Munkát keresve


Rajczi Viktória  2013.11.20. 3:19

Az állásinterjúk kimondott és kimondatlan szabályai.

Első lépésben nem is az állásinterjúkon van a hangsúly, hanem a jól megszerkesztett önéletrajzon és egy motivációs levélen, ami arra szolgál, hogy tudassuk jelentkezésünk okát a hirdető irányába. A tematikusan felépített hivatalos életrajz felkeltheti az érdeklődést, így nyújtva belépést az előre egyeztetett telefonos, avagy személyes interjúra.

A legfontosabb részletekre oda kell figyelni:
A valós email címre, ami nem tartalmaz becézésre szolgáló szavakat (pl.: (teljesnév@gmail.com).
A teljes névre, mert ahhoz, hogy az ügyintézők gyorsan elő tudják keresni az adott önéletrajzot, mindenképp szerepelni kell a teljes névnek, és a „CV” vagy az „önéletrajz” szónak. Felgyorsítja a kiválasztást.
Leginkább elterjedt önéletrajzi forma az amerikai típusú, valamint, amikor a fénykép csatolását külön hangsúlyozzák. Célszerű egy igazolványképet beilleszteni szerkesztés közben, amelyen felismerhetők vagyunk, tehát valós képet mutat.
Nem a terjedelem számít az önéletrajz szerkesztésében. Aki majd válogatni fogja, kb. 20 másodperc alatt dönti el, hogy beválogatja-e vagy sem. Fontos a tömörség és a tagolás, a terjedelem a maximum 1,5 – 2 oldalt ne haladja meg!

A CV felépítése nagyon egyszerűnek mondható - címszavakban kell megfogalmazni az egész eddigi életünket:
személyes adatok,
iskolai végzettség,
eddigi munkahelyek, tapasztalatok,
egyéb képzettségek.

Fontos, hogy mindegyik pontban valós információkat adjunk meg, mivel, ha az önéletrajz kiválasztásra kerül, a személyes találkozás során a túlzásokra és valótlan dolgokra úgyis fény derül, ami leginkább kellemetlen szituációt idézhet elő. Ezeknek következménye lehet akár, hogy nem kerülünk kiválasztásra, és így más elhappolhatja az állást.Számtalan helyen megkövetelik, hogy a jelentkezés során az önéletrajz mellé csatoljanak motivációs levelet is. Más néven kísérőlevelet, ami arra szolgál, hogy egy összefoglalót nyújtson az életrajz tartalmáról, valamint rámutasson arra, miért is szeretnénk megpályázni a kiszemelt állást, mi több: ahol kifejthetjük erősségeinket és bemutathatjuk személyiségünket. Továbbá felkelti a figyelmet, mert nem a száraz tényekre hagyatkozunk, és nem csak általános tulajdonságokat sorolunk fel (megbízható, kedves, stressztűrő stb.), hanem megemlítjük eddig tapasztalatainkat.

A kiválasztást követően sor kerül a személyes találkozásra. Elsőként elengedhetetlen a kellemes megjelenés. A nők esetében egy nadrágkosztüm vagy egy térdig érő szoknya az elfogadható. Persze, ha kint közel 40 fok van, célszerű olyan blúzt és szoknyát választani, ami kellőképp takar minden kihívó testrészt. Kerülni kell a mély dekoltázst, mivel ez a személyes találkozónál közönségesen hathat, főleg ha egy komoly céghez készülünk. Nem elhanyagolható a színek kombinációja sem. Tartózkodjunk a neon és egyéb rikító színektől, mert ezzel komolytalanságot sugározhatunk. A cipő lehet egy csinos lapos talpú, vagy akár egy magas sarkú is. A lényeg, hogy mindenképp magabiztosan tudjunk benne menni, mert kétségkívül nevetség tárgyává válhat az ember, ha 10-12 centis magas sarkúban botladozik be az interjúra. A nőknél fontos, hogy szolid sminket tegyenek fel, ezzel a komolyságot hangsúlyozhatják, ezen felül csak csipetnyi parfümöt használjunk, mert senki nem szeret parfümfelhőben beszélgetni.

Az öltözködés a férfiaknál sem elhanyagolható tény. Célszerű öltönyben megjelenni, mivel nem tolerálják a sportos, vagy slampos megjelenést. Az ápolt külső elengedhetetlen. A borosta lehet csábító, de ahhoz, hogy lehengereljük az interjúztatókat, nem árt megborotválkozni. A nyakkendő és a „makkos” cipő szintén fontos kellékei az outfitnek.

Következőként a viselkedési szabályok betartása a legfontosabb. Az első benyomás mindenképp mérvadó. Bemutatkozás, határozott kézfogás, ez mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy kellemes képet alakítsunk ki magunkról. Az illemszabályokat betartva, akkor foglalunk helyet, amikor kínálnak vele, ezt követően figyeljünk testhelyzetünkre, és messziről kerüljük a lábaink keresztbetételét és a hanyag testtartást. A mimika használata sok mindent elárul a beszélgetés alatt, így ügyeljünk mozdulatainkra, gesztusainkra. A mobiltelefonunkat mindenképp kapcsoljuk ki, mivel nagy illetlenségnek számít, ha az interjú alatt megszólal. A beszélgetés további részében ügyeljünk a nyugodt hangszínre, valamint az egyenletes beszédsebességre. Ne hadarjunk, mert belebonyolódhatunk a mondanivalónkba, és lehet, hogy a beszédpartner sem érti meg, mit szeretnénk mondani. Kerüljük a szleng használatát, mert nem egy barátunkkal csevegünk hétköznapi témákról, hanem a jövőnket alapozzuk meg - tehát válogassuk meg szavainkat! Ha mindvégig udvariasak vagyunk és megpróbálunk kellemes légkört kialakítani, akkor a kezdeti izgalom és feszültség feloldódik, így akár pozitív eredménnyel távozhatunk az interjúról.

Általában nem tudjuk meg azonnal a beszélgetés eredményét, hanem közlik, hogy pár nap múlva értesítenek. A legtöbb esetben azonban ez elmarad. Számtalanszor esünk abba a csapdába, hogy reménykedve ülünk a telefon mellett és várjuk, hogy megcsörrenjen, vagy percenként frissítjük a levélfiókot. Az álláshirdetők általában nem reagálnak, ha nem minket választanak. Jó esetben küldenek egy pár soros levelet a nemleges válasszal.

Azonban a sok visszautasítás mellett sem szabad elveszíteni a pozitív hozzáállásunkat, mert mindenkire vár egy állás, amit neki szántak!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2