Miként segíthet a párterápia?


  2019.9.11. 3:16

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

Ez szinte bármi lehet. Egy harmadik személy kerül a képbe, anyagi gondok, rossz rokoni kapcsolat, a gyerekvállalás kapcsán keletkező viták stb. A párterápia sok esetben segíthet, mivel a szakember képes objektív szemmel nézni a történtekre és ezáltal hasznos tanácsot tud adni. Némely esetben a barátok és családtagok támogatása is segíthet, viszont ez a segítség nem mindig őszinte és sokszor részrehajló lehet. Érdemes mindkét fél verzióját végighallgatni.


Gyakran a párterápia alkalmával derül fény olyan dolgokra, amiket az egyik fél elnyomott magában és ez a sértettség olyan viselkedésre késztette a másikkal szemben, ami a kapcsolat megromlásához vezetett. A párterápián a szakember nem fogja megoldani a felek között fennálló problémákat, mivel ezeken nekik kell felülkerekedni, de segít megtalálni a megfelelő utat. Sokszor egy elmélyült, őszinte beszélgetés rengeteget segíthet. Elég csak belegondolni abba, hogy a legtöbb átlagember milyen életvitelt folytat. Hétköznap munka, reggeltől-estig, utána gyereknevelés és este már kinek van kedve még megvitatni a napját a párjával?! Utána ezen kell átmenni a következő napon is, majd az azután következőn is, ami a párkapcsolat elhidegüléséhez vezethet.

Akadnak olyanok, akik tisztában vannak azzal, hogy a párterápia segíthetne a helyzet javulásán, azonban szégyellik igénybe venni a segítség ezen formáját, mert tartanak attól, hogy vajon mit fognak szólni ehhez az ismerőseik vagy a rokonság. Pedig sokkal jobb menteni azt, ami még menthető, mint hagyni, hogy a rengeteg elfojtott indulat végül családokat szakítson szét egymástól. A párterápián útmutatást kaphat mindkét fél, hogy min és hogyan kéne változtatnia. Ötleteket közös programokkal kapcsolatban, amik segítenek ismét éreztetni azt az önfeledt boldogságot, amit még a problémák megjelenése előtt érezhettek.

Fontos az is, hogy meghallgassuk a párunkat, hogy együtt örüljünk az elért sikereinek, akár munkahelyről, háztartásról, gyereknevelésről van szó. A párterápia megtanít arra, hogy a felek egyenlőként tekintsenek egymásra. A mai társadalomban már megdőlt az a nézet, hogy csak a férfi keresheti meg a betevőre a pénzt, míg a nő otthon vezeti a háztartást és neveli a gyerekeket.

Mindkét fél feladatköre rengeteg stresszel jár, amit meg kell tanulni kezelni, különben párterápiára lesz szükség, ami jó eséllyel jelentősen javíthat a kialakult kritikus helyzeten.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3