Felejtsük el a hiedelmeket!


Jády Mónika  2005.12.16. 15:41

Boldogtalanságunkért sokszor másokat okolunk. Pedig leggyakrabban mi magunk komplikáljuk az életünket…

…méghozzá azzal, hogy vakon követjük a „jótanácsokat”, és bedőlünk a hiedelmeknek.

Az emberek többségének eszébe jutott már legalább egyszer, hogy kevesebbet kapott az élettől, mint a többiek. Saját sikertelenségünket nagyobb tragédiaként éljük meg, mint másokét, a pozitív történésekre viszont épp a fordítottja érvényes. Pedig mindenkinek megvan a maga keresztje. Ha ismerünk legalább egy igazán boldog embert, rájövünk, hogy az elégedettség titka a belső harmónia. Élni kell az adódó lehetőségekkel, amit pedig nem kínálnak tálcán, maguknak kell kiharcolni. Ne gondolkodjunk azon, mivel tartozik nekünk a sors vagy más emberek. Összpontosítsunk arra, mivel vagyunk adósak saját magunknak. Nagyrészt rajtunk múlik, milyen lesz az életünk.

1. Mindenkinek szüksége van a segítségemre
Szép és emberi dolog másokon segíteni. Egyesek viszont szinte egész életüket annak szentelik, hogy másokat szolgáljanak. A családtagok, barátok gyorsan megszokják, hogy van valaki, akire mindig lehet számítani, aki egyengeti az útjukat. A jótékonykodó pedig csapdába esik. Lelkiismeret-furdalást okozna neki, ha elutasítaná a segélykérőt, ezért inkább nem teszi. Másrészt fél, hogy megharagudnának rá.
Ha Ön is hasonló cipőben jár, két lehetősége van: saját erejét felülmúlva tovább jótékonykodik, és végül erkölcsi győzelmet arat (feláldoztam magam, vagyis jobb vagyok másoknál), vagy tudomásul veszi, hogy nem lehet örökösen „mentőangyal”. A nehézségekkel mindenkinek magának kell megküzdenie, a problémákat mások nem oldhatják meg helyettünk. Egyetlen kötelességünk, hogy a szeretteink közelében legyünk, ha tényleg szükség van a segítségünkre. Magunkkal szemben pedig az, hogy éljük a saját életünket.

2. Nem szabad kimutatnom, hogy boldog vagyok
Az utóbbi években divat „nyúzottnak” látszani. Azt hisszük, ha nem látszunk kimerültnek és gondterheltnek, a többiek szerint kevés a munkánk, sok a pénzünk, esetleg új szeretőnk van. Félünk attól, hogyan reagál a boldogságunkra a környezetünk. Igaz, hogy a munkahelyi siker, a kitűnő hangulat vagy a jól működő párkapcsolat irigységet válthat ki, de ez nem a mi problémánk.
Ne legyünk tekintettel az irigykedőkre! Az ő dolguk, hogyan emésztik meg mások boldogságát. Egyébként a fejlettebb országokban a kevésbé szerencsések számára motivációt jelent mások sikere.

3. Nem fogadják el, hogy más vagyok
Hihetetlen, mit meg nem tennénk, hogy ne térjünk el az átlagostól. A társadalmi nyomás, a barátnők és a kollégák véleménye, a szülők esetleges kritikája mind mind szerepet játszik ebben. Félünk úgy élni, ahogy szeretnénk, ezért igyekszünk azt a mintát követni, amit szerintünk mások normálisnak tartanak. Pedig minden ember más, így nem létezhet univerzális recept.
Akkor miért tesszük mégis azt, amihez nincs kedvünk, miért töltjük a szabadidőt olyanokkal, akik nem állnak igazán közel hozzánk, és miért hangoztatunk olyasmit, amivel nem értünk egyet? Hogy a többiek ne tartsanak bennünket csodabogárnak? Ha állandóan másoknak akarunk megfelelni, nem fogjuk jól érezni magunkat a bőrünkben.

4. A pszichológus bolondokat gyógyít
Ha fáj a fogunk, elmegyünk a fogorvoshoz. Ha viszont a lelkünk szorulna egy kis ápolásra, nem merünk szakemberhez fordulni. Pedig az ő segítségével felderíthetnénk a bajok eredetét. A pszichológus nem oldja meg helyettünk a problémákat, hanem felteszi azokat a kérdéseket, amelyek által megtaláljuk a helyes utat. Vagyis „iránytűt” ad a kezünkbe.
A gondok sűrűjéből egyedül kell magunkat kiverekednünk, de legalább tudjuk, hogy jó irányba tartunk.

5. A partnerem megváltozik a kedvemért
Vannak közöttünk olyanok, akik azt gondolják, hogy náluk rosszabbul senki sem járt a párjával. Azt hiába várjuk, hogy a másik a kedvünkért megváltozik. Nincs is jogunk ezt kívánni. És arra sincs okunk, hogy mi alakuljunk át a partnerünk elképzelései szerint. Ha nem illünk össze, az a legjobb, ha szétválnak útjaink. Soha nem könnyű a szakítás, néha pedig egyenesen lehetetlennek tűnik.
Rajtunk múlik, hogy az önbecsülés vagy a kényelem és a változástól való félelem vezéreli-e a döntésünket. De ne felejtsük: Csak akkor van értelme a kapcsolatnak, ha a felek őszintén szeretik egymást, és elfogadják a másikat olyannak, amilyen.

6. Az életet gondosan meg kell tervezni
Fontos számunkra a biztonságérzet. Azt hisszük, hogy már elég tapasztalattal rendelkezünk, hogy szépen megtervezzük az elkövetkezendő évek programját. Az élet azonban mindig tartogat meglepetéseket. Valószínűleg másképp jutunk el a célhoz, mint ahogy azt elképzeltük. Elég csak arra gondolni, hogy az emberiség legnagyobb felfedezései is tulajdonképpen véletlenül történtek meg.
Ha mindenáron ragaszkodunk az előre megtervezett „menetrendhez”, falakba fogunk ütközni.

7. Csak a szép nő lehet boldog
Szinte minden magazin címlapjáról tökéletes szépségek mosolyognak ránk -- karcsú derék, hosszú combok, szilikonnal feltöltött keblek és ajkak… Az az érzésünk, hogy az előnytelen(ebb) külsővel rendelkezők hátránnyal indulnak az életben. Igaz, hogy jó érzés vonzónak lenni, és mutatós embereket látni magunk körül, de mégsem szabad első helyre tenni a külsőségeket. A természetességnek, az önbizalomnak és a belső értékeknek is megvan a maga varázsa.
Tegyünk valamit a szépségünkért (legyünk mindig ápoltak), de ne akarjunk más bőrébe bújni. Szeressük önmagunkat!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.    9


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2017.4.19.    11


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13


Plus size divat 2017-ben

PR-cikk

Milyen trendek várnak a teltekre a következő évben?

2016.12.21.    16


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2016.12.10.    21


Ne ossz meg minden fotót!

Palkó Emese

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.

2016.11.24.    22


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2016.11.14.  2    28


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2016.10.5.    14