A férfiak hűtlenebbek?


Jády Mónika  2011.4.12. 4:46

A nők és férfiak szexuális viselkedése közelebb áll egymáshoz, mint gondoltuk.

A legújabb kutatások szerint a nők és férfiak szexuális viselkedése közelebb áll egymáshoz, mint ahogy eddig gondoltuk – állt az NZZ (Neue Zürcher Zeitung) vasárnapi kiadásában...
Eddig mindenütt azt publikálták, mekkora különbség van a szebbik és az erősebbik nem között. Most viszont azt mondják a kutatók, hogy túlzás volt, amit korábban állítottak. Például egy nemrég végzett felmérés azt mutatja, hogy a két nem szexuális magatartása között nem is olyan nagy az eltérés... Két pszichológusnő, Jennifer Peterson és Janet Hyde végezte a vizsgálatot, több száz személy bevonásával, és arra jutott, hogy a nők és a férfiak átlagban csaknem ugyanannyiszor élnek nemi életet (a férfiak kicsit gyakrabban) – ami logikus is, hisz egy heteroszexuális kapcsolatban két fél kell az együttléthez... (Minél több személyt kérdeznek meg egy felmérésben, és minél jobb a szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzés, annál hitelesebb az eredmény.)

Az sem bizonyult igaznak, hogy a férfiak sokkal hűtlenebbek, mint a nők. Egy, az USA-ban végzett felmérés a következő eredménnyel zárult: a házas férfiak 25 %-a és a férjezett nők 15 %-a saját bevallása szerint megcsalta partnerét. (De olyan felmérés is készült, amely szerint hűtlenség tekintetében semmi különbség sincs a két nem között.) A sok vizsgálat csupán két igazán jelentős eltérést mutat a két nem szexuális viselkedésében: a pornó és az önkielégítés a férfiak „műfajának” bizonyult.

Akadnak, akik azt vallják: a férfiaknak nincs szükségük több szexre, ám ők többet foglalkoznak ezzel a témával, és nyíltabban beszélnek igényeikről, hisz úgy voltak szocializálva, hogy a nemi szervükre, valamint hódításaikra büszkének kell lenniük. És ezzel fel is merül az örök kérdés: vajon a két nem közötti különbség a társadalom munkálkodásának következménye, vagy biológiai okokra vezethető vissza? A férfiak szívesen magyarázzák azzal félrelépéseiket, hogy ők nem tehetnek róla: az van kódolva génjeikbe, hogy minél több nővel létesítsenek szexuális kapcsolatot (azaz minél több nőt termékenyítsenek meg). De vajon a nők nem tudnának hasonló, fejlődésbiológiára visszavezethető okokkal előállni? Sarah Blaffer Hrdy és Carel van Schaik antropológusok azt figyelték meg, hogy a nőstény majmok nem hűségesek, több hímmel is közösülnek – szerintük azért, hogy megvédjék utódaikat. Amíg nem tudni, melyik kölyök kié, a hímek nem bántják a kicsiket. Tehát akár ugyanez lehetett az eredeti oka annak, hogy az asszonyok félreléptek...

A férfiak és a nők hűtlensége között azért mégis van különbség. A szexológusok még mindig azt vallják, hogy a férfiakat általában a kalandvágy hajtja, az asszonyok viszont inkább azért csalják meg a férjüket, mert az elhanyagolja vagy nem érti meg őket. A nők érzelmeket adnak bele egy külső kapcsolatba, és gyorsabban szerelembe esnek. (Persze, akadnak olyanok is, akik csak a testi örömöket keresik, de ők kivételszámba mennek.) A férfiak általában nem veszik komolyan a szeretőt, és nem vívnak lelki csatát, ha dönteniük kell két nő között. (Inkább a szeretőt bocsátják útnak.)

És újra ott vagyunk a nagy kérdésnél: a genetika áll az érzelmesség/skalpgyűjtés mögött, vagy inkább a nevelés...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2024.7.19.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.