Divat- és stílusteremtő


Tompa Orsolya  2014.8.19. 12:33

„Öltözz rongyosan, és ruhára fognak emlékezni; öltözz kifogástalanul és a nő emléke marad meg bennük.” Ezen a napon született Coco Chanel.

A világ egyik leghíresebb divattervezője, Gabrielle Bonheur Chasnel, vagy, ahogy a világ ismeri: Coco Chanel.

Ki ne értesülne valamilyen úton módon a stílusról és a divatról? Még azok is látnak valamit, akiket egyáltalán nem vet fel a pénz. Valamilyen úton-módon mindannyian belecsöppenünk a divat világába, hiszen az újságok, a televíziók mindig beszámolnak az éppen aktuális divatról. Sztárok és stylistok segítségét kérik ki, hogy hogyan öltözködjünk.

Na és ki ne ismerné a divat világában ismertté vált Coco Chanel nevét, aki úgy lépett fel az emancipáció ellen, hogy szinte elsőként hordott nadrágot szoknya helyett? Aki olyan darabokat tervezett, amik egy nő ruhatárából sem hiányozhatnak. Az 1883-ban született divatdiktátor újszerű ruhákat, táskákat és kiegészítőket alkotott meg, amik hamar híressé tették. Bár pályafutását sanzonénekesnőként kezdte, mégis a divat világához húzott a szíve. Olyan fantasztikus és elengedhetetlen darabokat köszönhetünk neki, mint a kalap, pulóver, szoknya, kosztümök, fűző, vállon hordható kézitáska, középmagas sarkú cipők, kiegészítők, kozmetikai termékek, parfümök, stb., amiket a legtöbb nő előszeretettel hord, vagy hordana, ha telne rá szerény fizetéséből. Chanel mindig a jelenben élt, és nem csak a modern nőkre gondolt, hanem azokra is, akik dolgoztak. Egyszerű és praktikus ruhadarabokat tervezett, amelyek a hivatali munkában is megállták a helyüket. Ruhái amellett, hogy egyszerűek voltak, elegánsak és feltűnőek is. Divatbemutatókon mutatta be kollekcióit, amik nagy elismerésnek örvendtek minden alkalommal. Ő hozta divatba az estélyiket és a rövid frizurát.
Bár sokszor váltott ki ellentmondást a köztudatban, mégis zseniális üzletasszony volt, aki célirányosan haladt azon az úton, amit elképzelt. Megteremtette, amit akart, azzal foglalkozott, amivel mindig is szeretett volna, és volt, hogy nem számított hány emberen kell keresztülmennie. Parfümjeinek világhírű arcai voltak, és betört a divat városába is, Párizsba.

A szerelem őt sem kerülte el, ahogy egy nőt sem, mégsem ment férjhez sohasem. A stílus és a divat megteremtésének szentelte mind a 87 évét. Egyetlenként került fel a divat világából a Time magazin százas listájára. Még életében 1969-ben a Broadwayn bemutattak egy musicalt az életéről.

Az 1971-ben magányosan meghalt Coco Chanel életéről később filmet is készítettek, ami hűen ábrázolja munkásságát, életét, és azt a kitartást, ami sokunkból hiányzik.

Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.