Ne ossz meg minden fotót!


Palkó Emese  2016.11.24. 1:30

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.


Ennek a mindenkiben ott rejlő magamutogató hajlamnak a folyománya, hogy sok felhasználónál elburjánzik a kellemetlen fotó-cunami.
Nem csak a feltöltött fotók mennyisége elviselhetetlen, hanem azok tartalma is erősen megkérdőjelezhető. Valljuk be, nem minden fotó tartozik a nagyközönségre, még akkor sem, ha azokat „csak” a visszaigazolt barát státuszban lévő több száz ismerős látja.


Vegyük sorjában, melyek azok a fotós tartalmak, amelyek nem tartoznak a facebook-lakókra!

1. A kisgyermekekről készült nagyon privát képek

Mit értek ez alatt? Azokat a fotókat, amelyek a gyerek pelenkázását ábrázolják, vagy amikor a bilin ül a kis trónörökös – épp tanulja, hogyan kell elvégezni a kis- és nagydolgokat. De ide lehet sorolni a gyerekfürdetős (és mindent megmutató) képeket, valamint a pucér gyerek fotóit is.
És, hogy ezek miért kínosak?
Először is az interneten mindennek nyoma marad. Remélem, mindenki átérzi annak a veszélyét, hogy egy ismerősön keresztül (egy lájk gomb megnyomásával), olyan emberhez is eljuthat a tartalom, aki nem a „cukiságfaktora” miatt fogja lementeni magának a kisgyermekes tartalmat...
A másik ok, ami miatt nem szerencsés ilyen jellegű képeket feltenni, az az, hogy (nemes egyszerűséggel): ez nem tartozik több száz emberre. Szívesen nézünk meg egy-egy tényleg aranyos képet a gyerkőcről, ahol fel van öltözve, de a bilizési szokásokat boncolgató fotósorozatot elég, ha a nagymama csodálja meg a családi fotóalbumban!


2. Szexuális töltetű fényképek feltöltése magunkról

A szinte félmeztelen fotók, és a nagyon kihívó szerelésben pózolós, szexinek szánt képek feltöltése a közösségi oldalra kifejezetten irritáló. Miért? Azon kívül, hogy szánalmas próbálkozás a figyelemfelkeltésre és a lájkok gyűjtésére önigazolás céljából, rettenetesen ízléstelen és kínos mindenki másnak, aki látja ezeket a hírfolyamban. Ordít az ilyen „szexi” képekről, hogy az illető, aki feltölti ezeket, közönséges és elkeseredett. Csak azért teszi, hogy ezáltal kapjon némi virtuális elismerést a férfiaktól. Nem utolsó sorban pedig a hasonló tartalmakra már létrehoztak ilyen jellegű oldalakat felnőtteknek. Legyen elég, ha ott ismerik el a „kifejezetten előnyös adottságokat”.


3. Szerelem a köbön

A friss szerelem és a smárolós képek esete. Nos, felnőtt emberek vagyunk, sokunknak van szerelmi élete. De nem osztjuk meg minden meghitt pillanatát csókolózós, ömlengős felvételeket tartalmazó albumok (!) létrehozásával. Egy-egy kép időnként oké, de ne spammeljük szét vele a hírfolyamot, mert mások számára nagyon irritáló a sokadik ilyen fotó – percenként, naponta, hetente.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2