Női bank -- Frauenbank


Jády Mónika  2006.7.1. 13:41

A múlt század elején pár évig már működött Németországban női bank. Most ismét ennek létrehozásán fáradoznak.

Hogy miben különbözik a női bank az összes többitől? „-- Azt akarjuk elérni, hogy a nők a pénzügyeiket saját kezükbe vegyék, hozzáértéssel és felelősséggel. Ehhez nyújtunk segítséget egyéni igények figyelembevételével, átláthatósággal, és első osztályú, személyre szabott tanácsadással” – olvasható a Frauenbank honlapján, amely a szó szoros értelmében még nem pénzintézet, hisz még nem teljesítette az összes szigorú feltételt, amelyet a törvény a bankalapítás esetében előír. Jelenleg pénzügyi, valamint biztosításokra vonatkozó tanácsadással foglalkozik az Astrid Hastreiter vezette, eddig 300 klienssel rendelkező intézmény, de mihamarabb hiteleket is szeretnének nyújtani.

Hagyományosan a pénzügyek kezelése a férfiak hatáskörébe tartozott, ezért aztán a nők még mindig nem tudják eléggé tudatosan kezelni a banki szolgáltatásokat, befektetéseket, és ehhez nem is kapnak elég segítséget. A nők úgy érzik, hogy a jelenlegi bankok nem veszik őket elég komolyan. „-- A nők nehezebben kapnak a bankoktól pénzt” – konstatálja Astrid Hastreiter, aki már 2001-ben elindította a Frauenbank projektet. Angelika Huberrel, a frauenbank.de honlap alapítójával együtt felmérésekből állapították meg, mi is az, amit a nők egy banktól elvárnak. Mint kiderült, a nők a pénzük elhelyezésekor nem csupán a nyereségre kíváncsiak. Általában pontosan tudni szeretnék, hová kerül a pénzük, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a rugalmasságra, mint a férfiak. Hisz tudják, hogy az életük során – ha például családot vállalnak – egy időre megszakad a munkahelyről érkező bevételük, ezért nem szeretnék hosszú távra lekötni a pénzüket. Egyébként a férfiak tíz százaléka is ugyanazt várja a banktól, mint a nők többsége. Természetesen őket is szívesen látják, hisz az intézmény nőbarát -- és nem férfiellenes.

A vállalkozásnak eddig 160 befektetője van, ami összesen 550 ezer eurót jelent. (Ők várhatóan 2007-ben kapnak először osztalékot.) A bankalapításhoz egyébként 5 millió euró saját tőkére van szükség. Addig is, amíg ez a pénzmennyiség összegyűlik, a FrauenVermögen (NőkVagyona) nevet viselő vállalkozás fokozatosan bővíti a szolgáltatásokat. Ha minden a tervek szerint halad, 2008-ban kérvényezheti az intézmény a teljes banki szolgáltatásokhoz szükséges licencet.

Mellesleg a női bank ötlete nem új. A múlt század elején (1910-től 1916-ig) működött már egy szövetkezeti jellegű női bank Berlinben, ám a vállalkozás a közelgő háború miatt nem tudta sokáig fenntartani magát. 1975-ben New York-ban, 2000-ben pedig Cipruson alakult női bank. A Ciprusi Nők Szövetkezeti Bankját 350 nő alapította, 240 ezer euró saját tőkével. Az üzletasszonyok megelégelték, hogy honfitársnőiknek reményük sincs arra, hogy saját erőből vállalkozásba kezdjenek. Mára a bank már 7 millió euró hitelt helyezett ki, és 2004-ben 100 ezer euró nyereséget könyvelhetett el.

Az igazgatótanácsban közgazdászprofesszor asszonyok, vállalkozónők ülnek.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    6


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13


Plus size divat 2017-ben

PR-cikk

Milyen trendek várnak a teltekre a következő évben?

2016.12.21.    16


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2016.12.10.    21


Ne ossz meg minden fotót!

Palkó Emese

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.

2016.11.24.    22