Trendi a könyvtárad?


Halász Kata  2012.4.24. 8:52

A stylist fogalma eddig a divattal, a ruhákkal volt összefüggésbe hozható.

Az első divattanácsadó Edith Head volt és olyan hollywoodi világklasszisokat öltöztetett, mint Liz Taylor vagy Grace Kelly. Ennek nyomán hamarosan kinőtte magát egy új szakma: az öltözködési tanácsadó, aki megkeresi egy ember egyéniségéhez illő legjobb összeállításokat. A legtöbb híresség és tehetős ember ma már alkalmaz személyi stylistot, personal shoppert, akárcsak saját szakácsot, pszichológust, személyi edzőt. És most itt a legújabb őrület: a könyvtár stylist.

A könyv az ember barátja. A könyvtár pedig ugyanolyan fontos része a lakásnak, mint a fürdőszoba. Ha vendégségben vagy, az elsők között szerepel, hogy végigbogarászod a könyvgerinceket. Megmutatja az ember stílusát, ízlését, személyiségének egy szeletét. Korábban a lakberendezés részét képezte a könyvek ízléses elhelyezése, hogy meghitt és kiegyensúlyozott legyen az összkép. De egyáltalán nem mindegy, hogy a házi könyvtár milyen köteteket tartalmaz. Ahogy a stylist a ruhákat vagy a kozmetikus a szépítőszereket, úgy a könyvtanácsadó segít kiválasztani a megbízóhoz leginkább illő regényeket, albumokat, klasszikusokat. Vajon ez csak sznobizmus, vagy egy remek segítség azoknak, akik szeretnek és hajlandóak is időt szakítani az olvasásra, de arra már nincs sem idejük, sem energiájuk és türelmük, hogy az óriási kínálatból válasszanak is maguknak.

Az egyik külföldi cég olyan embereknek kínálja szolgáltatását, akik nem lakberendezési tárgyként tekintenek a könyvre, hanem szeretnek olvasni és szükségük van útmutatásra, hogy milyen köteteket válasszanak. Egy bemutatkozó beszélgetés alkalmával igyekeznek megismerni az ügyfél ízlését, érdeklődési körét, hobbiját.

Jobban belegondolva a történelem legnagyobb királyai is alkalmaztak irodalomtudósokat, hogy segítsenek könyvtáraik bővítésében. Már Nagy Sándornak is óriási könyvtára volt, Mátyás király Bibliotheca Corvinianaja pedig korának legnagyobb európai gyűjteménye volt.

A tanácsadók nem csak magánemberek könyvespolcait igyekeznek megtölteni, hanem segítenek ritkaságok, különleges szakkönyvek felkutatásában is. Sok ember szeretne inspirációt meríteni a könyvekből – ebben is igyekeznek útmutatást adni. Vélemény- és ízlés formáló erejük jelentős lehetne, hiszen az emberek többsége – akik még hajlandók is olvasni – a szórakozás öröméért vesznek inkább könnyedebb könyveket a kezükbe, pedig a fajsúlyosabb, díjazott könyvek is szórakoztatnak, csak egy kicsit magasabb színvonalon és ezen kívül még valami tartalmat is visznek az olvasás élményébe, ne adj’ Isten elgondolkodtatnak.

Ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni, hogy míg évszázadokkal ezelőtt a lexikonok a tudás felhalmozását és rendszerezését segítették, ma a könyv legfőbb szerepe, hogy az olvasót kiszakítsa a hétköznapokból, hogy szabadidejét megtöltse tartalommal és új látásmódot adjon.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    6


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13


Plus size divat 2017-ben

PR-cikk

Milyen trendek várnak a teltekre a következő évben?

2016.12.21.    16


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2016.12.10.    21


Ne ossz meg minden fotót!

Palkó Emese

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.

2016.11.24.    22