gyorsabban szerelembe esnek. (Persze, akadnak olyanok is, akik csak a testi örömöket keresik, de ők kivételszámba mennek.) A férfiak általában nem veszik komolyan a szeretőt, és nem vívnak lelki csatát, ha dönteniük kell két nő között. (Inkább a szeretőt bocsátják útnak.)

És újra ott vagyunk a nagy kérdésnél: a genetika áll az érzelmesség/skalpgyűjtés mögött, vagy inkább a nevelés...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4