Női bank -- Frauenbank


Jády Mónika  2006.7.1. 13:41

A múlt század elején pár évig már működött Németországban női bank. Most ismét ennek létrehozásán fáradoznak.

Hogy miben különbözik a női bank az összes többitől? „-- Azt akarjuk elérni, hogy a nők a pénzügyeiket saját kezükbe vegyék, hozzáértéssel és felelősséggel. Ehhez nyújtunk segítséget egyéni igények figyelembevételével, átláthatósággal, és első osztályú, személyre szabott tanácsadással” – olvasható a Frauenbank honlapján, amely a szó szoros értelmében még nem pénzintézet, hisz még nem teljesítette az összes szigorú feltételt, amelyet a törvény a bankalapítás esetében előír. Jelenleg pénzügyi, valamint biztosításokra vonatkozó tanácsadással foglalkozik az Astrid Hastreiter vezette, eddig 300 klienssel rendelkező intézmény, de mihamarabb hiteleket is szeretnének nyújtani.

Hagyományosan a pénzügyek kezelése a férfiak hatáskörébe tartozott, ezért aztán a nők még mindig nem tudják eléggé tudatosan kezelni a banki szolgáltatásokat, befektetéseket, és ehhez nem is kapnak elég segítséget. A nők úgy érzik, hogy a jelenlegi bankok nem veszik őket elég komolyan. „-- A nők nehezebben kapnak a bankoktól pénzt” – konstatálja Astrid Hastreiter, aki már 2001-ben elindította a Frauenbank projektet. Angelika Huberrel, a frauenbank.de honlap alapítójával együtt felmérésekből állapították meg, mi is az, amit a nők egy banktól elvárnak. Mint kiderült, a nők a pénzük elhelyezésekor nem csupán a nyereségre kíváncsiak. Általában pontosan tudni szeretnék, hová kerül a pénzük, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a rugalmasságra, mint a férfiak. Hisz tudják, hogy az életük során – ha például családot vállalnak – egy időre megszakad a munkahelyről érkező bevételük, ezért nem szeretnék hosszú távra lekötni a pénzüket. Egyébként a férfiak tíz százaléka is ugyanazt várja a banktól, mint a nők többsége. Természetesen őket is szívesen látják, hisz az intézmény nőbarát -- és nem férfiellenes.

A vállalkozásnak eddig 160 befektetője van, ami összesen 550 ezer eurót jelent. (Ők várhatóan 2007-ben kapnak először osztalékot.) A bankalapításhoz egyébként 5 millió euró saját tőkére van szükség. Addig is, amíg ez a pénzmennyiség összegyűlik, a FrauenVermögen (NőkVagyona) nevet viselő vállalkozás fokozatosan bővíti a szolgáltatásokat. Ha minden a tervek szerint halad, 2008-ban kérvényezheti az intézmény a teljes banki szolgáltatásokhoz szükséges licencet.

Mellesleg a női bank ötlete nem új. A múlt század elején (1910-től 1916-ig) működött már egy szövetkezeti jellegű női bank Berlinben, ám a vállalkozás a közelgő háború miatt nem tudta sokáig fenntartani magát. 1975-ben New York-ban, 2000-ben pedig Cipruson alakult női bank. A Ciprusi Nők Szövetkezeti Bankját 350 nő alapította, 240 ezer euró saját tőkével. Az üzletasszonyok megelégelték, hogy honfitársnőiknek reményük sincs arra, hogy saját erőből vállalkozásba kezdjenek. Mára a bank már 7 millió euró hitelt helyezett ki, és 2004-ben 100 ezer euró nyereséget könyvelhetett el.

Az igazgatótanácsban közgazdászprofesszor asszonyok, vállalkozónők ülnek.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4