Álláskeresési praktikák


Faar Ida  2013.1.30. 4:44

Egyre többen kényszerülnek bolyongani az állástalanság útvesztőiben...

Munkanélküliség. Sajnos egyre többen kényszerülnek bolyongani az állástalanság útvesztőiben az oly gyakran emlegetett gazdasági válság miatt. A válság miatt, ami a várakozásokkal ellentétben csak nem akar szűnni, és sorra szedi áldozatait: vállalkozások mennek tönkre, nagy vállalatok adják fel a pénzhiánnyal való egyenlőtlen harcot, emberek ezrei kerülnek az utcára – a bizonytalanságba.

Nekik újra fordulóponthoz érkezett az életük, hiszen amellett, hogy bele kell törődniük állásuk elvesztésébe, egyúttal bele kell vágniuk egy új munkahely, egy másik megélhetési forrás felkutatásába. Mindez nem olyan könnyű feladat, mint ahogy eleinte tűnik. Kezdetben mindenki lelkes, de a folyamatos kudarcélmények lassan, de biztosan letörik a kedvet. Hogy ez ne vezessen mellőzöttség érzéshez és depresszióhoz, tudatosan fel kell készülni az álláskeresés buktatóira is, hisz nem mindenki olyan szerencsés, hogy rögtön új pozícióba léphet.

Ebben az időszakban segíthet a következő szemelvény:

• Először is: vessünk számot addigi életünkkel! Mit értünk el, ez mennyire tett elégedetté bennünket, és min kell változtatnunk ahhoz, hogy boldogabbak lehessünk.

Álljunk pozitívan a dolgokhoz! Jelentsen a helyzet kihívást és újabb lehetőséget arra, hogy megváltoztassuk az életünket, hogy megvalósítsuk az álmainkat, rég elfeledett céljainkat.

Célok! Mindenkiben él egy kép arról, mit szeretne elérni az életben. Az ehhez vezető út gyakran kanyargós, és kitérőkkel, kerülőkkel tarkított. Most itt a ragyogó lehetőség, hogy abba az irányba tereljük sorsunkat, ami a valódi céljaink elérését segítheti.

Kapcsolatok! Még az álláskeresési tréningeken is azt tanítják, hogy munkahely-ügyben legelőször az ismeretségi körünkben kezdjünk el keresgélni, hátha tud valaki valamit ajánlani. Ne legyünk szégyenlősek – hisz a munkanélküliség nem szégyen, csak egy állapot, amit orvosolni lehet.

Mérjük fel reálisan a képességeinket! Csak olyan munkát keressünk, amit maradéktalanul el is tudunk végezni. (Akinek tériszonya van, ne menjen darukezelőnek!)

Feltételek! Határozzuk meg jó előre azt is, milyen feltételek mellett vagyunk hajlandóak dolgozni. Ha nem akarunk, vagy körülményeinknél fogva nem tudunk éjszakai műszakot vállalni, ne is jelentkezzünk olyan ajánlatra, ahol ez alapfeltétel, hiszen miattunk nem fognak változtatni a munkaadók az elvárásokon.

Kiindulópont! Soha ne abból induljunk ki egy álláshirdetés elolvasása után, hogy úgysem lehetünk esélyesek! Az esélytelenek nyugalmával felvértezve lehet, hogy sokkal eredményesebbek leszünk, mint az, aki mindenben megfelel a követelményeknek.

Mindig tájékozódjon a leendő munkaadójáról! Nem kell megtanulnia a vezetőség adatait és az éves adóbevallásukat, de jó, ha tisztában van az erényeikkel, és az esetleges hibáikkal is.

Miért! Fogalmazza meg jó előre, hogy miért szeretné az adott munkakört betölteni! Miért lenne rá alkalmas, mivel tudná jobban végezni a feladatokat másoknál.

Adja el magát! Bármilyen hihetetlen, de a személyes elbeszélgetéseken nem a diplomák és nyelvvizsgák száma a döntő, hanem a kisugárzás, a talpraesettség, a határozottság, az önbizalom. (Erről részletesebben a következő részekben fogok beszélni.)

Referenciák! Mindig jól jön, ha az előző munkaadójától beszerez egy pozitív írásos ajánlást.

Ha a fentieken sikerül túljutnia, jöhet az önéletrajzírás – amiről a második részben olvashat majd részletesen. Tartson akkor is velem!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    8


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24