Kell-e nekünk? (X)


PR-cikk  2019.12.19. 8:18

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

Vekkeróra a nagyinak – megvan. Új télikabát a gyereknek, mert nő, mint a bolond gomba – még beszerzendő. Egy kis tacskó, hogy legyen valami öröm is a kicsinek – december 24-én reggel megyünk érte.

Lehetne ez egy rövid beszerzési lista karácsonyra készülve. Ha karácsony, akkor ajándékot mindenkinek! – ez a szemlélet uralkodik manapság. De… Megállhatunk egy pillanatra a decemberi sürgés-forgásban? Érdemes elgondolkozni, miért halmozzuk el ajándékokkal szeretteiket. Hogy tényleg erről szóljon-e a karácsony.

Miért ajándékozunk karácsonykor? A többség valószínűleg szeretetét kívánja kifejezni, bár sokaknak automatikusan az jut eszükbe, kinek milyen ajándékot vásároljanak, szerezzenek be. Mind ismerünk olyan embert környezetünkben, aki a karácsony szót a nyűggel, kényszerrel párosítja. Tolakodunk az üzletekben, költjük a (nehezen) megkeresett pénzünket, s talán a személy, akinek ajándékot kerítünk, nem is vágyik arra. Féligazság lenne azt írni, hogy mindenki aszerint költ, amilyen vastag a pénztárcája, ugyanis hitelhez jutni gyerekjáték manapság. Általa pedig sok ember nem tud megálljt parancsolni magának, sőt, adósságba keveredik.


Mi lehet ajándék?

LCD TV, vezetéknélküli fülhallgató, okostelefon. Ezek a tartós fogyasztási cikkek az ajándékötletek élmezőnyében vannak. Csokoládé, kávé, bor. A napi fogyasztási cikkek közül népszerű tételek.

Cica, kutya, teknősbéka. Nem csak filmekben fordul elő, hogy élőlényt adnak ajándékba, ami viszont már más, mint egy élettelen tárgy. A kutyabarathelyek.hu cikke a Dogs Trust nevű állatvédő szervezet felméréséről ír, miszerint karácsonykor sokan elgondolkoznak egy kisállat beszerzésén. Januárban pedig megszaporodnak azok az online keresési kifejezések, amelyek arra utalnak, inkább leadnák a házi kedvenceket egy menhelyre. Javasolt megnézni az egyperces videót, és tudatosítani magunkban, hogy „egy kutya életre szóló elköteleződés, nem csak karácsonyra”.

Persze szükség lehet egy új (vagy jó állapotú használt) télikabátra, hiszen elhasználódik, kinövik a gyerekek. Spórolni szeretnénk kiadásainkon? Az ujsagomat.hu kifejezetten arra való, hogy pár kattintás útján megtalálhassuk az akciós árú termékeket. Legyen szó élelmiszer-, barkács- vagy számítástechnikai üzletről, minden héten az aktuális akciós újsággal várja látogatóit a weboldal.

Az ajándék, amit kevesen adnak, mégis mindenkinek szüksége van rá A televízió előtti idő nagy részéről kijelenthetjük, hogy passzív időtöltés. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013-as (nem reprezentatív) felmérésére 937 kiértékelhető kérdőív érkezett. A többségében felsőfokú végzettségű, városban élő, 30-39 éves anyukák egyharmada legalább 1 óra időtartamban engedi a készülék előtt ülni gyermekét. Mások évekkel ezelőtt megállapították, lesújtó, hogy milyen kevés koncentrált időt töltünk a kis- és kamaszkorúakkal. Napi 7 percet! De nem csak a gyerekekkel szemben vagyunk figyelmetlenek.

A munka végeztével sok felnőtt képernyő előtt keres kikapcsolódási lehetőséget. Talál is? Mennyi párkapcsolat megy vajon tönkre az által, hogy nem figyelünk egymásra?

Figyelem, figyelem! Nem gyorsvonat érkezik, hanem ajándékötlet. Adjunk figyelmet egymásnak! Nem kerül pénzbe, könnyű becsomagolni, ha egyáltalán be kell. Készítsünk kis kártyákat a következő évre, amiket felmutathatunk igény esetén. Például: a gyerekek elmennek biliárdozni Apával (x db kártya), Anya készít madártejet az egész családnak (y db kártya), elmegyünk egész hétvégére kirándulni (z db kártya).

Ne engedjünk a reklámoknak, a külső befolyásoló tényezőknek! Hogy miként szocializálódtunk gyerekkorunkban, igazán nagy szerepet játszik felnőtt életünkben. Mégis ott a lehetőség minden egyes nap, hogy változtassunk a berögződött reakciókon, gondolatokon, és újakat alakítsunk ki. Döntsük el mi magunk, miről szóljon a karácsony!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.