Időt kérek!


Faar Ida  2012.11.21. 5:48

Pillanatok, másodpercek, órák, napok, hónapok, évek, az idő kereke kíméletlenül zakatol felettünk – csak győzzünk lépést tartani vele.

Sokszor percre pontosan be van osztva minden teendőnk – rohanunk, kapkodunk, próbáljuk tartani a ritmust, stresszelünk –, s ha nem vigyázunk kellőképpen, a végén kiégetté, fásulttá válhatunk, s meg is betegedhetünk. Egy jó időbeosztás mindig aranyat ér, hiszen jut idő mindenre: munkára, karrierépítésre, pihenésre, családra, szórakozásra, hobbira, fogászatra, mozira, stb.

Következzen néhány tipp, hogy ez miként valósítható meg:

1. Tervezés. Minden ezzel kezdődik, amikor a fejünkben ott tornyosulnak a feladatok, és mi hatékonyan és kreatívan kiválogatjuk őket, fontossági sorrendet kialakítva közöttük. A képzeletbeli rangsor utolsó helye persze nem jelentheti azt, hogy elhalasztható az ott álló feladat. Hogy könnyebben boldoguljunk érdemes feljegyezni ezt a sorrendet, s mellé odabiggyeszteni azt is, mennyi időt szánunk az elvégzésére. Így – persze csak akkor, ha következetesen tartjuk is magunkat hozzá – nem veszünk el a napi teendők tengerében.

2. Helyrajzi sorrend. Azaz csoportosítsuk a feladatokat aszerint is, hogy melyek intézhetőek el egy útvonalon belül. Ha suliba/oviba visszük a gyerekeket, visszafelé útba lehet ejteni a postát, bankot, kisboltot.

3. Emlékeztetők. Régi mondás: „Kinek nincs esze, legyen notesze!” Nem szégyen, ha az ember néha el-elfelejt valamit, hiszen naponta több ezer információval kell megbirkóznunk. Hogy elkerülhető legyen a bosszúság, érdemes emlékeztető cetliket hagyni olyan helyeken, ahol szinte az orrunk előtt fityegve figyelmeztet teendőinkre. Például a hűtőszekrényen az aktuális bevásárló listát, a slusszkulcs mellett a szervizre emlékeztető feljegyzést, stb.

4. Ne mártírkodjunk! A családunk minden tagja vegye ki a részét a feladatok megoldásából. Ha önként magunkra vállalunk mindent, ne csodálkozzunk, ha este 10-kor még egy halomnyi mosatlan edény vár ránk, miközben a többiek már órák óta a tévé vagy a számítógép előtt ülnek. Osszuk be kinek mi a reszortja – így közel azonos időben végezve együtt tölthetjük a nap hátralévő részét.

5. Teremtsünk egyensúlyt! Szánjunk időt magunkra is, és minden nap legalább fél-egy órát szakítsunk arra, hogy feltöltődjünk. Lépjünk ki a ránk nehezedő terhek fogságából, s ez idő alatt kapcsolódjunk ki: olvasással, pihenéssel, zenehallgatással. Így frissült erővel koncentrálhatunk újra a feladatainkra.

6. Váljunk rutinossá! Vagy inkább szertartásossá. Alakítsunk ki egy mindennapos menetrendet – azonos időben keljünk, reggelizzünk, zuhanyozzunk, stb. – a rutinszerűen elvégzett munka könnyebbé teheti az életünket, mint az ideges-hisztérikus napirend.

7. Munka közben kapcsolódjunk ki! Kissé paradoxnak tűnhet, de lehetséges. Vannak olyan tevékenységek, amelyek nem igényelnek akkora koncentrációt, hogy ne lehetne mellette mást csinálni. Vannak, akiknek mosogatás közben támadnak a legjobb ötleteik, míg sokan főzés közben beszélik meg a nap eseményeit, vagy az utazással töltött idő alatt olvasnak, rejtvényt fejtenek, levelet írnak.

8. Ne halogassunk! Sehova sem vezet, hisz bármennyire is kellemetlen a ránk váró feladat – úgyis nekünk kell megbirkózni vele. Jobb ezért minél hamarabb túlesni rajta…

9. Optimista hozzáállás. Alapvető ahhoz, hogy az előttünk álló akadályokat leküzdhessük. Az „úgysincs rá időm” kijelentéseket felejtsük el, hiszen, ha igazán akarjuk, bármire van időnk.

10. Nyugalom. Az idegeskedés nem tesz jót senkinek, és nem old meg semmit. Lépésről-lépésre haladva minden elintéződik stresszmentesen.

Legyenek Önök is időmilliomosok!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.