Takarékos vásárlás


  2018.11.15. 13:32

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

Évről évre számos kutatást végeznek szerte a világban annak érdekében, hogy ezek hátteréről átfogóbb képet kaphassunk. Vannak olyanok, akik egyenesen a boldogság forrásának tekintik, ha valamit megvehetnek, mások abban lelik örömüket, hogy pénzt takaríthatnak meg közben, míg arra is látni példát, hogy egyesek egyfajta hobbiként élik meg az üzletek polcai közötti keresgélést.


Vásárlási motivációink

Hazánkban is több felmérés készült már ebben a témában. Ilyen például az Antall József Tudásközpont által 2017-ben bemutatott, reprezentatív mintán készített anyag is, amiből érdemes néhány érdekes tendenciát kiemelni.

A tanulmányból kiderül, hogy a vásárlást több honfitársunk is örömforrásként éli meg, bár ennek mértéke különböző szempontok mentén vizsgálva eltérő. Az életkorunk, a lakóhelyünk mérete, valamint a jövedelmi helyzetünk is érdekes összefüggést mutat azzal, hogy hogyan éljük meg ezt a tevékenységet. A fiatalabb korosztály, a kisebb településeken élők, illetve az alacsonyabb jövedelműek számára is nagyobb boldogságot jelent valamilyen termék megvétele, mint az idősebbeknél, a nagyobb városok lakóinál, továbbá a jelentősebb egzisztenciával rendelkezőknél. A kutatás arra is rámutat, hogy az Y és a Z generáció tagjai könnyebben csábulnak el, náluk fordul elő legnagyobb mértékben, hogy impulzív módon, átgondolatlanul vesznek meg valamit. Ezzel ellentétben a középkorú vagy idősebb korosztályra többször jellemző a tudatosság és a megtakarítási szándék is a vásárlásaik során.

Mikor vásárolunk?

Ez a felmérés erre ugyan már nem tért ki, de más kutatóintézetek adataiból tudhatjuk, hogy a magyarok többsége általában a hét második felére vagy a hétvégére tervezi a nagyobb bevásárlást. Egyrészt a hétnek ez az a része, amikor erre több ideje van, másrészt sok üzlet is erre az időszakra időzíti az akciói kezdetét. A legtöbb bolt ekkor bocsátja ki akciós újságjait, amikben az újonnan elérhető akciók első napja jellemzően a csütörtök. Az alábbi linken lévő szórólap is ezt támasztja alá: Lidl akciós újság

Spórolni jó! - így takarékoskodik a magyar vásárló

A magyar lakosság egy jelentős részénél a vásárlásnál elsőrendű szempont, hogy pénzt takarítson meg. Ennek érdekében sokan tudatosan készülnek is rá és többféle módon törekednek arra, hogy olcsóbban jussanak hozzá a szükséges termékekhez. Nem kevés azoknak a száma, akik bevásárlólistát készítenek, hogy felesleges dolgok ne kerüljenek majd a kosarukba. A lista elkészítéséhez számos ember használja a töretlen népszerűségnek örvendő akciós újságokat, amik szintén a spóroláshoz járulnak hozzá. Az egy-egy üzlethez kevésbé hűséges vevők a szórólapok segítségével könnyedén ki tudják választani azt a helyet, ahol az adott termékhez a legolcsóbban juthatnak hozzá. A legtöbb áruház reklámújságja ma már interneten is elérhető. Kimbino.hu ebben is segít, a weboldalon már nemcsak az aktuális hétre vonatkozó példány található meg, hanem a tematikus karácsonyi szám elérhetőségére is találunk példát az alábbi linken: Penny akciós újság.

Nagyobb háztartásoknál népszerűek a családi kiszerelések, amelyek megvétele gazdaságosabb a kisebb csomagolásúaknál, ezért a takarékoskodni vágyók gyakran választják ezeket a termékeket. Szintén ennél a vásárlói körnél érdemes megemlíteni azokat az akciókat, amelyek során egy termék áráért kettőhöz is hozzá lehet jutni. Az üzletekben külön fel vannak tüntetve azok az áruk, amelyek szavatossága hamarosan lejár, így általában kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg azokat. Ezek a termékek szintén kedveltek a spórolni vágyók körében. A még nagyobb tudatosságra törekvők arra is figyelnek, hogy éhesen ne menjenek vásárolni, mivel ilyenkor jóval kisebb az esélye annak, hogy feleslegesen hagyjanak nagyobb összeget a kasszánál.


A magyar lakosságnak egy jelentős része tehát keresi az akciókat és örömét leli abban, ha lehetősége van valamit kedvezményes áron megvenni és így pénzt megtakarítani. A hazai vásárló a spórolásra többféle módszert is alkalmaz, ezekből említettünk meg néhányat a fentiekben.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16