Focivébé – angol módra


Kabók Zita  2010.6.26. 6:25

Az angolok szenvedélye a foci iránt a világbajnokság idején forr csak igazán.

Az angol nemzet hazája iránti büszkesége, és a játékosok iránti rajongása felülmúlhatatlan. A szurkolók teljesen együtt éreznek a csapattal, és a csapattagok minden lépését nyomon követik a médián keresztül Ha foci van, akkor semmi más nem számít, mindent félre lehet tenni, hogy az ország együtt szurkoljon a nemzeti csapatnak.

A tévé és rádió műsorai egyfolytában a focival foglalkoznak, és ha gól kerül a kapu hálójába, az egyes csatornák műsorait még meg is szakítják, hogy mindenkivel megosszák a hírt.

Már hetekkel a világbajnokság előtt elkezdődött a „karnevál”. Az angol hercegek, William és Harry is nyilatkoztak a médiában, és támogatásukat fejezték ki az angol csapat iránt. Ahová az ember tekint, csak angol zászlót lát, mindenféle formában és nagyságban. Az autókon, az ablakokban, házak között füzérre húzva, a kirakatokban, a kocsmákban, az éttermekben, a benzinkutakon, munkahelyeken, de még a szemétgyűjtő munkások kocsiján is. A világbajnokság ideje alatt angol zászlós mintával díszítettek a papírtányérok a menzákon, és ilyenek a műanyag poharak és szalvéták a terítéken. A take away-ek és éttermék világbajnoki menüt szolgálnak fel, és a szupermarketekben még a saláta zacskóján is futballmotívumok vannak. Nem beszélve arról, hogy ezeken a helyeken külön sarok van kialakítva, bőrfotelokkal, nagy képernyős tévékkel a focirajongók számára.

A boltokban nem csak sportos nemzeti zászló színeiben pompázó pólókat árusítanak, hanem nyári ruhát, szűk topokat, fürdőruhát, harisnyát, sőt még fehérneműt is. A szülők már a három hónapos csecsemőt is angol mezbe bújtatják. Az iskolák kapui hamarább kinyílnak délutánonként, hogy a család a meccsre időben hazaérjen. A vuvuzela applikáció mára már világvezetővé vált az i-phone telefonokon. A családok, barátok kerti partikat rendeznek, amelyeken együtt szurkolnak a csapatnak. A munkahelyeken fogadásokat tesznek, vagy csapatot húznak, és a világbajnokot tartalmazó szelvény tulajdonosáé lesz a nyeremény. Van, aki addig mellőzi a borotválkozást, míg a csapat ki nem esik. Amint a meccs megkezdődik, minden angol fejére felkerülnek a fülhallgatók, hogy a rádióközvetítést hallgassák. Gól esetén egymást informálják az eseményekről.

Az irodákban a képernyőkre a statisztikai adatok helyett a foci kerül, és minap még a munkahelyi rendezvényen is a focié volt a főszerep. A prezentáció minden oldalán a foci nagy pillanatait elemzik a saját cég profiljának szempontjából... A játékszabályok a munkahelyen is ugyanazok: nagy pillanatokat élhetünk meg, de erős csapatra van szükségünk, összhangra és kitartó munkára. Ha egy hibázik, akkor mindenki vesztesként kerül ki, mint ahogyan az angolok is vereséget szenvedtek David Seaman hibájából a brazilok elleni meccsen. A céges rendezvényen igazi focis ételeket szolgálnak fel: hamburgert, hotdogot, sok sört és a focimez viselete az esti bulira ajánlott.

Amikor aztán elkezdődik a meccs, a forgalom elcsendesedik, és csak a pub-okból hallani a zsivajt. Ha veszít a csapat, akkor azért kell inni, hogy a szomorúságot elűzzék – ha nyer, akkor azért, hogy a boldogságon osztozzanak. Egyszóval a végeredmény csakis mulatás lehet. Sokan elítélik ezt a heves és sokszor túlzásokba eső focilázat. Szerintük mindez a haszonlesők, a boltok, a pubok, az éttermek malmára hajtja a vizet, miközben a focisták feleségei márkás kosztümben illegetik magukat Dél-Afrikában, a szegények között.

Valóban, a foci manapság a pénzről, a gazdagságról és a hatalomról szól. A klubok tulajdonosai milliókért veszik és adják a játékosokat, mint valami bábukat, úgy cserélgetik őket. A világbajnokság azonban talán kicsit más: itt a nemzetek között folyik a csata, és ez a világ legnézettebb sporteseménye, melyet legutoljára 715 millió ember kísért figyelemmel. A szurkolók együtt örülnek a győzelemnek, vagy szenvednek a vereség miatt. A családok, baráti körök, kollégák több időt töltenek együtt, közelebb kerülhetnek egymáshoz.

És hát azért valljuk csak be, focit nézni, pláne világbajnokságot, igazi élmény, még a képernyőn keresztül is!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4