Női bank -- Frauenbank


Jády Mónika  2006.7.1. 13:41

A múlt század elején pár évig már működött Németországban női bank. Most ismét ennek létrehozásán fáradoznak.

Hogy miben különbözik a női bank az összes többitől? „-- Azt akarjuk elérni, hogy a nők a pénzügyeiket saját kezükbe vegyék, hozzáértéssel és felelősséggel. Ehhez nyújtunk segítséget egyéni igények figyelembevételével, átláthatósággal, és első osztályú, személyre szabott tanácsadással” – olvasható a Frauenbank honlapján, amely a szó szoros értelmében még nem pénzintézet, hisz még nem teljesítette az összes szigorú feltételt, amelyet a törvény a bankalapítás esetében előír. Jelenleg pénzügyi, valamint biztosításokra vonatkozó tanácsadással foglalkozik az Astrid Hastreiter vezette, eddig 300 klienssel rendelkező intézmény, de mihamarabb hiteleket is szeretnének nyújtani.

Hagyományosan a pénzügyek kezelése a férfiak hatáskörébe tartozott, ezért aztán a nők még mindig nem tudják eléggé tudatosan kezelni a banki szolgáltatásokat, befektetéseket, és ehhez nem is kapnak elég segítséget. A nők úgy érzik, hogy a jelenlegi bankok nem veszik őket elég komolyan. „-- A nők nehezebben kapnak a bankoktól pénzt” – konstatálja Astrid Hastreiter, aki már 2001-ben elindította a Frauenbank projektet. Angelika Huberrel, a frauenbank.de honlap alapítójával együtt felmérésekből állapították meg, mi is az, amit a nők egy banktól elvárnak. Mint kiderült, a nők a pénzük elhelyezésekor nem csupán a nyereségre kíváncsiak. Általában pontosan tudni szeretnék, hová kerül a pénzük, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a rugalmasságra, mint a férfiak. Hisz tudják, hogy az életük során – ha például családot vállalnak – egy időre megszakad a munkahelyről érkező bevételük, ezért nem szeretnék hosszú távra lekötni a pénzüket. Egyébként a férfiak tíz százaléka is ugyanazt várja a banktól, mint a nők többsége. Természetesen őket is szívesen látják, hisz az intézmény nőbarát -- és nem férfiellenes.

A vállalkozásnak eddig 160 befektetője van, ami összesen 550 ezer eurót jelent. (Ők várhatóan 2007-ben kapnak először osztalékot.) A bankalapításhoz egyébként 5 millió euró saját tőkére van szükség. Addig is, amíg ez a pénzmennyiség összegyűlik, a FrauenVermögen (NőkVagyona) nevet viselő vállalkozás fokozatosan bővíti a szolgáltatásokat. Ha minden a tervek szerint halad, 2008-ban kérvényezheti az intézmény a teljes banki szolgáltatásokhoz szükséges licencet.

Mellesleg a női bank ötlete nem új. A múlt század elején (1910-től 1916-ig) működött már egy szövetkezeti jellegű női bank Berlinben, ám a vállalkozás a közelgő háború miatt nem tudta sokáig fenntartani magát. 1975-ben New York-ban, 2000-ben pedig Cipruson alakult női bank. A Ciprusi Nők Szövetkezeti Bankját 350 nő alapította, 240 ezer euró saját tőkével. Az üzletasszonyok megelégelték, hogy honfitársnőiknek reményük sincs arra, hogy saját erőből vállalkozásba kezdjenek. Mára a bank már 7 millió euró hitelt helyezett ki, és 2004-ben 100 ezer euró nyereséget könyvelhetett el.

Az igazgatótanácsban közgazdászprofesszor asszonyok, vállalkozónők ülnek.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22