Női bank -- Frauenbank


Jády Mónika  2006.7.1. 13:41

A múlt század elején pár évig már működött Németországban női bank. Most ismét ennek létrehozásán fáradoznak.

Hogy miben különbözik a női bank az összes többitől? „-- Azt akarjuk elérni, hogy a nők a pénzügyeiket saját kezükbe vegyék, hozzáértéssel és felelősséggel. Ehhez nyújtunk segítséget egyéni igények figyelembevételével, átláthatósággal, és első osztályú, személyre szabott tanácsadással” – olvasható a Frauenbank honlapján, amely a szó szoros értelmében még nem pénzintézet, hisz még nem teljesítette az összes szigorú feltételt, amelyet a törvény a bankalapítás esetében előír. Jelenleg pénzügyi, valamint biztosításokra vonatkozó tanácsadással foglalkozik az Astrid Hastreiter vezette, eddig 300 klienssel rendelkező intézmény, de mihamarabb hiteleket is szeretnének nyújtani.

Hagyományosan a pénzügyek kezelése a férfiak hatáskörébe tartozott, ezért aztán a nők még mindig nem tudják eléggé tudatosan kezelni a banki szolgáltatásokat, befektetéseket, és ehhez nem is kapnak elég segítséget. A nők úgy érzik, hogy a jelenlegi bankok nem veszik őket elég komolyan. „-- A nők nehezebben kapnak a bankoktól pénzt” – konstatálja Astrid Hastreiter, aki már 2001-ben elindította a Frauenbank projektet. Angelika Huberrel, a frauenbank.de honlap alapítójával együtt felmérésekből állapították meg, mi is az, amit a nők egy banktól elvárnak. Mint kiderült, a nők a pénzük elhelyezésekor nem csupán a nyereségre kíváncsiak. Általában pontosan tudni szeretnék, hová kerül a pénzük, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a rugalmasságra, mint a férfiak. Hisz tudják, hogy az életük során – ha például családot vállalnak – egy időre megszakad a munkahelyről érkező bevételük, ezért nem szeretnék hosszú távra lekötni a pénzüket. Egyébként a férfiak tíz százaléka is ugyanazt várja a banktól, mint a nők többsége. Természetesen őket is szívesen látják, hisz az intézmény nőbarát -- és nem férfiellenes.

A vállalkozásnak eddig 160 befektetője van, ami összesen 550 ezer eurót jelent. (Ők várhatóan 2007-ben kapnak először osztalékot.) A bankalapításhoz egyébként 5 millió euró saját tőkére van szükség. Addig is, amíg ez a pénzmennyiség összegyűlik, a FrauenVermögen (NőkVagyona) nevet viselő vállalkozás fokozatosan bővíti a szolgáltatásokat. Ha minden a tervek szerint halad, 2008-ban kérvényezheti az intézmény a teljes banki szolgáltatásokhoz szükséges licencet.

Mellesleg a női bank ötlete nem új. A múlt század elején (1910-től 1916-ig) működött már egy szövetkezeti jellegű női bank Berlinben, ám a vállalkozás a közelgő háború miatt nem tudta sokáig fenntartani magát. 1975-ben New York-ban, 2000-ben pedig Cipruson alakult női bank. A Ciprusi Nők Szövetkezeti Bankját 350 nő alapította, 240 ezer euró saját tőkével. Az üzletasszonyok megelégelték, hogy honfitársnőiknek reményük sincs arra, hogy saját erőből vállalkozásba kezdjenek. Mára a bank már 7 millió euró hitelt helyezett ki, és 2004-ben 100 ezer euró nyereséget könyvelhetett el.

Az igazgatótanácsban közgazdászprofesszor asszonyok, vállalkozónők ülnek.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.