Divat- és stílusteremtő


Tompa Orsolya  2014.8.19. 12:33

„Öltözz rongyosan, és ruhára fognak emlékezni; öltözz kifogástalanul és a nő emléke marad meg bennük.” Ezen a napon született Coco Chanel.

A világ egyik leghíresebb divattervezője, Gabrielle Bonheur Chasnel, vagy, ahogy a világ ismeri: Coco Chanel.

Ki ne értesülne valamilyen úton módon a stílusról és a divatról? Még azok is látnak valamit, akiket egyáltalán nem vet fel a pénz. Valamilyen úton-módon mindannyian belecsöppenünk a divat világába, hiszen az újságok, a televíziók mindig beszámolnak az éppen aktuális divatról. Sztárok és stylistok segítségét kérik ki, hogy hogyan öltözködjünk.

Na és ki ne ismerné a divat világában ismertté vált Coco Chanel nevét, aki úgy lépett fel az emancipáció ellen, hogy szinte elsőként hordott nadrágot szoknya helyett? Aki olyan darabokat tervezett, amik egy nő ruhatárából sem hiányozhatnak. Az 1883-ban született divatdiktátor újszerű ruhákat, táskákat és kiegészítőket alkotott meg, amik hamar híressé tették. Bár pályafutását sanzonénekesnőként kezdte, mégis a divat világához húzott a szíve. Olyan fantasztikus és elengedhetetlen darabokat köszönhetünk neki, mint a kalap, pulóver, szoknya, kosztümök, fűző, vállon hordható kézitáska, középmagas sarkú cipők, kiegészítők, kozmetikai termékek, parfümök, stb., amiket a legtöbb nő előszeretettel hord, vagy hordana, ha telne rá szerény fizetéséből. Chanel mindig a jelenben élt, és nem csak a modern nőkre gondolt, hanem azokra is, akik dolgoztak. Egyszerű és praktikus ruhadarabokat tervezett, amelyek a hivatali munkában is megállták a helyüket. Ruhái amellett, hogy egyszerűek voltak, elegánsak és feltűnőek is. Divatbemutatókon mutatta be kollekcióit, amik nagy elismerésnek örvendtek minden alkalommal. Ő hozta divatba az estélyiket és a rövid frizurát.
Bár sokszor váltott ki ellentmondást a köztudatban, mégis zseniális üzletasszony volt, aki célirányosan haladt azon az úton, amit elképzelt. Megteremtette, amit akart, azzal foglalkozott, amivel mindig is szeretett volna, és volt, hogy nem számított hány emberen kell keresztülmennie. Parfümjeinek világhírű arcai voltak, és betört a divat városába is, Párizsba.

A szerelem őt sem kerülte el, ahogy egy nőt sem, mégsem ment férjhez sohasem. A stílus és a divat megteremtésének szentelte mind a 87 évét. Egyetlenként került fel a divat világából a Time magazin százas listájára. Még életében 1969-ben a Broadwayn bemutattak egy musicalt az életéről.

Az 1971-ben magányosan meghalt Coco Chanel életéről később filmet is készítettek, ami hűen ábrázolja munkásságát, életét, és azt a kitartást, ami sokunkból hiányzik.

Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40