Tíz plusz egy dolog...


Faar Ida  2014.4.3. 3:27

...amit mindenképpen meg kell tennünk a harmincasig.

A fiatalság hamar elszáll. Amit egy huszonéves egyszerűnek és természetesnek vesz, pár év múlva már nem lesz az. Vannak dolgok, amelyeket érdemes most kipróbálni és véghezvinni, mert család, munka, kötelezettségek mellett esélyünk sem lesz rá, hogy elérjük majd céljainkat.

1. Tanulás. Nem mondtam újat, hiszen egy huszonéves valószínűleg most is ezt teszi. De nem mindegy, hogy mit – azt, amit a felvételi ponthatárok markánsan behatároltak, vagy azt, amire a szívünk legmélyén mindig is vágytunk. Ne mondjunk le a vágyainkról – idővel úgyis visszaköszönnek az eltékozolt évek, a kínkeservesen letett vizsgák. Itt az idő, hogy váltsunk: tanuljuk azt, ami igazán érdekel, bármilyen nehéz is kivitelezni ezt a váltást!

2. Utazás. Bárhova, bármivel, bárkivel. Használjuk ki, hogy most van idő, energia ahhoz, hogy világot lássunk! Minél több helyre jutunk el, annál tapasztaltabbak, nyitottabbak leszünk. Minél több kultúrát ismerünk meg, annál színesebbé válik az élet, s az így szerzett élmények örökre meghatározóvá válnak.

3. Különleges ételek, italok megkóstolása. Ne fintorogjunk, ha valami szokatlan dolgot tesznek elénk, attól, hogy nem ismerjük, még lehet finom. A tudáshoz vezető út első lépése az, ha felismerjük saját tudatlanságunkat, majd teszünk azért, hogy ez megváltozzon. Próbáljunk ki szokatlan ízeket!


4. Sportolás. Ne csak készüljünk az életmódváltásra – tegyük is meg! Az, hogy hetente egyszer nagy duzzogva tízszer körbeloholjuk a háztömböt, majd a hét többi napján a langymeleg semmittevés ölelgető karjaiban lazulunk, semmiképpen nem nevezhető sportolásnak. Próbáljunk ki minél több sportágat, de ne a sakkot! A lényeg a rendszeres és változatos mozgás.

5. Közösségbe tartozás. Mindig jusson idő arra, hogy baráti kapcsolatokat alakítsunk! Legyünk nyitottak, ne féljünk kezdeményezni, barátságokat kötni. Az idő elrepül, s mire észbe kapunk nem lesz kire számítanunk.

6. Önkéntes munka. Igen: ingyen és bérmentve tenni valamit olyasvalakikért, akiket nem is ismerünk. Nincs felemelőbb érzés, mint látni, milyen boldoggá tesz valakit a segítségünk, a gondoskodásunk. Garantált a hatás: később soha nem leszünk képes közönyösen elmenni a támogatásra szoruló embertársak mellett.

7. Fölösleges dolgokra költeni. Néha igenis jólesik megvenni a sokadik bárgyú, alapvető funkció nélküli plüssmacit, vagy idegesítően csipogó kulcstartót, babarózsaszín tolltartót. Évekkel később, ha lomtalanításkor előkerülnek a fiók mélyéről, sok kellemes emlék-percet szerezhetnek.

8. Szemtelenül boldognak lenni. Miért is ne? Fiatalság, egészség, szabadság. Hogy akadnak gondok? Hogy pikkel ránk a prof? Hogy irigykednek a barátnők, ugratnak a haverok? Hogy már megint elfogyott a költőpénz? Mindez semmi ahhoz képest, ami „felnőttként” vár az emberre: fizetni a rezsit, munkába járni, kivédeni a kollégák cselszövéseit, elviselni a főnök igazságtalanságait, eltartani a családot, fizetni a hiteleket...

9. Kudarcokat szenvedni és elviselni. Kellemetlen, de szükséges rossz. Kell ahhoz, hogy megtapasztaljuk a korlátokat, hogy rádöbbenjünk a gyengeségeinkre. A kudarcok jelzik a változtatás szükségességét: sugallják, hogy rossz úton haladunk, és sürgősen át kell gondolni az életet.

10. Sorsfordító döntéseket hozni. Változni, változtatni mindig nehéz – mert nem tudjuk, jobbá válik-e tőle az életünk. De azt sem tudjuk, hogy ha így marad, mi minden jóról maradunk le a gyávaságunk miatt. Mérlegeljünk – mit nyerünk és mit veszíthetünk! Majd cselekedjünk!

10 + 1 Álmokat megvalósítani. Minden álmunk valóra válhat, ha van bátorságunk a nyomába eredni, s tenni érte. Sokan ott rontják el, hogy elbizonytalanodnak, s úgy érzik úgysem lehetséges, amire vágynak. Pedig minden a hozzáálláson múlik. Akarni, s tenni kell érte!

„Az idő multával egyre kevésbé bánjuk, amit megtettünk, de amit nem tettünk meg, arra soha nincs vigasz.” (Sydney J. Harris)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.