A férfiak hűtlenebbek?


Jády Mónika  2011.4.12. 4:46

A nők és férfiak szexuális viselkedése közelebb áll egymáshoz, mint gondoltuk.

A legújabb kutatások szerint a nők és férfiak szexuális viselkedése közelebb áll egymáshoz, mint ahogy eddig gondoltuk – állt az NZZ (Neue Zürcher Zeitung) vasárnapi kiadásában...
Eddig mindenütt azt publikálták, mekkora különbség van a szebbik és az erősebbik nem között. Most viszont azt mondják a kutatók, hogy túlzás volt, amit korábban állítottak. Például egy nemrég végzett felmérés azt mutatja, hogy a két nem szexuális magatartása között nem is olyan nagy az eltérés... Két pszichológusnő, Jennifer Peterson és Janet Hyde végezte a vizsgálatot, több száz személy bevonásával, és arra jutott, hogy a nők és a férfiak átlagban csaknem ugyanannyiszor élnek nemi életet (a férfiak kicsit gyakrabban) – ami logikus is, hisz egy heteroszexuális kapcsolatban két fél kell az együttléthez... (Minél több személyt kérdeznek meg egy felmérésben, és minél jobb a szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzés, annál hitelesebb az eredmény.)

Az sem bizonyult igaznak, hogy a férfiak sokkal hűtlenebbek, mint a nők. Egy, az USA-ban végzett felmérés a következő eredménnyel zárult: a házas férfiak 25 %-a és a férjezett nők 15 %-a saját bevallása szerint megcsalta partnerét. (De olyan felmérés is készült, amely szerint hűtlenség tekintetében semmi különbség sincs a két nem között.) A sok vizsgálat csupán két igazán jelentős eltérést mutat a két nem szexuális viselkedésében: a pornó és az önkielégítés a férfiak „műfajának” bizonyult.

Akadnak, akik azt vallják: a férfiaknak nincs szükségük több szexre, ám ők többet foglalkoznak ezzel a témával, és nyíltabban beszélnek igényeikről, hisz úgy voltak szocializálva, hogy a nemi szervükre, valamint hódításaikra büszkének kell lenniük. És ezzel fel is merül az örök kérdés: vajon a két nem közötti különbség a társadalom munkálkodásának következménye, vagy biológiai okokra vezethető vissza? A férfiak szívesen magyarázzák azzal félrelépéseiket, hogy ők nem tehetnek róla: az van kódolva génjeikbe, hogy minél több nővel létesítsenek szexuális kapcsolatot (azaz minél több nőt termékenyítsenek meg). De vajon a nők nem tudnának hasonló, fejlődésbiológiára visszavezethető okokkal előállni? Sarah Blaffer Hrdy és Carel van Schaik antropológusok azt figyelték meg, hogy a nőstény majmok nem hűségesek, több hímmel is közösülnek – szerintük azért, hogy megvédjék utódaikat. Amíg nem tudni, melyik kölyök kié, a hímek nem bántják a kicsiket. Tehát akár ugyanez lehetett az eredeti oka annak, hogy az asszonyok félreléptek...

A férfiak és a nők hűtlensége között azért mégis van különbség. A szexológusok még mindig azt vallják, hogy a férfiakat általában a kalandvágy hajtja, az asszonyok viszont inkább azért csalják meg a férjüket, mert az elhanyagolja vagy nem érti meg őket. A nők érzelmeket adnak bele egy külső kapcsolatba, és gyorsabban szerelembe esnek. (Persze, akadnak olyanok is, akik csak a testi örömöket keresik, de ők kivételszámba mennek.) A férfiak általában nem veszik komolyan a szeretőt, és nem vívnak lelki csatát, ha dönteniük kell két nő között. (Inkább a szeretőt bocsátják útnak.)

És újra ott vagyunk a nagy kérdésnél: a genetika áll az érzelmesség/skalpgyűjtés mögött, vagy inkább a nevelés...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2