Takarékos vásárlás


  2018.11.15. 13:32

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

Évről évre számos kutatást végeznek szerte a világban annak érdekében, hogy ezek hátteréről átfogóbb képet kaphassunk. Vannak olyanok, akik egyenesen a boldogság forrásának tekintik, ha valamit megvehetnek, mások abban lelik örömüket, hogy pénzt takaríthatnak meg közben, míg arra is látni példát, hogy egyesek egyfajta hobbiként élik meg az üzletek polcai közötti keresgélést.


Vásárlási motivációink

Hazánkban is több felmérés készült már ebben a témában. Ilyen például az Antall József Tudásközpont által 2017-ben bemutatott, reprezentatív mintán készített anyag is, amiből érdemes néhány érdekes tendenciát kiemelni.

A tanulmányból kiderül, hogy a vásárlást több honfitársunk is örömforrásként éli meg, bár ennek mértéke különböző szempontok mentén vizsgálva eltérő. Az életkorunk, a lakóhelyünk mérete, valamint a jövedelmi helyzetünk is érdekes összefüggést mutat azzal, hogy hogyan éljük meg ezt a tevékenységet. A fiatalabb korosztály, a kisebb településeken élők, illetve az alacsonyabb jövedelműek számára is nagyobb boldogságot jelent valamilyen termék megvétele, mint az idősebbeknél, a nagyobb városok lakóinál, továbbá a jelentősebb egzisztenciával rendelkezőknél. A kutatás arra is rámutat, hogy az Y és a Z generáció tagjai könnyebben csábulnak el, náluk fordul elő legnagyobb mértékben, hogy impulzív módon, átgondolatlanul vesznek meg valamit. Ezzel ellentétben a középkorú vagy idősebb korosztályra többször jellemző a tudatosság és a megtakarítási szándék is a vásárlásaik során.

Mikor vásárolunk?

Ez a felmérés erre ugyan már nem tért ki, de más kutatóintézetek adataiból tudhatjuk, hogy a magyarok többsége általában a hét második felére vagy a hétvégére tervezi a nagyobb bevásárlást. Egyrészt a hétnek ez az a része, amikor erre több ideje van, másrészt sok üzlet is erre az időszakra időzíti az akciói kezdetét. A legtöbb bolt ekkor bocsátja ki akciós újságjait, amikben az újonnan elérhető akciók első napja jellemzően a csütörtök. Az alábbi linken lévő szórólap is ezt támasztja alá: Lidl akciós újság

Spórolni jó! - így takarékoskodik a magyar vásárló

A magyar lakosság egy jelentős részénél a vásárlásnál elsőrendű szempont, hogy pénzt takarítson meg. Ennek érdekében sokan tudatosan készülnek is rá és többféle módon törekednek arra, hogy olcsóbban jussanak hozzá a szükséges termékekhez. Nem kevés azoknak a száma, akik bevásárlólistát készítenek, hogy felesleges dolgok ne kerüljenek majd a kosarukba. A lista elkészítéséhez számos ember használja a töretlen népszerűségnek örvendő akciós újságokat, amik szintén a spóroláshoz járulnak hozzá. Az egy-egy üzlethez kevésbé hűséges vevők a szórólapok segítségével könnyedén ki tudják választani azt a helyet, ahol az adott termékhez a legolcsóbban juthatnak hozzá. A legtöbb áruház reklámújságja ma már interneten is elérhető. Kimbino.hu ebben is segít, a weboldalon már nemcsak az aktuális hétre vonatkozó példány található meg, hanem a tematikus karácsonyi szám elérhetőségére is találunk példát az alábbi linken: Penny akciós újság.

Nagyobb háztartásoknál népszerűek a családi kiszerelések, amelyek megvétele gazdaságosabb a kisebb csomagolásúaknál, ezért a takarékoskodni vágyók gyakran választják ezeket a termékeket. Szintén ennél a vásárlói körnél érdemes megemlíteni azokat az akciókat, amelyek során egy termék áráért kettőhöz is hozzá lehet jutni. Az üzletekben külön fel vannak tüntetve azok az áruk, amelyek szavatossága hamarosan lejár, így általában kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg azokat. Ezek a termékek szintén kedveltek a spórolni vágyók körében. A még nagyobb tudatosságra törekvők arra is figyelnek, hogy éhesen ne menjenek vásárolni, mivel ilyenkor jóval kisebb az esélye annak, hogy feleslegesen hagyjanak nagyobb összeget a kasszánál.


A magyar lakosságnak egy jelentős része tehát keresi az akciókat és örömét leli abban, ha lehetősége van valamit kedvezményes áron megvenni és így pénzt megtakarítani. A hazai vásárló a spórolásra többféle módszert is alkalmaz, ezekből említettünk meg néhányat a fentiekben.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2024.7.19.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.