Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?


  2017.9.22. 20:06

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

Az utóbbi évek ingatlanpiaci fellendülésének köszönhetően igen sok ingatlan cserélt gazdát, még olyanok is, amelyeket előtte több éve hirdettek a tulajdonosai. Jelenleg úgy tűnik, hogy az ingatlanpiacon némiképp csökken a forgalom, és csak azokat a lakásokat lehet gyorsan eladni, amelyek jó paraméterekkel rendelkeznek, például fekvésüket tekintve. Nem mindegy tehát, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.


Hogyan kezdjünk neki?

Nem véletlen, hogy manapság oly sok ingatlanértékesítéssel foglalkozó cég van a piacon, hiszen egy ingatlan eladása is külön szakma, annak buktatóival és fogásaival. Ugyanakkor nehéz jó ingatlanost választani, olyat, aki szívén viseli ingatlanunk eladásának szándékát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az minél hamarabb elkeljen. A legtöbbször az ingatlanosok is csak annyit tesznek, hogy honlapjukra feltöltik a lakásunkról készült képeket, írnak mellé egy szöveget, emellett meghirdetik néhány internetes oldal és/vagy kifüggesztik az irodájukban. Sokan épp emiatt nem szívesen bízzák ingatlanközvetítőre a lakásuk eladását, mondván ezt én is meg tudom csinálni. Ez valóban így van, ám nem mindegy, hogyan állunk neki. Tény, hogy a saját érdekeltségünk a legnagyobb a lakásunk eladásában, épp ezért mi vagyunk a legmotiváltabbak ebben.

Ingatlanunk paramétereit jó, ha adottságként kezeljünk, hiszen ezek nagy részén nem tudunk változtatni. Adott a lakásunk elhelyezkedése, a környék, a lakás belső kialakítása, méretei. Amin tudunk változtatni például, ha a lakásról készülő fotók készítése előtt rendet rakunk a helyiségekben, és minden olyat elteszünk szem elől, ami „lomnak” minősül. Ugyanígy, amennyiben egy érdeklődő személyesen is megtekinti a lakásunkat, fontos, hogy jó benyomással távozzon: legyen mindig rend és tisztaság, elegendő fény és barátságos meleg (főleg, ha odakint zimankó van).

A hirdetések formái

Ha ingatlanunkat hirdetjük, nem mindegy, milyen fórumokon és hogyan tesszük azt: ma a leginkább elterjedt forma az internetes hirdetés, ezt jó eséllyel minden ingatlant vásárolni szándékozó megnézi. Ritkább esetben keresnek az emberek lakást a hirdetési újságokban, ma már ez egy elavultabb hirdetési formának minősül, ám nem árt minden fronton nyomulni. Ki tudja, talán épp onnan jön valaki, aki később megvásárolja a lakásunkat. Érdemes még kifüggeszteni a környéken is a hirdetésünket, ott jó eséllyel tetszik meg valakinek, aki ajánlja az ismerőseinek, stb. Ha erkélyes lakásban lakunk, akkor függesszünk ki molinót az erkélyre, melynek készítését digitális nyomtatással bármely digitális nyomdában megrendelhetjük a főbb adatokkal.


Árképzés

A legtöbben ezen buknak el, hiszen nem könnyű meghatározni azt a legmagasabb árat, amelyért még hajlandók megvenni a lakásunkat. Hiszen sok múlik azon, mennyiért adjuk el: minél többért, annál jobb lakást tudunk majd vásárolni az árából! Az árat a legkönnyebben úgy határozhatjuk meg, ha feltérképezzük, mennyiért árulják és mennyiért kelnek el a hasonló kaliberű lakások a környékünkön. Ezt megtudhatjuk az ingatlanhirdetésekből vagy ha felhívjuk a hirdetőt, és kikérdezgetjük a lakás paramétereiről. Ez alapján határozzuk meg az eladási árat, belekalkulálva az alku lehetőségét, a hirdetési költségeket, stb.

Tudj válaszolni!

Nagyon fontos, hogy légy felkészült, és az érdeklődők egyetlen kérdése se érjen váratlanul! A legtöbben a rezsire, a közös költségekre, egyéb kiadásokra szoktak rákérdezni, jó, ha nem a beszélgetés során számolod össze ezeket. Társasházi lakás esetén szerencsés elmondani azt is, milyen felújítások várhatók a közeljövőben (ezek általában emelik a lakás értékét), mennyi megtakarítás gyűlt már össze erre és megtakarításként mennyit tartalékolunk a közös költségből.

Ha betartjuk ezt a néhány egyszerű pontot, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó eséllyel indulunk az ingatlanpiacon, és néhány héten-hónapon belül sikerül majd értékesíteni a lakásunkat.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8