Ne ossz meg minden fotót!


Palkó Emese  2016.11.24. 1:30

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.


Ennek a mindenkiben ott rejlő magamutogató hajlamnak a folyománya, hogy sok felhasználónál elburjánzik a kellemetlen fotó-cunami.
Nem csak a feltöltött fotók mennyisége elviselhetetlen, hanem azok tartalma is erősen megkérdőjelezhető. Valljuk be, nem minden fotó tartozik a nagyközönségre, még akkor sem, ha azokat „csak” a visszaigazolt barát státuszban lévő több száz ismerős látja.


Vegyük sorjában, melyek azok a fotós tartalmak, amelyek nem tartoznak a facebook-lakókra!

1. A kisgyermekekről készült nagyon privát képek

Mit értek ez alatt? Azokat a fotókat, amelyek a gyerek pelenkázását ábrázolják, vagy amikor a bilin ül a kis trónörökös – épp tanulja, hogyan kell elvégezni a kis- és nagydolgokat. De ide lehet sorolni a gyerekfürdetős (és mindent megmutató) képeket, valamint a pucér gyerek fotóit is.
És, hogy ezek miért kínosak?
Először is az interneten mindennek nyoma marad. Remélem, mindenki átérzi annak a veszélyét, hogy egy ismerősön keresztül (egy lájk gomb megnyomásával), olyan emberhez is eljuthat a tartalom, aki nem a „cukiságfaktora” miatt fogja lementeni magának a kisgyermekes tartalmat...
A másik ok, ami miatt nem szerencsés ilyen jellegű képeket feltenni, az az, hogy (nemes egyszerűséggel): ez nem tartozik több száz emberre. Szívesen nézünk meg egy-egy tényleg aranyos képet a gyerkőcről, ahol fel van öltözve, de a bilizési szokásokat boncolgató fotósorozatot elég, ha a nagymama csodálja meg a családi fotóalbumban!


2. Szexuális töltetű fényképek feltöltése magunkról

A szinte félmeztelen fotók, és a nagyon kihívó szerelésben pózolós, szexinek szánt képek feltöltése a közösségi oldalra kifejezetten irritáló. Miért? Azon kívül, hogy szánalmas próbálkozás a figyelemfelkeltésre és a lájkok gyűjtésére önigazolás céljából, rettenetesen ízléstelen és kínos mindenki másnak, aki látja ezeket a hírfolyamban. Ordít az ilyen „szexi” képekről, hogy az illető, aki feltölti ezeket, közönséges és elkeseredett. Csak azért teszi, hogy ezáltal kapjon némi virtuális elismerést a férfiaktól. Nem utolsó sorban pedig a hasonló tartalmakra már létrehoztak ilyen jellegű oldalakat felnőtteknek. Legyen elég, ha ott ismerik el a „kifejezetten előnyös adottságokat”.


3. Szerelem a köbön

A friss szerelem és a smárolós képek esete. Nos, felnőtt emberek vagyunk, sokunknak van szerelmi élete. De nem osztjuk meg minden meghitt pillanatát csókolózós, ömlengős felvételeket tartalmazó albumok (!) létrehozásával. Egy-egy kép időnként oké, de ne spammeljük szét vele a hírfolyamot, mert mások számára nagyon irritáló a sokadik ilyen fotó – percenként, naponta, hetente.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4