Focivébé – angol módra


Kabók Zita  2010.6.26. 6:25

Az angolok szenvedélye a foci iránt a világbajnokság idején forr csak igazán.

Az angol nemzet hazája iránti büszkesége, és a játékosok iránti rajongása felülmúlhatatlan. A szurkolók teljesen együtt éreznek a csapattal, és a csapattagok minden lépését nyomon követik a médián keresztül Ha foci van, akkor semmi más nem számít, mindent félre lehet tenni, hogy az ország együtt szurkoljon a nemzeti csapatnak.

A tévé és rádió műsorai egyfolytában a focival foglalkoznak, és ha gól kerül a kapu hálójába, az egyes csatornák műsorait még meg is szakítják, hogy mindenkivel megosszák a hírt.

Már hetekkel a világbajnokság előtt elkezdődött a „karnevál”. Az angol hercegek, William és Harry is nyilatkoztak a médiában, és támogatásukat fejezték ki az angol csapat iránt. Ahová az ember tekint, csak angol zászlót lát, mindenféle formában és nagyságban. Az autókon, az ablakokban, házak között füzérre húzva, a kirakatokban, a kocsmákban, az éttermekben, a benzinkutakon, munkahelyeken, de még a szemétgyűjtő munkások kocsiján is. A világbajnokság ideje alatt angol zászlós mintával díszítettek a papírtányérok a menzákon, és ilyenek a műanyag poharak és szalvéták a terítéken. A take away-ek és éttermék világbajnoki menüt szolgálnak fel, és a szupermarketekben még a saláta zacskóján is futballmotívumok vannak. Nem beszélve arról, hogy ezeken a helyeken külön sarok van kialakítva, bőrfotelokkal, nagy képernyős tévékkel a focirajongók számára.

A boltokban nem csak sportos nemzeti zászló színeiben pompázó pólókat árusítanak, hanem nyári ruhát, szűk topokat, fürdőruhát, harisnyát, sőt még fehérneműt is. A szülők már a három hónapos csecsemőt is angol mezbe bújtatják. Az iskolák kapui hamarább kinyílnak délutánonként, hogy a család a meccsre időben hazaérjen. A vuvuzela applikáció mára már világvezetővé vált az i-phone telefonokon. A családok, barátok kerti partikat rendeznek, amelyeken együtt szurkolnak a csapatnak. A munkahelyeken fogadásokat tesznek, vagy csapatot húznak, és a világbajnokot tartalmazó szelvény tulajdonosáé lesz a nyeremény. Van, aki addig mellőzi a borotválkozást, míg a csapat ki nem esik. Amint a meccs megkezdődik, minden angol fejére felkerülnek a fülhallgatók, hogy a rádióközvetítést hallgassák. Gól esetén egymást informálják az eseményekről.

Az irodákban a képernyőkre a statisztikai adatok helyett a foci kerül, és minap még a munkahelyi rendezvényen is a focié volt a főszerep. A prezentáció minden oldalán a foci nagy pillanatait elemzik a saját cég profiljának szempontjából... A játékszabályok a munkahelyen is ugyanazok: nagy pillanatokat élhetünk meg, de erős csapatra van szükségünk, összhangra és kitartó munkára. Ha egy hibázik, akkor mindenki vesztesként kerül ki, mint ahogyan az angolok is vereséget szenvedtek David Seaman hibájából a brazilok elleni meccsen. A céges rendezvényen igazi focis ételeket szolgálnak fel: hamburgert, hotdogot, sok sört és a focimez viselete az esti bulira ajánlott.

Amikor aztán elkezdődik a meccs, a forgalom elcsendesedik, és csak a pub-okból hallani a zsivajt. Ha veszít a csapat, akkor azért kell inni, hogy a szomorúságot elűzzék – ha nyer, akkor azért, hogy a boldogságon osztozzanak. Egyszóval a végeredmény csakis mulatás lehet. Sokan elítélik ezt a heves és sokszor túlzásokba eső focilázat. Szerintük mindez a haszonlesők, a boltok, a pubok, az éttermek malmára hajtja a vizet, miközben a focisták feleségei márkás kosztümben illegetik magukat Dél-Afrikában, a szegények között.

Valóban, a foci manapság a pénzről, a gazdagságról és a hatalomról szól. A klubok tulajdonosai milliókért veszik és adják a játékosokat, mint valami bábukat, úgy cserélgetik őket. A világbajnokság azonban talán kicsit más: itt a nemzetek között folyik a csata, és ez a világ legnézettebb sporteseménye, melyet legutoljára 715 millió ember kísért figyelemmel. A szurkolók együtt örülnek a győzelemnek, vagy szenvednek a vereség miatt. A családok, baráti körök, kollégák több időt töltenek együtt, közelebb kerülhetnek egymáshoz.

És hát azért valljuk csak be, focit nézni, pláne világbajnokságot, igazi élmény, még a képernyőn keresztül is!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.