Tetőtől talpig


Kabók Zita  2009.12.9. 8:14

Hogyan váljunk azzá, akivé igazán lenni akarunk?

Megváltoztatni az életünket, legyen szó munkáról vagy akár a külsőnkről, talán az egyik legkielégítőbb dolog, amit átélhetünk Szembenézve azonban a tényekkel, a változtatás nagyon félelmetes is lehet számunkra. Annyira, hogy sokan inkább ignoráljuk ezeket az érzéseket, inkább abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy a mi életünk nem lehet jobb. Pedig sokszor csak egy kis „fejbekólintásra” lenne szükségünk.

Erősen hiszek abban, hogy mindenki szenvedélyesen vonzódik valamihez, vagy hiszünk valamiben, vagy csodálunk valamit. Ennek az érzésnek olyan, mint amikor találkozunk egy attraktív személlyel, és azonnal vonzódni kezdünk hozzá. Ahhoz hogy az életünkön változtatni tudjunk, meg kell találnunk azt, amiben hiszünk, vagy amit nagyon szeretünk végezni. Ha olyannal foglalkozunk, amit nagyon szeretünk, sorra adódnak számunkra a kedvező alkalmak. Amikor valami újat szeretnénk, legyen az karrier, vagy bármi más megváltoztatása, az első lépés, hogy elképzeljük azt. Legyen meg az álmunk, hogy mit szeretnénk, hogyan szeretnénk élni, kihez szeretnénk férjhez menni, vagy hogy milyen külsőt akarunk. Mert legyen az kis, vagy nagyobb dolog,, soha nem fogjuk elérni, ha nincs róla elképzelésünk.

A kis célok elérése segít abban, hogy elérjük azt, amit igazán akarunk. Kell, hogy legyen egy listánk a célokról, melyeket aztán kipipálhatunk, és ezek vezetnek majd bennünket az álmunk eléréséhez. Azonban ha nincs álmunk, a lista csak egy egyszerű munka-lista marad.

Talán az az álmunk, hogy megmásszuk a Kilimandzsárót. A cél ehhez például az lehetne, hogy részt vegyünk egy tréningen, amely felkészít a hegymászásra.

A legnagyobb különbség az álom és a célok között az érzelem. Ha elérjük a céljainkat, az elégedetté tesz, s ezáltal a saját sorsunkat is irányítjuk. Az álom elérése üdítő, ösztönző érzés, sírunk-nevetünk a sok érzelemtől. Iskolás korunk óta sok célunk lehet, életünket is ezek a célok vezérlik, de nagyon kevés ezek között az igazi nagy álmunk. Pedig minél inkább meghatározzuk önmagunkat az álmaink által, annál teljesebb és boldogabb lesz az életünk. A határ pedig a csillagos ég! Egy dolgot elértünk – máris jöhet a következő!

Pár „álom”, mely a listánkon szerepelhet:
Mindig is szerettem volna nyelveket tanulni. Az olasz és a spanyol a kedvenceim.
Karatéban szeretném elérni a fekete övet.
Szeretnék egy villát Olaszországban – talán az olasz nyelv megtanulása mégiscsak hasznomra lehet.

Az álmok lehetnek kicsik és nagyok, a legfontosabb, hogy: legyenek!
Sokan félünk attól, hogy az álmunk nagyon messze van a valóságtól, és könnyelmű luxusnak számít még a gondolata is annak, hogy mi lenne ha... De az igazság az, hogy bármi megtörténhet. Hagyjuk el a kényelmi zónánkat, és gondolkodjunk egy pillanatra azon, mégis mi lenne ha?

Minden lehetséges. Ki az, aki megmondhatja, mire vagyunk, és mire nem vagyunk képesek? Az emberek imádnak tanácsokat osztogatni, de az igazság az, hogy az ember saját maga sorsának a mestere. Egyedül. Ez biztosan ijesztőnek hangzik, hiszen sokszor azt kívánjuk, hogy valaki odajöjjön hozzánk a varázspálcájával, és teljesítse a vágyainkat. Pedig az nem lenne érdekes és kielégítő sem, ha nem kellene megdolgoznunk a dolgainkért. Ha könnyű lenne, bárki megtehetné, nem igaz?

Az álmok azok, amivé tesszük azokat. Nélkülük a vérünk nem pumpálódna a vénáinkba, az álmok az életünk értelme. Soha nem vagyunk túl öregek, vagy fiatalok ahhoz, hogy céljaink, vágyaink legyenek. Ezek a miéink, soha senki nem veheti el tőlünk, bármilyen élethelyzetbe is kerülünk

Szánjunk egy órát a mindennapi rutinunkból arra, hogy elvonuljunk valahova, mindenki elől, csak egyedül! Menjünk el egy parkba, egy galériába, le a folyóhoz, vagy sétálni valahova. Mindegy, csak olyan hely legyen, ahol tisztán tudunk gondolkodni, hogy elképzeljük azt, amit el akarunk érni.

Ha ez már megvan, akkor a következő lépés, az hogy valósággá változtassuk. Tehát e lőször is vizualizáljunk! A szándékaink nagyon közel állnak az álmunkhoz, csak ezekben több a részlet. Mondhatjuk úgy is, hogy ezek a vágyaink részletes leírásai. Például, ha szeretnénk egy márkás cipőt, akkor a szándékaink a következők legyenek:
Piros színű és valódi bőrből készült lesz
Hegyes orral, hosszú, vékony aranysarokkal.

Minél tisztább az elménkben az elképzelt kép, annál hamarabb teljesül. Az életünk célokkal van teli, fontos hogy ne tévesszük ezeket össze a szándékainkkal és az álmainkkal.

Az álom a nagyobb dolog, a végső cél.

A szándékaink a részletek.

A célok, amelyeket el akarunk érni dolgok listája.

Nem elég arra gondolni, hogy mi lenne, ha... meg, hogy majd legközelebb..., majd máskor... Az akaratunknak olyan erősnek kell lennie, hogy szinte égessen a tenniakarás, a bőrünk viszkessen, mintha ekcémát kaptunk volna. Annyira kell vágynunk, hogy szinte úgy érezzük, ha az életünk így folytatódik, belehalunk. Talán ez egy kicsit túlzás, de a lényeg hogy elszántnak kell lennünk. Mindannyian a saját komfortzónánkba vagyunk zárva. Ezek behatárolják az életünket, és megakadályoznak bennünket abban, hogy átlépjük, és sikereket érjünk el.

Ha elszántak vagyunk, valószínűbb, hogy rizikót vállalunk. A kockázat az, amikor ismeretlen terepre lépünk és nem tudjuk, mi fog történni, de bízunk abban, hogy jobb lesz, mint azelőtt. Az egyetlen dolog, ami önbizalmat ad, ha a változtatás elé állunk.

Legyünk éhesek a változtatásokra, a sikerekre, vagy egy más életútra!

Nicky Hambleton-Jones Top to Toe című könyve nyománHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.