Meztelenkedünk?


Keszegh Csilla  2004.9.7. 18:48

Manapság divat a meztelenség, bárki (és csaknem bárhol) levetkőzhet, akár nő, akár férfi az illető.

Színész, sportoló, író, rendező, műsorvezető, manöken, énekes, vagy akár egy egész rockbanda mutatja meg nekünk magát kendőzetlenül. A pucérság az amit ma a leginkább viselnek a sztár- és médiavilágban.

Azt gondolhatnánk, ez valami új jelenség, pedig a világ kezdete óta szívesen pucérkodnak az emberek. Gondoljunk csak a paradicsomi emberpárra: ők sem viseltek mást magukon egy szellős fügefalevélen kívül. Az őskori barlangrajzok mezítelen embereket, az ókori egyiptomi falfestmények ruhát nem, csak ékszert viselő táncosnőket, a görög szobrok ruhátlan hősöket ábrázolnak, arról nem is beszélve, hogy az ókori görög olimpiai játékokon résztvevő sportolók anyaszült meztelenül mérték össze tudásukat és teljesítményüket egy-egy sportágban.

Később, a középkorban, a nők – és a férfiak – szépen felöltöztek, alaposan becsomagolták magukat, még a fejüket is eltakarták a kíváncsi szemek elől fátyollal, kendővel, kalappal. Sőt, parókát, krinolin, fűzőt viseltek. Csak a festőművészek aktjain találkozhatunk egy-egy buja idomú hölggyel, vagy a vallási tárgyú festményeken egy-egy angyalbőrbe bújtatott, ártatlan nemi vonalakkal álcázott férfival. A 18-19. században újra divatba jött a lenge, áttetsző öltözet, hódított az ún. meztelen divat.

Míg a kommunizmus ideje alatt tombolt a prüdéria (közben a párttagok is buzgón lapozgatták a négy fal között „megbízható” barátaik társaságában a nyugatról becsempészett pornóújságokat, később -videókat) – a rendszerváltás után özönvízszerűen árasztották el az újságosstandok polcait a legkülönfélébb, gyakran színvonalon aluli „pucérkodó” újságok, magazinok, a minősíthetetlen kiadványok.

A közelmúltig szinte kizárólag (fél)meztelen nők reklámoztak sör- és autómárkát, testápolót és szőrtelenítőt, újabban azonban megjelent a konkurencia: vetkőző vagy már mezítelen férfiak képében. Egyre több színész hajlandó például arra, hogy bemutassa a pódiumon vagy a filmvásznon férfibájait is. (Pontos adataink nincsenek, de garantáltan több női nézőt vonzhat egy-egy ilyen témájú előadás vagy film.) És a férfiaktok sem számítanak már ritkaságnak.

A női sztriptízek mellett tehát megjelentek a vetkőző férfiak. A szociológusok szerint ezen nincs mit csodálkozni. Semmi különleges nincs abban, hogy a férfiak is megmutatják testüket, a női publikum előtt fitogtatják férfiasságukat. (Az afrikai primitív törzsek férfijai ugyanilyen módon, felcicomázva, piperkőcködve kelletik magukat a nőknek.) És a nők legalább ugyanolyan lelkesedéssel, örömmel és elragadtatással nézik meg az „izgalmasan” vetkőző férfit, mint a férfiak a női sztriptízt – ha nem még jobban.

Mivel ledőltek a tabuk, már mindent megnézhet(t)ünk, láthat(t)unk a maga meztelen valóságában, felmerül a kérdés: hol a határ? Míg a múlt század elején a szoknya alól kivillanó női boka erotikus őrületbe tudta kergetni a férfiakat, ma már a köldökig csúszó dekoltázsból elő-előbukkanó női mellbimbó sem lep meg senkit.

Mert az ember, ha gyakran éri ugyanaz az inger, egy bizonyos idő eltelte után megszokja azt. Ez alól a meztelenség sem kivétel. Állandó, túlzott látványától, az ember tompává válik a pucérság iránt. Az, hogy ugyanazt az izgalmat váltsa ki belőlünk például a meztelenség, egyre erősebb impulzusokra van szükségünk. Ez azonban nem mehet a végtelenségig. Az emberi szervezet alkalmazkodóképessége csodálatos, hiszen e nélkül nem létezhetnénk. Jelenleg a teljes meztelenség korszakát éljük, de a jelek szerint talán lassanként újra felöltözünk, hogy az erotikus élményhez ne csak a szemünket, hanem a fantáziánkat is kelljen használni.

Az emberek mindig is érdekelte a meztelenség. Csak a korok váltakoztak. Voltak időszakok, amikor a meztelen emberi test nem botránkoztatott meg senkit, s volt idő, amikor a bebugyoláltság vált divattá. Hogy aztán lassanként levetve egy-egy ruhadarabot, újra meg újra izgalmat keltsen a pucérság újbóli felfed(ez)ése.

Az ember meztelenül születik. Aztán felöltöztetik. Később ő maga dönti el, ruhában szeret-e inkább, vagy ruhátlanul. Vannak, akik esküsznek a fürdőruha nélküli úszás gyönyörűségeire, másokat nem izgat ez a dolog. A nudisták külön telepeket létesítenek nyaranként a tavak és tengerpartok körül, hogy pucéran kempingezhessenek. Néhány országban viszont büntetik a meztelenkedést. Vannak, akik olyan ruhában érzik jól magukat, amely befedi az egész testüket, mások csupán a legintimebb testtájaikat takarják el. Mindenkinek a szíve joga felöltözni, vagy nem öltözni.

Egyvalami azonban bizonyos: a szép, arányos, hibátlan női és férfitest ruha nélkül is gyönyörű. A többi pedig ízlés dolga. A meztelen test művészi ábrázolása kifejezőeszköz. Az ellen pedig igazán senkinek sem lehet semmi kifogása.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2