Női bank -- Frauenbank


Jády Mónika  2006.7.1. 13:41

A múlt század elején pár évig már működött Németországban női bank. Most ismét ennek létrehozásán fáradoznak.

Hogy miben különbözik a női bank az összes többitől? „-- Azt akarjuk elérni, hogy a nők a pénzügyeiket saját kezükbe vegyék, hozzáértéssel és felelősséggel. Ehhez nyújtunk segítséget egyéni igények figyelembevételével, átláthatósággal, és első osztályú, személyre szabott tanácsadással” – olvasható a Frauenbank honlapján, amely a szó szoros értelmében még nem pénzintézet, hisz még nem teljesítette az összes szigorú feltételt, amelyet a törvény a bankalapítás esetében előír. Jelenleg pénzügyi, valamint biztosításokra vonatkozó tanácsadással foglalkozik az Astrid Hastreiter vezette, eddig 300 klienssel rendelkező intézmény, de mihamarabb hiteleket is szeretnének nyújtani.

Hagyományosan a pénzügyek kezelése a férfiak hatáskörébe tartozott, ezért aztán a nők még mindig nem tudják eléggé tudatosan kezelni a banki szolgáltatásokat, befektetéseket, és ehhez nem is kapnak elég segítséget. A nők úgy érzik, hogy a jelenlegi bankok nem veszik őket elég komolyan. „-- A nők nehezebben kapnak a bankoktól pénzt” – konstatálja Astrid Hastreiter, aki már 2001-ben elindította a Frauenbank projektet. Angelika Huberrel, a frauenbank.de honlap alapítójával együtt felmérésekből állapították meg, mi is az, amit a nők egy banktól elvárnak. Mint kiderült, a nők a pénzük elhelyezésekor nem csupán a nyereségre kíváncsiak. Általában pontosan tudni szeretnék, hová kerül a pénzük, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a rugalmasságra, mint a férfiak. Hisz tudják, hogy az életük során – ha például családot vállalnak – egy időre megszakad a munkahelyről érkező bevételük, ezért nem szeretnék hosszú távra lekötni a pénzüket. Egyébként a férfiak tíz százaléka is ugyanazt várja a banktól, mint a nők többsége. Természetesen őket is szívesen látják, hisz az intézmény nőbarát -- és nem férfiellenes.

A vállalkozásnak eddig 160 befektetője van, ami összesen 550 ezer eurót jelent. (Ők várhatóan 2007-ben kapnak először osztalékot.) A bankalapításhoz egyébként 5 millió euró saját tőkére van szükség. Addig is, amíg ez a pénzmennyiség összegyűlik, a FrauenVermögen (NőkVagyona) nevet viselő vállalkozás fokozatosan bővíti a szolgáltatásokat. Ha minden a tervek szerint halad, 2008-ban kérvényezheti az intézmény a teljes banki szolgáltatásokhoz szükséges licencet.

Mellesleg a női bank ötlete nem új. A múlt század elején (1910-től 1916-ig) működött már egy szövetkezeti jellegű női bank Berlinben, ám a vállalkozás a közelgő háború miatt nem tudta sokáig fenntartani magát. 1975-ben New York-ban, 2000-ben pedig Cipruson alakult női bank. A Ciprusi Nők Szövetkezeti Bankját 350 nő alapította, 240 ezer euró saját tőkével. Az üzletasszonyok megelégelték, hogy honfitársnőiknek reményük sincs arra, hogy saját erőből vállalkozásba kezdjenek. Mára a bank már 7 millió euró hitelt helyezett ki, és 2004-ben 100 ezer euró nyereséget könyvelhetett el.

Az igazgatótanácsban közgazdászprofesszor asszonyok, vállalkozónők ülnek.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    45


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24