Ne ossz meg minden fotót!


Palkó Emese  2016.11.24. 1:30

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.


Ennek a mindenkiben ott rejlő magamutogató hajlamnak a folyománya, hogy sok felhasználónál elburjánzik a kellemetlen fotó-cunami.
Nem csak a feltöltött fotók mennyisége elviselhetetlen, hanem azok tartalma is erősen megkérdőjelezhető. Valljuk be, nem minden fotó tartozik a nagyközönségre, még akkor sem, ha azokat „csak” a visszaigazolt barát státuszban lévő több száz ismerős látja.


Vegyük sorjában, melyek azok a fotós tartalmak, amelyek nem tartoznak a facebook-lakókra!

1. A kisgyermekekről készült nagyon privát képek

Mit értek ez alatt? Azokat a fotókat, amelyek a gyerek pelenkázását ábrázolják, vagy amikor a bilin ül a kis trónörökös – épp tanulja, hogyan kell elvégezni a kis- és nagydolgokat. De ide lehet sorolni a gyerekfürdetős (és mindent megmutató) képeket, valamint a pucér gyerek fotóit is.
És, hogy ezek miért kínosak?
Először is az interneten mindennek nyoma marad. Remélem, mindenki átérzi annak a veszélyét, hogy egy ismerősön keresztül (egy lájk gomb megnyomásával), olyan emberhez is eljuthat a tartalom, aki nem a „cukiságfaktora” miatt fogja lementeni magának a kisgyermekes tartalmat...
A másik ok, ami miatt nem szerencsés ilyen jellegű képeket feltenni, az az, hogy (nemes egyszerűséggel): ez nem tartozik több száz emberre. Szívesen nézünk meg egy-egy tényleg aranyos képet a gyerkőcről, ahol fel van öltözve, de a bilizési szokásokat boncolgató fotósorozatot elég, ha a nagymama csodálja meg a családi fotóalbumban!


2. Szexuális töltetű fényképek feltöltése magunkról

A szinte félmeztelen fotók, és a nagyon kihívó szerelésben pózolós, szexinek szánt képek feltöltése a közösségi oldalra kifejezetten irritáló. Miért? Azon kívül, hogy szánalmas próbálkozás a figyelemfelkeltésre és a lájkok gyűjtésére önigazolás céljából, rettenetesen ízléstelen és kínos mindenki másnak, aki látja ezeket a hírfolyamban. Ordít az ilyen „szexi” képekről, hogy az illető, aki feltölti ezeket, közönséges és elkeseredett. Csak azért teszi, hogy ezáltal kapjon némi virtuális elismerést a férfiaktól. Nem utolsó sorban pedig a hasonló tartalmakra már létrehoztak ilyen jellegű oldalakat felnőtteknek. Legyen elég, ha ott ismerik el a „kifejezetten előnyös adottságokat”.


3. Szerelem a köbön

A friss szerelem és a smárolós képek esete. Nos, felnőtt emberek vagyunk, sokunknak van szerelmi élete. De nem osztjuk meg minden meghitt pillanatát csókolózós, ömlengős felvételeket tartalmazó albumok (!) létrehozásával. Egy-egy kép időnként oké, de ne spammeljük szét vele a hírfolyamot, mert mások számára nagyon irritáló a sokadik ilyen fotó – percenként, naponta, hetente.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.