Időt kérek!


Faar Ida  2012.11.21. 5:48

Pillanatok, másodpercek, órák, napok, hónapok, évek, az idő kereke kíméletlenül zakatol felettünk – csak győzzünk lépést tartani vele.

Sokszor percre pontosan be van osztva minden teendőnk – rohanunk, kapkodunk, próbáljuk tartani a ritmust, stresszelünk –, s ha nem vigyázunk kellőképpen, a végén kiégetté, fásulttá válhatunk, s meg is betegedhetünk. Egy jó időbeosztás mindig aranyat ér, hiszen jut idő mindenre: munkára, karrierépítésre, pihenésre, családra, szórakozásra, hobbira, fogászatra, mozira, stb.

Következzen néhány tipp, hogy ez miként valósítható meg:

1. Tervezés. Minden ezzel kezdődik, amikor a fejünkben ott tornyosulnak a feladatok, és mi hatékonyan és kreatívan kiválogatjuk őket, fontossági sorrendet kialakítva közöttük. A képzeletbeli rangsor utolsó helye persze nem jelentheti azt, hogy elhalasztható az ott álló feladat. Hogy könnyebben boldoguljunk érdemes feljegyezni ezt a sorrendet, s mellé odabiggyeszteni azt is, mennyi időt szánunk az elvégzésére. Így – persze csak akkor, ha következetesen tartjuk is magunkat hozzá – nem veszünk el a napi teendők tengerében.

2. Helyrajzi sorrend. Azaz csoportosítsuk a feladatokat aszerint is, hogy melyek intézhetőek el egy útvonalon belül. Ha suliba/oviba visszük a gyerekeket, visszafelé útba lehet ejteni a postát, bankot, kisboltot.

3. Emlékeztetők. Régi mondás: „Kinek nincs esze, legyen notesze!” Nem szégyen, ha az ember néha el-elfelejt valamit, hiszen naponta több ezer információval kell megbirkóznunk. Hogy elkerülhető legyen a bosszúság, érdemes emlékeztető cetliket hagyni olyan helyeken, ahol szinte az orrunk előtt fityegve figyelmeztet teendőinkre. Például a hűtőszekrényen az aktuális bevásárló listát, a slusszkulcs mellett a szervizre emlékeztető feljegyzést, stb.

4. Ne mártírkodjunk! A családunk minden tagja vegye ki a részét a feladatok megoldásából. Ha önként magunkra vállalunk mindent, ne csodálkozzunk, ha este 10-kor még egy halomnyi mosatlan edény vár ránk, miközben a többiek már órák óta a tévé vagy a számítógép előtt ülnek. Osszuk be kinek mi a reszortja – így közel azonos időben végezve együtt tölthetjük a nap hátralévő részét.

5. Teremtsünk egyensúlyt! Szánjunk időt magunkra is, és minden nap legalább fél-egy órát szakítsunk arra, hogy feltöltődjünk. Lépjünk ki a ránk nehezedő terhek fogságából, s ez idő alatt kapcsolódjunk ki: olvasással, pihenéssel, zenehallgatással. Így frissült erővel koncentrálhatunk újra a feladatainkra.

6. Váljunk rutinossá! Vagy inkább szertartásossá. Alakítsunk ki egy mindennapos menetrendet – azonos időben keljünk, reggelizzünk, zuhanyozzunk, stb. – a rutinszerűen elvégzett munka könnyebbé teheti az életünket, mint az ideges-hisztérikus napirend.

7. Munka közben kapcsolódjunk ki! Kissé paradoxnak tűnhet, de lehetséges. Vannak olyan tevékenységek, amelyek nem igényelnek akkora koncentrációt, hogy ne lehetne mellette mást csinálni. Vannak, akiknek mosogatás közben támadnak a legjobb ötleteik, míg sokan főzés közben beszélik meg a nap eseményeit, vagy az utazással töltött idő alatt olvasnak, rejtvényt fejtenek, levelet írnak.

8. Ne halogassunk! Sehova sem vezet, hisz bármennyire is kellemetlen a ránk váró feladat – úgyis nekünk kell megbirkózni vele. Jobb ezért minél hamarabb túlesni rajta…

9. Optimista hozzáállás. Alapvető ahhoz, hogy az előttünk álló akadályokat leküzdhessük. Az „úgysincs rá időm” kijelentéseket felejtsük el, hiszen, ha igazán akarjuk, bármire van időnk.

10. Nyugalom. Az idegeskedés nem tesz jót senkinek, és nem old meg semmit. Lépésről-lépésre haladva minden elintéződik stresszmentesen.

Legyenek Önök is időmilliomosok!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    41


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    45


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8