A férfiak hűtlenebbek?


Jády Mónika  2011.4.12. 4:46

A nők és férfiak szexuális viselkedése közelebb áll egymáshoz, mint gondoltuk.

A legújabb kutatások szerint a nők és férfiak szexuális viselkedése közelebb áll egymáshoz, mint ahogy eddig gondoltuk – állt az NZZ (Neue Zürcher Zeitung) vasárnapi kiadásában...
Eddig mindenütt azt publikálták, mekkora különbség van a szebbik és az erősebbik nem között. Most viszont azt mondják a kutatók, hogy túlzás volt, amit korábban állítottak. Például egy nemrég végzett felmérés azt mutatja, hogy a két nem szexuális magatartása között nem is olyan nagy az eltérés... Két pszichológusnő, Jennifer Peterson és Janet Hyde végezte a vizsgálatot, több száz személy bevonásával, és arra jutott, hogy a nők és a férfiak átlagban csaknem ugyanannyiszor élnek nemi életet (a férfiak kicsit gyakrabban) – ami logikus is, hisz egy heteroszexuális kapcsolatban két fél kell az együttléthez... (Minél több személyt kérdeznek meg egy felmérésben, és minél jobb a szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzés, annál hitelesebb az eredmény.)

Az sem bizonyult igaznak, hogy a férfiak sokkal hűtlenebbek, mint a nők. Egy, az USA-ban végzett felmérés a következő eredménnyel zárult: a házas férfiak 25 %-a és a férjezett nők 15 %-a saját bevallása szerint megcsalta partnerét. (De olyan felmérés is készült, amely szerint hűtlenség tekintetében semmi különbség sincs a két nem között.) A sok vizsgálat csupán két igazán jelentős eltérést mutat a két nem szexuális viselkedésében: a pornó és az önkielégítés a férfiak „műfajának” bizonyult.

Akadnak, akik azt vallják: a férfiaknak nincs szükségük több szexre, ám ők többet foglalkoznak ezzel a témával, és nyíltabban beszélnek igényeikről, hisz úgy voltak szocializálva, hogy a nemi szervükre, valamint hódításaikra büszkének kell lenniük. És ezzel fel is merül az örök kérdés: vajon a két nem közötti különbség a társadalom munkálkodásának következménye, vagy biológiai okokra vezethető vissza? A férfiak szívesen magyarázzák azzal félrelépéseiket, hogy ők nem tehetnek róla: az van kódolva génjeikbe, hogy minél több nővel létesítsenek szexuális kapcsolatot (azaz minél több nőt termékenyítsenek meg). De vajon a nők nem tudnának hasonló, fejlődésbiológiára visszavezethető okokkal előállni? Sarah Blaffer Hrdy és Carel van Schaik antropológusok azt figyelték meg, hogy a nőstény majmok nem hűségesek, több hímmel is közösülnek – szerintük azért, hogy megvédjék utódaikat. Amíg nem tudni, melyik kölyök kié, a hímek nem bántják a kicsiket. Tehát akár ugyanez lehetett az eredeti oka annak, hogy az asszonyok félreléptek...

A férfiak és a nők hűtlensége között azért mégis van különbség. A szexológusok még mindig azt vallják, hogy a férfiakat általában a kalandvágy hajtja, az asszonyok viszont inkább azért csalják meg a férjüket, mert az elhanyagolja vagy nem érti meg őket. A nők érzelmeket adnak bele egy külső kapcsolatba, és gyorsabban szerelembe esnek. (Persze, akadnak olyanok is, akik csak a testi örömöket keresik, de ők kivételszámba mennek.) A férfiak általában nem veszik komolyan a szeretőt, és nem vívnak lelki csatát, ha dönteniük kell két nő között. (Inkább a szeretőt bocsátják útnak.)

És újra ott vagyunk a nagy kérdésnél: a genetika áll az érzelmesség/skalpgyűjtés mögött, vagy inkább a nevelés...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22