Álláskeresési praktikák


Faar Ida  2013.1.30. 4:44

Egyre többen kényszerülnek bolyongani az állástalanság útvesztőiben...

Munkanélküliség. Sajnos egyre többen kényszerülnek bolyongani az állástalanság útvesztőiben az oly gyakran emlegetett gazdasági válság miatt. A válság miatt, ami a várakozásokkal ellentétben csak nem akar szűnni, és sorra szedi áldozatait: vállalkozások mennek tönkre, nagy vállalatok adják fel a pénzhiánnyal való egyenlőtlen harcot, emberek ezrei kerülnek az utcára – a bizonytalanságba.

Nekik újra fordulóponthoz érkezett az életük, hiszen amellett, hogy bele kell törődniük állásuk elvesztésébe, egyúttal bele kell vágniuk egy új munkahely, egy másik megélhetési forrás felkutatásába. Mindez nem olyan könnyű feladat, mint ahogy eleinte tűnik. Kezdetben mindenki lelkes, de a folyamatos kudarcélmények lassan, de biztosan letörik a kedvet. Hogy ez ne vezessen mellőzöttség érzéshez és depresszióhoz, tudatosan fel kell készülni az álláskeresés buktatóira is, hisz nem mindenki olyan szerencsés, hogy rögtön új pozícióba léphet.

Ebben az időszakban segíthet a következő szemelvény:

• Először is: vessünk számot addigi életünkkel! Mit értünk el, ez mennyire tett elégedetté bennünket, és min kell változtatnunk ahhoz, hogy boldogabbak lehessünk.

Álljunk pozitívan a dolgokhoz! Jelentsen a helyzet kihívást és újabb lehetőséget arra, hogy megváltoztassuk az életünket, hogy megvalósítsuk az álmainkat, rég elfeledett céljainkat.

Célok! Mindenkiben él egy kép arról, mit szeretne elérni az életben. Az ehhez vezető út gyakran kanyargós, és kitérőkkel, kerülőkkel tarkított. Most itt a ragyogó lehetőség, hogy abba az irányba tereljük sorsunkat, ami a valódi céljaink elérését segítheti.

Kapcsolatok! Még az álláskeresési tréningeken is azt tanítják, hogy munkahely-ügyben legelőször az ismeretségi körünkben kezdjünk el keresgélni, hátha tud valaki valamit ajánlani. Ne legyünk szégyenlősek – hisz a munkanélküliség nem szégyen, csak egy állapot, amit orvosolni lehet.

Mérjük fel reálisan a képességeinket! Csak olyan munkát keressünk, amit maradéktalanul el is tudunk végezni. (Akinek tériszonya van, ne menjen darukezelőnek!)

Feltételek! Határozzuk meg jó előre azt is, milyen feltételek mellett vagyunk hajlandóak dolgozni. Ha nem akarunk, vagy körülményeinknél fogva nem tudunk éjszakai műszakot vállalni, ne is jelentkezzünk olyan ajánlatra, ahol ez alapfeltétel, hiszen miattunk nem fognak változtatni a munkaadók az elvárásokon.

Kiindulópont! Soha ne abból induljunk ki egy álláshirdetés elolvasása után, hogy úgysem lehetünk esélyesek! Az esélytelenek nyugalmával felvértezve lehet, hogy sokkal eredményesebbek leszünk, mint az, aki mindenben megfelel a követelményeknek.

Mindig tájékozódjon a leendő munkaadójáról! Nem kell megtanulnia a vezetőség adatait és az éves adóbevallásukat, de jó, ha tisztában van az erényeikkel, és az esetleges hibáikkal is.

Miért! Fogalmazza meg jó előre, hogy miért szeretné az adott munkakört betölteni! Miért lenne rá alkalmas, mivel tudná jobban végezni a feladatokat másoknál.

Adja el magát! Bármilyen hihetetlen, de a személyes elbeszélgetéseken nem a diplomák és nyelvvizsgák száma a döntő, hanem a kisugárzás, a talpraesettség, a határozottság, az önbizalom. (Erről részletesebben a következő részekben fogok beszélni.)

Referenciák! Mindig jól jön, ha az előző munkaadójától beszerez egy pozitív írásos ajánlást.

Ha a fentieken sikerül túljutnia, jöhet az önéletrajzírás – amiről a második részben olvashat majd részletesen. Tartson akkor is velem!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    6


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13


Plus size divat 2017-ben

PR-cikk

Milyen trendek várnak a teltekre a következő évben?

2016.12.21.    16


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2016.12.10.    21


Ne ossz meg minden fotót!

Palkó Emese

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.

2016.11.24.    22