Nők, férfiszemmel


Kiss Adrienn Éva  2012.11.5. 6:06

Mi, nők, szeretjük, ha odafigyelnek ránk. Szeretjük, ha vonzónak tartanak bennünket.

Szeretjük, ha megjegyzik, milyen csinosak vagyunk. Szeretjük, ha tetszünk – akár a párunknak, akár általánosságban: a férfiaknak. Sokat hangoztatott frázis: „A lényeg a belső.” Mégis, elsőként a külsőnk alapján ítélnek meg minket, azzal hívjuk fel magunkra a figyelmet, vagy éppen ellenkezőleg. Ez sajnos így van, még ha sokan tagadják is. Arról azonban, hogy milyen az igazi női szépség, már megoszlanak a vélemények.

Három különböző generáció férfitagjaival beszélgettem el, hogy kiderítsem, melyikük, hogyan látja a női szépség fogalmát. Igyekezvén láttatni a véleményük közti hasonlóságokat és eltéréseket. Attila (26), Péter (37) és István (49) készséggel megosztották velem nézeteiket, és talán némi segítséggel szolgálhatnak önmagunkkal, és az önmagunkkal ápolt viszonnyal kapcsolatban.

Milyen az ideális nő?

Attila: Fogjon meg külső és belső tulajdonságaival egyaránt. Külsőleg a természetesség sugározzon róla. Ne legyen mű, és ne legyen bevakolva száztíz kiló sminkkel. Érezzem, hogy egy nő van mellettem és nem egy kirakati bábu. Számomra nagyon fontosak a belső értékek is: főként az őszinteség, a kedvesség, a hűség, valamint a kompromisszumkötési hajlam.
Péter: Az ideális nő testi, szellemi és lelki tulajdonságok olyan együttese, akivel a férfi saját igényei, vágyai alapján (a saját kiegészítéseként) egy harmonikus párt alkotna.
István: Számomra nagyon fontos, hogy egy nő kiegyensúlyozott és családcentrikus legyen. Mindenképpen jó humorú, és nem utolsósorban vonzó küllemű.

Számít a külső?

Attila: Persze! Kétségtelen, hogy egy dekoratív nőre jobban odafigyelünk. Nem csak a külső a fontos, de nem is elhanyagolandó dolog.
Péter: Mindenki ismer csinos, de buta nőt. Nyilvánvaló, hogy először a külső az, amit véleményezni lehet. De egy nőt, mint embert, megismerve lehet csak igazán értékelni a személyét. Ha párkapcsolatról beszélünk, akkor a belső értékek alapján lehet hosszútávon együtt élni. Lehet valaki csinos, szép, ha érzelmileg, értelmileg nem megfelelő társ.
István: Szerintem elég, ha egy dolog megragadja a figyelmemet – egy szép vonalú száj, vagy igéző szemek. Utána a külső jellemzőkről a belső tulajdonságokra helyeződik a hangsúly. Ezek sokkal lényegesebbek.

Mit néz meg először egy nőn?

Attila: A szemét. Sok minden kiderül a pupillákból! A másik a száj és a fogak. Innen jól leszűrhető az ápoltság, és hogy mennyire figyel oda magára.
Péter: Általában az arcát, a szemét, de sok függ attól, hogy milyen helyzetben látom meg először.
István: Az arcát. Egy szép szempár nagyon meg tud fogni, de egy bájos mosoly is nagyon csábító lehet.

Közhellyé vált, hogy: „A lényeg a kisugárzás!”

Attila: Fontos a kisugárzás, hiszen ezáltal kelti fel egy nő a férfiak figyelmét – és fordítva. Ha ez nem elég erős, akkor lehet, hogy észre sem vesszük a másikat.
Péter: A kisugárzás egy megfoghatatlan dolog. Nem tudni, hogy egy nőben mit lát meg a férfi. Sok olyan dolog is magával ragadhat egy nőben, ami másnak fel sem tűnik.
István: Titokzatosságot. Sejtelmességet, ami inspirál, hogy jobban megismerjem őt. Ám sajnos sokszor csalódunk, mert nincs meg az a mélység, ami hívogatott.

Miben kellene változtatniuk a nőknek önmagukkal kapcsolatban?

Attila: Örök téma a fogyókúra. Sok nő olyan akar lenni, mint a címlapfotókon pózolók. Pedig egyáltalán nem az a vonzó, mivel az nem természetes! Ebből is látszik, hogy a nők nem is annyira a férfiak véleményére adnak. Inkább úgy mondanám, hogy megy a „konkurenciaharc”.
Péter: Elsősorban a saját értékrendjüket kellene kialakítani magukban, és azt követni, aszerint élni. Sajnos jelenleg sokan csak másokat utánoznak, átvesznek öltözködési szokásokat, viselkedési formákat. Az alapvető gond szerintem, hogy túl sokat adunk mások véleményére.
István: Nincs két egyforma nő, de szerintem a probléma mindig belülről fakad. A megfelelési kényszer, és az önsanyargatás mind ilyen dolog lehet.

Szinte nincs olyan nő, aki tökéletesen elégedett lenne magával. Mi lehet ennek az oka?

Attila: Az előző kérdésnél adott válaszomból kiderül. Annyira igyekeznek másoknak tetszeni, hogy arról megfeledkeznek, hogy nekik mi a jó.
Péter: Sokat adnak más véleményére, és nem tudnak a különböző „ideáloknak” megfelelni. De lehetséges a folyamatos változásból, fejlődésből adódóan is.
István: Talán az, hogy külső forrásokból merítik az önbecsülésüket, és azt, hogy mi, hogyan lenne helyes. Csak arra hagyatkoznak, hogy másoknak mi a szimpatikus.

Van értelme a kínzó fogyókúráknak és a fárasztó edzéseknek?

Attila: Van, akinél van értelme, van, akinél nincs. Ez testalkat- és egyénfüggő. Helyesen kell táplálkozni, és rendszeresen sportolni. Annak meglesz az eredménye.
Péter: Sok olyan nő is fogyózik, akinek nem kellene, mert mások szerint „kövér”. De középkorú, gyermekes nők esetében a testi változásokat kiegyenlítendő néha muszáj valamiféle edzés, torna.
István: Általában nincs, ha csak azért van, hogy „trendibbek” legyenek. De lehet, hogy valakinek pont ez segít, hogy visszanyerje testi és lelki egyensúlyát. Ez esetben támogatom a dolgot, mert van értelme. Ha azonban csupán hiúsági kérdés, és már túlzásba viszik, akkor felesleges, sőt egészségre ártalmas is lehet!

Mennyire fontos, hogy egy nő természetes legyen?

Attila: Nagyon fontos! Egy nőben társat keresünk, akivel osztozhatunk az élet örömeiben. Igazi nőt akarunk, akinek vannak érzelmei, érzései. Egy természetes nő ezeket ki tudja mutatni. Számomra a természetesség egyenlő az őszinteséggel. A nő legyen külsőleg és belsőleg is természetes!
Péter: Abszolút. Nem tetszenek a plasztikcicák (műmell, kacsaszáj, stb.) Természetesen, ha a műtétnek korrigációs, vagy egészségügyi okai vannak, abban semmi kifogásolható nincs.
István: Szerintem a férfiak nagyon hamar rájönnek, ha egy nő valamiféle szerepet játszik. Nem szeretik, de könnyedén visszaélhetnek vele.

A válaszadók megpróbálták a saját szemszögükből láttatni a harmonikus szépségideál kérdését. Akárcsak Hófehérke esetében, a való életben is, az igazi szépség belülről fakad. Ha egy nő kiegyensúlyozott, természetes és ápolt, már csak egy kis mosoly hiányzik ahhoz, hogy ő legyen a tökéletes szépségideál.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22