Divat- és stílusteremtő


Tompa Orsolya  2014.8.19. 12:33

„Öltözz rongyosan, és ruhára fognak emlékezni; öltözz kifogástalanul és a nő emléke marad meg bennük.” Ezen a napon született Coco Chanel.

A világ egyik leghíresebb divattervezője, Gabrielle Bonheur Chasnel, vagy, ahogy a világ ismeri: Coco Chanel.

Ki ne értesülne valamilyen úton módon a stílusról és a divatról? Még azok is látnak valamit, akiket egyáltalán nem vet fel a pénz. Valamilyen úton-módon mindannyian belecsöppenünk a divat világába, hiszen az újságok, a televíziók mindig beszámolnak az éppen aktuális divatról. Sztárok és stylistok segítségét kérik ki, hogy hogyan öltözködjünk.

Na és ki ne ismerné a divat világában ismertté vált Coco Chanel nevét, aki úgy lépett fel az emancipáció ellen, hogy szinte elsőként hordott nadrágot szoknya helyett? Aki olyan darabokat tervezett, amik egy nő ruhatárából sem hiányozhatnak. Az 1883-ban született divatdiktátor újszerű ruhákat, táskákat és kiegészítőket alkotott meg, amik hamar híressé tették. Bár pályafutását sanzonénekesnőként kezdte, mégis a divat világához húzott a szíve. Olyan fantasztikus és elengedhetetlen darabokat köszönhetünk neki, mint a kalap, pulóver, szoknya, kosztümök, fűző, vállon hordható kézitáska, középmagas sarkú cipők, kiegészítők, kozmetikai termékek, parfümök, stb., amiket a legtöbb nő előszeretettel hord, vagy hordana, ha telne rá szerény fizetéséből. Chanel mindig a jelenben élt, és nem csak a modern nőkre gondolt, hanem azokra is, akik dolgoztak. Egyszerű és praktikus ruhadarabokat tervezett, amelyek a hivatali munkában is megállták a helyüket. Ruhái amellett, hogy egyszerűek voltak, elegánsak és feltűnőek is. Divatbemutatókon mutatta be kollekcióit, amik nagy elismerésnek örvendtek minden alkalommal. Ő hozta divatba az estélyiket és a rövid frizurát.
Bár sokszor váltott ki ellentmondást a köztudatban, mégis zseniális üzletasszony volt, aki célirányosan haladt azon az úton, amit elképzelt. Megteremtette, amit akart, azzal foglalkozott, amivel mindig is szeretett volna, és volt, hogy nem számított hány emberen kell keresztülmennie. Parfümjeinek világhírű arcai voltak, és betört a divat városába is, Párizsba.

A szerelem őt sem kerülte el, ahogy egy nőt sem, mégsem ment férjhez sohasem. A stílus és a divat megteremtésének szentelte mind a 87 évét. Egyetlenként került fel a divat világából a Time magazin százas listájára. Még életében 1969-ben a Broadwayn bemutattak egy musicalt az életéről.

Az 1971-ben magányosan meghalt Coco Chanel életéről később filmet is készítettek, ami hűen ábrázolja munkásságát, életét, és azt a kitartást, ami sokunkból hiányzik.

Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    40


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    43


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    19


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8