Tik-tak…


Madarász Ildikó  2008.11.5. 19:40

Az autó ajtaját megpróbálom a lehető leghalkabban becsukni.

Szólok páromnak, hogy csak nagyon óvatosan induljon el, és ha lenne magassági kormány, azt most kéne bekapcsolni, hisz a levegő súrlódása nem olyan zajos, mint a murvás megfordulás.
Óvatosan a kilincsre teszem a kezem, puhán, a legkisebb erőt kifejtve lenyomom azt, és belépek. Csak most veszem észre, hogy ma is kopogós cipő van rajtam, így lábujjhegyen közelítek az irodám felé. Már csak néhány lépés..., amikor egy hang ha
– Jó reggelt, Ildikó!
– Sziasztok! – mondom vidáman, a határozottság látszatát keltve.
Ma is elkéstem!
Csak a fülem érzékeli a halk kuncogásokat mögöttem, hátra se merek fordulni, gyors léptekre véve az ütemet, szinte rohanok a szobám felé, a magas sarkúm éles kopogása visszhangzik az irodaházban, mint ütemes légkalapács. Legszívesebben megsemmisülnék, láthatatlanná válnék, vagy hangyává zsugorodnék!
Miért velem történik ez? Miért történik ez minden reggel? Persze bennem van a hiba, tuti génhibás vagyok, rendelkezem egy plusszal. Egy, a késéseimért felelős génnel: az a ludas. Mindent megpróbáltam, hogy kiirtsam.
A legkézenfekvőbbel kezdtem, korábban keltem. Ennek az lett a vége, hogy kábé kilencig magamhoz sem tértem. Munkára meg pláne nem lehetett fogni, mert miután benyitottak hozzám és rám néztek, csak azt hallottam, hogy visszajönnek fél óra múlva. Két pezsdítő kávé után, már visszaköszöntem, és elkezdtem érzékelni a külvilágot. Hallottam a telefon hangját és valahol legbelül, a tudatom alatt azért tudtam, hogy ezt nekem most fel kéne vennem, de maga a mozdulat nem jött olyan magától értetődően.
A következő lépést maga után vonta az első: előbb tértem nyugovóra. Próbáltak elaludni, amikor az a bizonyos álommanó biztosan szabadnapos? Álom nélkül forgolódtam hosszú órákig, közben az agyam gyors listákat készített, hogy mi mindent kell holnap reggel véghez vinnem, mert egy csomó minden kimaradt, mert én most pihenek, pihennem kell! Kora reggel óracsörgés ébresztett. Egy dolgot biztosan elértem ezzel a módszerrel, félelmetes gyorsasággal magamhoz tértem. Még tápászkodom, de már vasalót izzítottam, zsemléket vágtam félbe, és hitetlenkedve vettem észre, hogy tegnap éjjel kínomban megittam a reggeli müzlihez meghagyott tejet. Boltba is el kell szaladnom! A végeredmény egyértelmű: hat perc késés.
Számtalan alkalommal majdnem elértem azt a bizonyos álomhatárt, hogy szinte el sem késtem, csak 1-2 percen múlott.
Ki sem kell találnom a kifogásokat, valóban megtörténtek, megtörténnek velem.
Már indulásra készen állok, táska a kezemben, amikor a gyerek álomittasan kitekint az ajtaján, hogy ma tesi lesz és vasaltam-e neki fehér pólót?! Vagy a reggelinek szánt kakaó pont egy másodperccel marad tovább a mikróban és kifut, persze az ajtó nyitásakor biztos, hogy az én ruhámon is landol pár csepp. Vagy a kutya, eső után csupa szeretetből felugrik a kosztümömre, esetleg munkába jövet a reggelim vásárlásakor, pont egyel többen állnak előttem sorba, mint kéne. Vagy a mobilomért, esernyőért, kiskabátért szaladok vissza. Ha pedig olyan szerencsés vagyok, hogy én kaparintom meg aznap az autó használatát, tízből kilencszer tankolnom kell!
A kollégáim szeretnek. A főnökeim meg vannak elégedve a munkámmal. Ezt mindössze abból gondolom, hogy évente „csak” párszor kell bemennem beszélgetésre hozzájuk. Ilyenkor persze a főnök nagyon komolyan kérdőre von, hogy magyarázzam már el, hogy miért nem tudok pontos lenni? Mert ha 10–20 percet késnék, annak még lenne értelme, valami kézzel fogható, megmagyarázható indoka, de 1–2 percnek? Mindig elmagyarázom. Ő mindig meghallgat és próbál különböző eszközökkel pontosságra bírni. Jelenleg ott tartunk, hogy éves szinten két nap szabadságom bánja. Ez fedezi a késéseimet. Mert ez így korrekt... Bár azt a két napot mással is el tudnám tölteni.
A munkatársaim is biztos szeretnek. Ezt mindig értésemre is hozzák, különböző megnyilvánulásaikkor. Nem múlhat el névnapom, valamilyen időmérő szerkezet ajándékozása nélkül. Legutóbb felhúzós vekkert kaptam, hogy áramszünet esetén ne amiatt kelljen késnem, mert megállt a rádiós ébresztőm (esetemben, éves szinten kábé tíz késési alkalom oka). Vagy futócipőt kapok...
Gyorsan hozzáteszem, hogy vannak napok, amikor pontos vagyok. Ekkor gyors kérdések kereszttüzébe kerülök az egészségi állapotomat illetőleg, vagy pedig mindenki automatikusan az órájára néz, hogy talán elemet kéne benne cserélni! Párszor van, hogy előbb érek be. Ilyenkor eufórikus érzés kerít hatalmába. Mikor például először fordult elő, olyan pompás kedvem támadt, hogy munkahelyemre érve, széttárt karokkal szinte kiáltva közöltem az aulában helyet foglalókkal, hogy: „MEGLEPETÉS!”
Ha szomorú vagyok valami miatt, akkor csak akkori döbbent ábrázatukat kell előhívnom magamban, és máris jobb a kedvem.
Ennyit késéseim történéseiről. Ma reggel is elkéstem, és ketten már elsütöttek egy poént a késésem okát találgatva. Ennek ellenére, vagy éppen ezért hódolok ma reggel az élvezetnek, ha nem is abban a formában, ahogy azt ők képzelik: orgiát csapok egy tábla csokival, rögtön reggeli után…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.