Guruljunk két vagy négy keréken!


Huszár Katalin  2012.6.18. 4:31

Végre itt a jó idő, így a szabadban is sportolhatunk, illetve sportolva szórakozhatunk. Pattanjunk hát két vagy négy kerékre!

Ki ne emlékezne gyermekkorának önfeledt bringázásaira? Gurultunk háromkerekűn, pótkerekekkel, majd következett az igazi-valódi kétkerekű. Gyermekkorunkban nem tudtuk, igaz nem is gondoltunk rá, hogy a biciklizés sport. Méghozzá olyan sport, melynek nagyon sok előnye van, s talán nincs is hátránya.

Aki rendszeresen biciklizik (pl. kerékpárral jár munkába, vásárolni vagy szabadidejében teker egy órát), az kalóriát is éget közben, formálja izmait (a test összes izmát), növeli állóképességét. Emellett a kedvtelve végzett kerékpározás testileg-fizikailag fitten tart minket, pozitív hatást gyakorol vérkeringésünkre, emésztésünkre és testsúlyunkra, vagyis felgyorsítja anyagcserénket. Talán a legfontosabb előnye az, hogy kíméli az ízületeket, ez pedig megment minket a fájós térdektől, bokáktól. Nem utolsósorban pedig kitűnő gyógyszer a stressz és szorongás ellen.
Ne feledjük el azt sem, hogy kint a szabadban, a természetben, a friss levegőn legjobb bringázni! Bár sokan városi közlekedési eszközként is használják, mert gyors, környezetbarát és olcsó (nem kell az állandóan emelkedő benzinárakkal törődni).

Egy kerékpár kell hozzá, más semmi. Maga az eszköz üzembiztos, könnyen szerelhető, javítható. Egyszerű a kezelése is, hisz kerékpározni mindenki könnyen megtanul, egyáltalán nem nehéz.
Ha már bicikliztünk itt, kerékpároztunk ott, gurultunk imitt és tekertünk amott, ne féljünk kipróbálni magunkat Európa biciklis-fővárosában, Amszterdamban! Béreljünk egyet és bringázzunk, olvadjunk bele a helyiek közlekedési formájába! Az sem baj, ha közben eltévedünk, és elszakadunk társainktól, hiszen minden csatorna visszavezet a kiindulási ponthoz, az általunk választott kerékpárkölcsönzőhöz, s ott úgyis újra találkozunk. Fantasztikus élmény, nekem elhihetik!

Ha pedig nem elég a két kerék, váltsunk négyre! Nem arra gondolok, hogy szereljünk fel kerékpárunkra pótkerekeket, hanem húzzunk a lábunkra görkorcsolyát! A biciklizéssel egybevetve ugyanolyan előnyökkel rendelkezik a görkorizás is. Tehát fitten tart minket, növeli kondíciónkat, a stressz elleni állóképességünket, serkenti a vérkeringést, szolgálja a zsírégetést, megmozgatja izmainkat, szintén kint a szabadban végezzük és eljuthatunk vele valahonnan valahová.

Ehhez sem kell más csak egy pár görkorcsolya, amit bármelyik sportüzletben beszerezhetünk (ahol még tanácsokkal is ellátnak bennünket a megfelelő kiválasztásában). Talán megtanulni gurulni egy picit nehezebb, mint bringázni. Ám, ha rendszeresen gyakorlunk, fokozatosan sajátítjuk el a technikai elemeket, és fokozatosan terheljük magunkat, akkor egyre edzettebbekké válunk. Aki pedig egyszer átadja magát a gördülés örömének, az hamar beleszeret. Mozgásunk a gyakorlás révén látványos fejlődésen megy keresztül, és a kezdeti nehézségek is hamar megtérülnek, a befektetett munka meghozza gyümölcsét.

Valószínűleg nem lesz mindenkiből az aszfalt ördöge. (Jómagam is az óvatosan, és bevallom, az elég lassan haladók-gurulók közé tartozom.) Ha gyors, ha lassú tempóval haladunk, mindenképpen figyeljünk oda a megfelelő védőeszközökre: a bukósisak, a csukló-, könyök- és térdvédő használata megvéd minket a csonttöréstől.

Mindebből milyen tanulság vonható le?

Barátok, szórakozás, felszabadultság, mozgás, suhanás, jó idő, napsütés! Kell ennél több? Azt hiszem, nem. Bátran guruljunk két vagy négy keréken!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Bodyrock

Huszár Katalin

A gyors fogyás és izmosodás titka

2012.5.21.    20


A Pilates-torna

Huszár Katalin

A Pilates-tornába már az első alkalommal beleszerettem.

2012.4.23.    6


Zumbára fel!

Huszár Katalin

A sport bármilyen formáját is választom, mindig hatással van rám az oktató személye.

2012.4.10.   


A futás öröme

Huszár Katalin

Mikor futni kezdtem, öt perc után a bokámnál lógott a nyelven.

2012.3.26.   

A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.