Hallgassunk belső óránkra!


Jády Mónika  2005.5.14. 19:39

Mikor térjünk nyugovóra, és mikor keljünk, hogy üdék legyünk reggel? Mikor és mit együnk, hogy elég energiánk legyen, de ne hízzunk el?…

…Melyik napszak a legmegfelelőbb a tárgyalások lebonyolítására vagy egy romantikus randevúra? Ezekre a kérdésekre csakis a biológiai óránk adhatja meg a helyes választ.

Minden élőlény belső idő, saját ciklus szerint „működik”. Biológiai óránk számára fontos támpont a nappalok és az éjszakák váltakozása. Ha nem lenne egyszer sötét, máskor pedig világos, minden ember kicsit másképp érzékelné az időt. Gondoljunk csak a pacsirtáknak is nevezett korán kelőkre, valamint a bagolyként emlegetett típusra, aki inkább az esti órákban érzi elemében magát, és később bújik ágyba. Az eltérő gének okozta különbség a fény segítségével kiegyenlíthető: a pacsirtának este van szüksége intenzív fényre, hogy tovább ébren tudjon maradni, a bagolynak pedig reggel.

Központi biológiai óránk az agyban helyezkedik el. Ez a „szerkezet” határozza meg, milyen fázisokban váltakozzon a pihenés és az aktív tevékenység időszaka, és ellenőrzi a biológiai folyamatokat. A nap 24 órájában mindennek megvan a maga helye. Például este 8 és 11 között érkezik el az alvás ideje: fokozatosan csökken a testhőmérséklet, és a vérbe melatonin -- álmosságot okozó hormon -- kezd áramlani.

Hajnal felé a testhőmérsékleten kívül a kortizolnak nevezett stresszhormon szintje is emelkedni kezd. Reggel nagyobb az esély a vérrögök kialakulására, és háromszor kisebb az ezek feloldására való képesség, mint este. Ezért sem jó hirtelen kiugrani az ágyból. Felébredés után maradjunk még egy kicsit fekve --jelentősen csökken az infarktusveszély. Pár percről van szó, emiatt csak nem fogunk elkésni. Az sem lustálkodjon sokáig, akinek nem kell munkába sietnie vagy a családját ellátnia. A túl hosszan alvókat elérheti az ún. amerikai feleségek szindróma. A háztartásbeliek -- miután gyerekeik felnőttek -- fokozatosan kitolták a felkelés idejét, és bioritmusuk egyre távolabb került a normálisnak tekinthető napi ritmustól. Az az optimális, ha a spontán ébredés után nem engedünk a meleg párnák csábításának, és csak egy kicsit maradunk az ágyban.

Délelőtt 10 és 11 óra között magas a vér cukorszintje, ilyenkor kiváló a hosszú távú memória és jobb a problémamegoldó képességünk. Épp ezért erre az időszakra a legjobb betervezni a munkaértekezleteket. A nap folyamán tovább emelkedik a testhőmérséklet, és javul a rövidtávú memória. A fizikai munkára és a sportolásra a legmegfelelőbb a délutáni időszak. 15 és 17 óra között a szív teljes gőzzel dolgozik, és ismét magasabb a vér cukorszintje. Este hét után csökkeni kezd a testhőmérséklet, és ilyenkor már az emlékezőképességünk is cserben hagyhat bennünket.

Az étkezésnek is megvan a maga ideje. Az élelmiszerek kiválasztásánál elsősorban azt kellene figyelembe vennünk, hogy a szervezetnek mire van szüksége. Reggel a test energiáért kiált, vagyis fehérjében, zsírban, cukrokban gazdag táplálékkal kell ellátnunk. Nem kell félni attól, hogy egy bőséges reggelitől elhízunk! Az emésztőszervek 12-13 óra között képesek az ebéd befogadására. Egy kiadós lakoma után nehezebben megy a munka, mert a szervezet elsősorban az emésztéssel van elfoglalva. Ezért ha a délutánt is aktív tevékenységgel szeretnénk tölteni, könnyebb ételeket válasszunk (például zöldséget, fehér húsokat vagy halat).

A szervezetnek este minimális energiára van szüksége, a cukrokat ilyenkor már nem hasznosítja, hanem zsírpárnák formájában elraktározza az ínségesebb időkre. Persze, ez nem azt jelenti, hogy este ne is együnk. Vacsorára kisebb adag (és könnyen emészthető) ételt fogyasszunk, és ne közvetlenül lefekvés előtt. Az étkezések rendszeressége is hozzásegít a bioritmus optimális működéséhez. Az agyban lévő központi biológiai óránk és az emésztőszervek órácskái össze fognak hangolódni. (Ha néha-néha kihagyunk egy ebédet, jelezni is fog a gyomrunk!)

Az összebújásokra is van ideális időpont. A nemi hormonok, főképp a tesztoszteron kiválasztásának ritmusától függ, mikor fokozódik, illetve csökken a szexuális étvágy. A hormonszint reggel 6 és 10 óra között a legmagasabb. Ez lenne a legmegfelelőbb időpont a szeretkezésekre, ha nem kellene munkába rohannunk. Este viszont -- amikor már ráérnénk -- a nemi hormonok szintje elérte a mélypontot. Biológiai óránk szerint 17 és 19 óra között is érdemes lenne kettesben tölteni egy kis időt -- a testhőmérséklet eléri a maximumot, fokozódik az aktivitás, és a jó hangulatért felelős hormon, a szerotonin is nagyobb mennyiségben választódik ki.

Ezt az időpontot viszont csak a még gyermektelen párok használhatják ki igazán. A családosoknál szóba sem jöhet a romantikázás, hisz ilyenkor készül a vacsora meg a gyerekek házi feladata. A szexualitást viszont nem csak a napi ritmus, hanem a lunáris ciklus is befolyásolja. Ez utóbbi szabályozza a menstruációt és a szexuális étvágyat -- mindkét nemét: újhold idején például a férfiak tesztoszteronszintje magasabb, vagyis fokozódik a nemi kedvük. A nők a peteérés idején a legfogékonyabbak a férfi feromonokra, és ebben az időszakban tudják kiválasztani az utódok nemzésére legalkalmasabb partnert.

Kronoterápia
A kronobiológia jelentőségében ma már szinte senki sem kételkedik. Az orvosok felismerték, hogy a gyógyszerek beadásának idején is sok múlik. A jól időzített kezeléssel életeket lehet menteni. Vannak gyógyszerek, amelyek csak egy meghatározott időpontban hatásosak, 12 órával korábban vagy később beadva viszont akár árthatnak is! A mindennapi gyakorlatban még nem alkalmazzák a kronoterápiát, egyes klinikákon viszont már kísérleteket végeznek.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2