Bronxi tinédzserek(2)


Mészáros Anita  2004.3.30. 16:14

Az amerikai középiskolákban ilyenkor zajlanak a szülői értekezletek, hiszen március közepén megkapták a diákok a bizonyítványt, ami a második félév első fontos figyelmeztetésének számít!

A bizonyítvány az ún. Report Card egy egyszerű papírnyomtatvány, amiben a gyerek által látogatott tantárgyak (tanórák) vannak feltüntetve az érdemjeggyel együtt. A szülő a legtöbb esetben nem is látja gyermeke bizonyítványát, és éppen azért jönnek el a szülői értekezletre, hogy némi sejtésük legyen gyermekük képességéről! De itt a szülői értekezlet az ún. Teacher Perents Conference (lefordítva: „Tanár-szülő értekezlete”) nem zajlik hagyományosan.

Az iskola két napra nyitva tartja kapuit, és várja a szülőket és a gyermekeiket. Mert itt a gyerekek is jelen vannak, amikor a tanár értékeli őket. Az értekezlet általában úgy zajlik, hogy a tanár az osztályban várja a szülőket, egyenként elbeszélget velük gyerekük viselkedéséről, tanulási szokásairól, és nem utolsó sorban az érdemjegyeiről. Persze minden tanár taktikusan, az igazgató előzetes figyelmeztetése alapján, pozitív dolgokkal kezdi a szónoklást. Arról, hogy a gyerek milyen rendesen eljön az órára majdnem minden nap, van füzete, tolla, tehát ebből is látni, hogy nincs otthon elhanyagolva.

Ez jól hangzik és tetszik a szülőnek is -- a kis hízelgést és füllentést azonban követi a hideg zuhany! A gyerek jobban teljesítene, ha oda is figyelne az órán, esetleg még néha-néha a házi feladatot is elvégezné, vagy eljönne a dolgozat napján… Ezzel a tanár már halványan jelzi, hogy a gyerek meg fog bukni! Vannak olyan szülők, akik dührohamot kapnak ilyenkor és képesek mindenki szeme láttára megpofozni gyereküket! Mások mindenért a tanárt hibáztatják és a gyerekük mellé állnak! Vannak olyan szülők is, akik azért jönnek el az értekezletre, hogy a tanáról érdeklődjenek fiuk, lányuk hollétéről. Egyáltalán jár-e iskolába, mert otthon utoljára már hónapokkal ezelőtt láttak..!

Ilyenkor aztán sok mindenre fény derül: például, hogy egy lány annyira szerelmes lett egy fiúba, hogy az iskolát is elhanyagolta miatta! Megtörtént már az is, hogy egy fiú a Blood gang (Vér-banda) tagja lett, és azért nem járt iskolába, mert az nincs összhangban a banda elveivel. A szülő kétségbeesetten kéri a tanár segítségét, hogy valahogy segítsen visszaszerezni a fiát, hiszen tudja, aki egyszer belekerül ebbe az ördögi körbe, onnan nem kerül ki élve! Hiszen már a tagság elnyeréséhez bizonyos feltételeket kell teljesítenie. Például meg kell sebesítenie egy ártatlan embert. Az áldozat általában egy gyanútlan járókelő (lehet az bárki, fiatal, idős, nő vagy férfi), akinek zsilettel bevágják az arcát, egy életre csúnya heget hagyva... Rosszabb esetben halálosan meg is sebesítik vagy egyszerűen megölik.

Nem, ez nem egy horrorfilm forgatókönyve, ez a valóság -- itt, Bronxban! Kérdem én, mit tehet egy tanár ilyen esetben? Hogyan segítsen a szülőnek visszaszerezni gyermekét? Hiszen erre nincsen semmi esélye!Hozzászólások

kocka, 05. 05. 2004 02:09:22 Kedves Anita!
Elhiszem,hogy ebben az iskolaban ilyen keseru tapasztalatokat szereztel.A cikk cimevel azonban nem ertek egyet.Nem szabad soha altalanositani,foleg nem egy ilyen tipusu iskola alapjan.Meggyozodesem,hogy amerikaban is elnek nagyon szorgalmas es jol nevelt tinik es mas orszagokban is leteznek a cikkben emlitett iskolakhoz hasonloak.Seattleben elek es a lanyom gimnazista,tehat tapasztalatbol beszelek.Nagyon jo kozossegben tanul s a baratai igazan illedelmesek.Problemak mindenhol vannak,ahol emberek elnek,de megegyszer kerem,ne altalanositsunk,mert az amerikai tinedzserek pont olyanok,mint a vilag mas reszein elo tarsaik.Egy felnovekvo kis tarsasag,almokkal es tervekkel amiket nehany even belul meg is valositanak.Azt kivanom,hogy probalj meg nagy szeretettel fordulni felejuk,mert az irasod nagyon negativ.Nem akarlak megserteni,de ha ilyen rossz velemennyel vagy a diakjaidrol,akkor miert nem keresel egy masik allast.Udvozlettel!
    
Kedves Kocka!, 16. 05. 2004 15:55:57 szolasszabadsag
En csak azt irom le, amit atelek es tapasztalok! Onnek minden joga meg van arra, hogy ezt merlegelje es kifejtse velemenyet! En nem hiszem, hogy negativan irtam le azt amit irtam! De ha Onnek megis annak tunt, kerem maskor ne biralkozzon! En a diakjaimat nagyon is szeretem es elfogadom Oket, csupan azt irtam le, ahogy en latom oket. Es mivel kulonbozoek vagyunk, eltero a velemenyunk is. Bizonyara On is mas velemenyt alkotna, ha nemcsak a lanya barati koret, iskolajat ismerne. Minden eremnek ket oldala van! De mindenesetre koszonom a hozzaszolasat. Meszaros Anita
kocka, 05. 05. 2004 22:02:01 cim
Gyors volt a cim megvaltoztatasa es igy mar egeszen mas az iras kicsengese.Jo lenne neha,pozitiv elmenyekrol is olvasni.Sok sikert!
@


A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24