Beszélj róla!


Közlemény  2014.5.20. 1:42

Társadalom-bűncselekmény-gyerekek. Gyermekkori szexuális bántalmazás áldozatait segítő honlap indult.

Budapest, 2014. május 19., hétfő (MTI) - A Beszélj róla! projekt keretében elindult egy honlap, amelyen gyermekkori szexuális bántalmazást átélő áldozatok név nélkül oszthatják meg a történetüket. A projekt célja mind egyéni, mind társadalmi szinten megtörni a témát övező hallgatást - közölték a programot gondozó Anoni Mara Társaság tagjai hétfői budapesti sajtótájékoztatójukon.

Az önkéntesekből álló szervezet egyik tagja, Fábián Andrea gyógytornász elmondta: a gyermekeket ért szexuális bántalmazás tabutéma, amelyről az áldozatoknak nehéz beszélni, és amelyet a társadalomnak nehéz meghallani. A nyilvánosságra kerülő esetek alapján Magyarországon minden tizedik gyermek érintett, de a valós arány ennél sokkal nagyobb lehet, hiszen sok áldozat sosem, vagy csak évekkel, évtizedekkel az őt ért trauma után meséli el a történteket. A www.beszeljrola.hu oldalt éppen azért indították, hogy legyen egy nyitott, elfogadó közeg, ahol az áldozatok név és regisztráció nélkül kimondhatják a velük történteket, ami a trauma feldolgozásának első lépése - hangsúlyozta.

Fábián Andrea úgy folytatta: aki még nem kész megosztani az egész történetet, az a honlapon keresztül felírhatja egy virtuális táblára azt az egy mondatot, amely annak idején arra késztette, hogy ne merjen kilépni a helyzetből. A sajtóeseményen is bemutatott táblákkal - az egyiken "Úgysem hinne neked senki" felirat állt - elmondása szerint a traumatizáló helyzet egyik kulcsára kérdeznek rá, hiszen az áldozatokban ezek a mondatok gyakran évtizedekig "tovább örvénylenek". A honlapon fórumot is működtetnek, ahol az érintettek egymásnak is segíthetnek - tette hozzá.
Mint mondta, a honlapot nemcsak az áldozatoknak szánták, hanem a közvéleménynek, a témára érzékeny érdeklődőknek is, hiszen "a hallgatás hosszú távon a társadalmat is megbetegíti". A történetek megismerésével a kívülálló számára zavaros, "sötét borzalom felbontható kis realitásmorzsákká", így értelmezhetővé válik. A megértés pedig magával hozza az értő hallgatás és az "Ugyan, lépj már túl rajta!" és hasonló mondatokat meghaladó, valódi segítségnyújtás képességét is - fogalmazott Fábián Andrea.

Víg Sára pszichológus arról beszélt, hogy minden olyan helyzet szexuális bántalmazásnak (abúzusnak) számít, amelyben egy idősebb vagy felnőtt ember szexuális tárgyként használ egy gyermeket. Ennek megvalósulása a szexualizált légkör megteremtésétől a nemi aktusig terjedhet, de az elkövető általában nem a fizikai, hanem a felnőtt szerepéből adódó hatalmi fölényét használja ki. A leggyakrabban ismerős - közvetlen családtag, rokon, edző - által elkövetett bántalmazás a gyermek számára érthetetlen, és akár élethosszig tartó testi-lelki sérülést okozhat. Mivel az elkövető sokszor eléri, hogy a gyermek is titokban tartsa a bántalmazást, az áldozat az abúzus részeseként kezdi látni magát, ami miatt bűntudata van. Ezért olyan fontos megtörni a hallgatást, amire ez a honlap lehetőséget ad - összegzett a pszichológus.

Hyross Virág ügyvéd szerint pozitívum a magyarországi jogszabályozásban, hogy a szexuális erőszak minősített esetének számít - ezért nagyobb büntetési tételt von maga után -, ha azt gyermek ellen követik el, továbbá a szexuális kényszerítés is önálló tényállás. Emellett nemcsak az büntethető, aki elköveti a bántalmazást, hanem az is, aki tud róla, mégsem tesz ellene. Elmondása szerint ugyanakkor rendkívüli nehézséget okoz, hogy a büntetőeljárásokban nincsen soron kívüli eljárás, így előfordulhat, hogy fél év is eltelik, mire egy gyermek igazságügyi pszichológus szakértő elé kerül. Ha például az áldozat mindössze négyéves, de csak hónapokkal az eset után hallgatják meg, a késlekedés könnyen az eljárás bizonyítottság hiányában történő lezárását okozhatja - tette hozzá.

A sajtóeseményen részt vett Bozsik Yvette táncművész, koreográfus is, aki elmondása szerint maga is átélt gyermekkorában szexuális bántalmazást. Bár nehéz beszélnie róla, mint mondta, ő a darabjaiban feldolgozhatta a történteket - egyebek mellett a Lány, kertben című, Katona József Színházban bemutatott darabjában -, amit művészként a feladatának is tart. "Ha én meg tudtam szabadulni, talán másnak is át tudom adni ennek a lehetőségét" - fogalmazott.

Az Anoni Mara néven publikáló szerző tavaly megjelent Bűn vagy bűnhődés című könyvében saját bántalmazását feldolgozó, csaknem öt évig tartó pszichoterápiáját írta meg. Köré szerveződött a szexuális bántalmazás ellen küzdő Anoni Mara Társaság.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2