Házasság és hétköznapok(2)


Póda Erzsébet  2006.5.4. 19:21

A legtöbb nő arra panaszkodik, hogy a férje nem beszélget vele.

Míg a nő szeretné elmondani – el is mondja -- a férjének, mi történt vele a nap során, a férfi csak sóhajtozik, esetleg hümmög, igenezik, vagy bólogat.

Pedig a párkapcsolatokkal foglalkozó szakemberek azt mondják, a férfiakat is szóra lehet bírni, csak tudni kell hogyan. Az asszertív kommunikáció igénybe vételét szokták ilyenkor javasolni. A valóságban ugyanis az okozza a legtöbb problémát, hogy az emberek a kommunikáció során nem figyelnek egymásra úgy, ahogyan valójában szükség lenne rá. Különösen érvényes ez azokra a helyzetekre, amikor a vita teljes mértékben érzelmi alapon robban ki, vagy az ember hagyja, hogy szóváltás közben elragadják az érzelmei.

Az asszertív kommunikáció lényege, hogy őszintén elmondjuk, mi hogyan vélekedünk az adott helyzetről vagy problémáról – és semmi esetben sem vádoljuk a másikat! Először talán nehéz, mert az embert könnyen elragadják az indulatok, de egy kis akarattal önuralmat lehet tanulni – és higgyük el, megéri! Próbáljuk csak ki! Ahelyett, hogy azt vágnánk drágánk fejéhez, hogy: utálatos vagy, téged nem érdekel semmi! – mondjuk azt: úgy szeretném, ha beszélgetnél velem egy kicsit! Mondd csak, mi történt ma veled? Ha azt válaszolja, hogy semmi, az már jó jel. Elkezdte a kommunikálást. Érdeklődjünk tovább, kérjük ki a véleményét, s ha meg is mondja, ne vágjuk rá azonnal, hogy marhaság! Inkább azt: és ahhoz mit szólnál, ha…?

A házastársak közt akkor jó a viszony, ha mindketten felismerik a nehézségeket, és kellő együttérzéssel vannak egymás iránt. Ez pedig csak úgy érhető el, ha beszélünk egymással, ha megosztjuk egymással gondolatainkat, érzelmeinket, de bánatainkat és örömeinket is. Ha kimondjuk, amit gondolunk. Le kell számolnunk azzal a hamis mítosszal, hogy a férfi (vagy a nő) képes kitalálni a párja gondolatait, rejtett óhajait! Bármennyire romantikus is az elképzelés, ez nem így működik (vagy nem működik mindig, minden esetben). A valóságban sokkal hatékonyabb a kimondott szó – és legfőképp a megfelelően kimondott szó!

S még egy történet. Éva férje soha nem feledkezik meg felesége születésnapjáról, sem a házassági évfordulójukról, a nőnapról, és az anyák napjáról sem. Mindig meglepi feleségét valami frappáns kis ajándékkal, ha pedig semmi sem jut az eszébe, hoz egy szép virágcsokrot vagy egy tábla csokoládét. A szomszédasszony, Anikó irigykedve szemlélte az eseményeket. Ő is vágyott rá, hogy a férje megajándékozza néhanapján. Ám az ő férje rendszeresen „elfelejtette” a jeles napokat. Hiába sírt, veszekedett vagy reménykedett Anikó, férje rendre üres kézzel tért haza.

Az ajándékokat továbbra is a szomszédasszonya kapta. Egy nap aztán nem bírta, becsöngetett Évához. Leültek egy kávé mellé, majd Anikón erőt vett a késztetés, és elkezdte mondani, milyen jó férje van Évának, az övé bezzeg milyen érzéketlen. Soha nem hoz neki még egy szál virágot sem. Hogy csinálja Éva, hogy ő mindig kap valamit?! Éva elmosolyodott, és azt mondta: -- Régebben az én férjem is elfelejtette. De amikor néha-néha eszébe jutott, elmondtam neki, milyen jólesik, hogy gondol rám, és milyen nagy örömöt okoz nekem akár egyetlen szál tőle kapott virág. Ezt minden egyes alkalommal elrebegtem neki. Ő pedig egyre gyakrabban lepett meg kis apróságokkal. Hát ennyi a titok!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Házasság és hétköznapok(1)

Póda Erzsébet

A házasság nem(csak) a szerelem beteljesedése, hanem valami újnak a kezdete.

2006.4.29.   

A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    45


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5