Miként segíthet a párterápia?


  2019.9.11. 3:16

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

Ez szinte bármi lehet. Egy harmadik személy kerül a képbe, anyagi gondok, rossz rokoni kapcsolat, a gyerekvállalás kapcsán keletkező viták stb. A párterápia sok esetben segíthet, mivel a szakember képes objektív szemmel nézni a történtekre és ezáltal hasznos tanácsot tud adni. Némely esetben a barátok és családtagok támogatása is segíthet, viszont ez a segítség nem mindig őszinte és sokszor részrehajló lehet. Érdemes mindkét fél verzióját végighallgatni.


Gyakran a párterápia alkalmával derül fény olyan dolgokra, amiket az egyik fél elnyomott magában és ez a sértettség olyan viselkedésre késztette a másikkal szemben, ami a kapcsolat megromlásához vezetett. A párterápián a szakember nem fogja megoldani a felek között fennálló problémákat, mivel ezeken nekik kell felülkerekedni, de segít megtalálni a megfelelő utat. Sokszor egy elmélyült, őszinte beszélgetés rengeteget segíthet. Elég csak belegondolni abba, hogy a legtöbb átlagember milyen életvitelt folytat. Hétköznap munka, reggeltől-estig, utána gyereknevelés és este már kinek van kedve még megvitatni a napját a párjával?! Utána ezen kell átmenni a következő napon is, majd az azután következőn is, ami a párkapcsolat elhidegüléséhez vezethet.

Akadnak olyanok, akik tisztában vannak azzal, hogy a párterápia segíthetne a helyzet javulásán, azonban szégyellik igénybe venni a segítség ezen formáját, mert tartanak attól, hogy vajon mit fognak szólni ehhez az ismerőseik vagy a rokonság. Pedig sokkal jobb menteni azt, ami még menthető, mint hagyni, hogy a rengeteg elfojtott indulat végül családokat szakítson szét egymástól. A párterápián útmutatást kaphat mindkét fél, hogy min és hogyan kéne változtatnia. Ötleteket közös programokkal kapcsolatban, amik segítenek ismét éreztetni azt az önfeledt boldogságot, amit még a problémák megjelenése előtt érezhettek.

Fontos az is, hogy meghallgassuk a párunkat, hogy együtt örüljünk az elért sikereinek, akár munkahelyről, háztartásról, gyereknevelésről van szó. A párterápia megtanít arra, hogy a felek egyenlőként tekintsenek egymásra. A mai társadalomban már megdőlt az a nézet, hogy csak a férfi keresheti meg a betevőre a pénzt, míg a nő otthon vezeti a háztartást és neveli a gyerekeket.

Mindkét fél feladatköre rengeteg stresszel jár, amit meg kell tanulni kezelni, különben párterápiára lesz szükség, ami jó eséllyel jelentősen javíthat a kialakult kritikus helyzeten.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.