A medál


Nagy Csivre Katalin  2014.9.9. 3:16

Az embert az életútján végigkísérik remények, vágyak, szerelmek, barátságok.

Ezek közül sok értéket türelmetlen fiatalként észre sem vesz, esetleg vállvonogatva lesajnál, vagy átsodródik rajtuk. Öntudatlanul, elsöprő lendülettel, mint az áramlatokkal teli tenger.
Bármilyen viharos is, a tenger előbb-utóbb elnyugszik, elcsendesül.
Mikor?
Amikor a fiatalkor lassan búcsút int a hegytetőn, s elköszönni látszik.
Amikor az első ősz hajszál kukucskál a fejtetőn.
Amikor a szeszélyt és a szenvedélyt már biztosan nem tévesztjük össze.
Amikor következő generáció vállvonogatására, pimasz lendületére – meglepődve – felkapjuk a fejünket.
Nos, ekkor, észrevesszük, hogy az idő eljár felettünk. Olyan nagy baj, ha zúgolódik a fiatal tenger? A fiaink fiatal nemzedéke követel és számon kér?

- Ugyan, mit vegyünk a gyerek születésnapjára? - tanakodnak a szülők kimerülve, mikor már a hatodik szupermarketet is körbejárták. Józsika hatéves lesz a napokban. A pimasz, szőke kisgyerek nyakában medál lóg, amit anyai nagyanyjától örökölt. Értéktelen vacakként csüng rajta, leginkább anyja unszolására viseli. A gyerek berohan a játéküzletbe, hangosan ű sikoltozó hisztériával követel valamit. Kipakol gépfegyvert, puskát, kardot. Ezt mind, itt és most és azonnal! Kell! Hiszen szülinap van, és már kattog a pénztárgép, csörren az aprópénz: bővül a gyerekszoba fegyverarzenálja.

Egyáltalán nem biztos, hogy a majdani Józsi harmincévesen éleslövedékkel harcol és gépfegyvereket pufogtat, de megvan rá az esélye. Belegondoltunk már abba, hogy a hatéves gyerekeink játékai megelevenedhetnek egy nap? Hogy személyes ismerőseinkké válnak a kiskatonák, vagy az egyszemű alvilági robotok, a transformers hadsereg? Fantazmagória? Vad képzelgés? Bárcsak az lenne és semmi több!

A hatéves Józsika egyedül van a szobában. Elektromos autók, tankok, űrbéli harcosok és persze a legmodernebb számítógépes játékok nevelésére bízva. Az egész technikai civilizáció abszurd világa már a gyerekszobába költözött rég. A tévé folyik szüntelen. Belőle az agresszió, a hangos, durva lárma, a gusztustalan közélet, gátlástalan szex.

Jövő embere, fel vagy készülve a holnapra? Vállvonogatás. Holnap vagy holnapután, pár év múlva, az orvos felír valami csodaszert. Nyugtató, tabletta, cigi, kábítószer. Holnap. Igaz-e az, hogy ma írjuk meg a holnap forgatókönyvét? Ma, amikor játszunk, alakoskodunk, szeretünk, gyűlölünk.

Némi távolságból kell nézni az egészre - mondja József, a nyolcvanas, idős férfi, világpolgár. Jámbor aggastyán, háborús veterán, csillagközi utas fél lábbal a sírban. Ekkor sejlik fel valami értelem és igaz az élettörténetében. Igazi kegyelmi állapot, ha az ember szereti saját történetét, minden nyomorúságával és csalódásával együtt, amit saját maga alkotott saját magának – gondolja. – Az viszont az én bajom, amiért bosszant az igazságtalanság, hogy a tárgyak túlélik az embert – mondja halkan, nyakában a medált tapogatva, s valami földöntúli mosoly ül az arcára, amint egy utolsót lélegzik.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2