A férfiak hűtlenebbek?


Jády Mónika  2011.4.12. 4:46

A nők és férfiak szexuális viselkedése közelebb áll egymáshoz, mint gondoltuk.

A legújabb kutatások szerint a nők és férfiak szexuális viselkedése közelebb áll egymáshoz, mint ahogy eddig gondoltuk – állt az NZZ (Neue Zürcher Zeitung) vasárnapi kiadásában...
Eddig mindenütt azt publikálták, mekkora különbség van a szebbik és az erősebbik nem között. Most viszont azt mondják a kutatók, hogy túlzás volt, amit korábban állítottak. Például egy nemrég végzett felmérés azt mutatja, hogy a két nem szexuális magatartása között nem is olyan nagy az eltérés... Két pszichológusnő, Jennifer Peterson és Janet Hyde végezte a vizsgálatot, több száz személy bevonásával, és arra jutott, hogy a nők és a férfiak átlagban csaknem ugyanannyiszor élnek nemi életet (a férfiak kicsit gyakrabban) – ami logikus is, hisz egy heteroszexuális kapcsolatban két fél kell az együttléthez... (Minél több személyt kérdeznek meg egy felmérésben, és minél jobb a szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzés, annál hitelesebb az eredmény.)

Az sem bizonyult igaznak, hogy a férfiak sokkal hűtlenebbek, mint a nők. Egy, az USA-ban végzett felmérés a következő eredménnyel zárult: a házas férfiak 25 %-a és a férjezett nők 15 %-a saját bevallása szerint megcsalta partnerét. (De olyan felmérés is készült, amely szerint hűtlenség tekintetében semmi különbség sincs a két nem között.) A sok vizsgálat csupán két igazán jelentős eltérést mutat a két nem szexuális viselkedésében: a pornó és az önkielégítés a férfiak „műfajának” bizonyult.

Akadnak, akik azt vallják: a férfiaknak nincs szükségük több szexre, ám ők többet foglalkoznak ezzel a témával, és nyíltabban beszélnek igényeikről, hisz úgy voltak szocializálva, hogy a nemi szervükre, valamint hódításaikra büszkének kell lenniük. És ezzel fel is merül az örök kérdés: vajon a két nem közötti különbség a társadalom munkálkodásának következménye, vagy biológiai okokra vezethető vissza? A férfiak szívesen magyarázzák azzal félrelépéseiket, hogy ők nem tehetnek róla: az van kódolva génjeikbe, hogy minél több nővel létesítsenek szexuális kapcsolatot (azaz minél több nőt termékenyítsenek meg). De vajon a nők nem tudnának hasonló, fejlődésbiológiára visszavezethető okokkal előállni? Sarah Blaffer Hrdy és Carel van Schaik antropológusok azt figyelték meg, hogy a nőstény majmok nem hűségesek, több hímmel is közösülnek – szerintük azért, hogy megvédjék utódaikat. Amíg nem tudni, melyik kölyök kié, a hímek nem bántják a kicsiket. Tehát akár ugyanez lehetett az eredeti oka annak, hogy az asszonyok félreléptek...

A férfiak és a nők hűtlensége között azért mégis van különbség. A szexológusok még mindig azt vallják, hogy a férfiakat általában a kalandvágy hajtja, az asszonyok viszont inkább azért csalják meg a férjüket, mert az elhanyagolja vagy nem érti meg őket. A nők érzelmeket adnak bele egy külső kapcsolatba, és gyorsabban szerelembe esnek. (Persze, akadnak olyanok is, akik csak a testi örömöket keresik, de ők kivételszámba mennek.) A férfiak általában nem veszik komolyan a szeretőt, és nem vívnak lelki csatát, ha dönteniük kell két nő között. (Inkább a szeretőt bocsátják útnak.)

És újra ott vagyunk a nagy kérdésnél: a genetika áll az érzelmesség/skalpgyűjtés mögött, vagy inkább a nevelés...



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    6


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13


Plus size divat 2017-ben

PR-cikk

Milyen trendek várnak a teltekre a következő évben?

2016.12.21.    16


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2016.12.10.    21


Ne ossz meg minden fotót!

Palkó Emese

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.

2016.11.24.    22