Őszi nagytakarítás


Kiss Adrienn Éva  2013.11.7. 3:31

Mert a lelkünknek szüksége van rá!

A nagytakarítás szó elsősorban kora tavasszal juthat eszünkbe. A pókháló szőtte pince, a poros szőnyegek, és a fényt már alig-alig átengedő ablakok ilyenkorra nyűgként emlékeztetnek bennünket a munka fontosságára. Ennél azonban van egy még sürgetőbb teendőnk ez idő tájt, mégpedig a lelkünket megtisztítani, ha úgy tetszik felébreszteni a téli álmából.

Nos, ősszel kissé más a helyzet, mégis ehhez tudnám hasonlítani leginkább. A nyártól való búcsúnk általában nehézkes, hiszen egyúttal a jó időnek, a nyaralásnak, a szép emlékeknek és a felhőtlen jókedvnek is búcsút „kell” intenünk. A kulcsszó azonban a „kell”. Ugyanis egyáltalán nem kell lemondanunk a szórakozásról, a derűs hétköznapokról és a kellemes időtöltésről ősszel sem. Ha tudjuk, hogyan és min változtassunk, máris sokkal könnyedebben várhatjuk a hűvösebb, nyirkosabb időt.

Bármilyen furcsán is hangzik, lelkünknek ugyanolyan nagy szüksége van az átállásra, mint testünknek. Kezdetnek vessünk egy pillantást az öltözetünkre. Ezúttal azonban ne csupán a ruhánkat figyeljük, hanem nézzük meg, mi az, amitől jobb a közérzetünk, ami mondjuk úgy, továbbviszi a nyár hangulatát. Legyen az egy utazás során vásárolt nyaklánc, egy kellemes illatú parfüm, bármi, ami a nyarat idézi. Ha az ilyen apróságokra nagyobb hangsúlyt fektetünk, az ősz eleji komorság hamar feledésbe merül.

Ezzel egyidejűleg fontos az is, hogy megbarátkozzunk az időjárás borongósságával, a nappalok rövidülésével, és a néhanapján elkerülhetetlenül ránk törő rosszkedvűséggel. Megbarátkozni kell és nem beletörődni – nagy a különbség! Habár a bolygónk Nap körül lerótt pályájának periodikussága a legkevésbé sem befolyásolható általunk, a többi problémával mi magunk is kezdhetünk valamit. A korábban leírt öltözködési praktikákon kívül, megannyi lehetőség kínálkozik, amivel szebbé és jobbá varázsolhatjuk őszi mindennapjainkat.

Szervezzünk programokat! Barátainkkal töltve az idő amúgy is sokkal kellemesebben telik, nem beszélve arról, hogy a lehetőségeink száma szinte korlátlan. A nyári forróság olykor lehetetlenné teszi, hogy jókat kiránduljunk, hogy túrázzunk, hogy nagyokat sétáljunk, csak úgy, kellemesen. Az őszi tájnak megvan az a csodás jellegzetessége, hogy ha akarnánk, sem tudnánk megszámolni azt a rengetegféle színt, amivel megajándékoz bennünket egyik napról, a másikra. A falevelek észrevétlenül haladnak végig az élénkzöldtől a sötétbarnáig terjedő színskála árnyalatain.

Ha beköszönt az esős, pocsolyában tocsogós idő, akkor se keseredjünk el! Üljünk be egy csöndes kávéházba, és egy jó könyv társaságában kóstoljuk meg azokat az italkülönlegességeket, melyeket a nyári melegben eszünkbe sem jutott megkívánni.

Ha pedig mindezek ellenére mégis bánkódunk a hűvös idő és az egyre rövidülő napok miatt, gondoljunk a lassan, de biztosan közeledő ünnepekre. A karácsony, a szilveszter, és az újév közeledte talán mindannyiunk lelkének megnyugvást, és izgalommal teli várakozást jelent majd.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    45


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24