Trendi a könyvtárad?


Halász Kata  2012.4.24. 8:52

A stylist fogalma eddig a divattal, a ruhákkal volt összefüggésbe hozható.

Az első divattanácsadó Edith Head volt és olyan hollywoodi világklasszisokat öltöztetett, mint Liz Taylor vagy Grace Kelly. Ennek nyomán hamarosan kinőtte magát egy új szakma: az öltözködési tanácsadó, aki megkeresi egy ember egyéniségéhez illő legjobb összeállításokat. A legtöbb híresség és tehetős ember ma már alkalmaz személyi stylistot, personal shoppert, akárcsak saját szakácsot, pszichológust, személyi edzőt. És most itt a legújabb őrület: a könyvtár stylist.

A könyv az ember barátja. A könyvtár pedig ugyanolyan fontos része a lakásnak, mint a fürdőszoba. Ha vendégségben vagy, az elsők között szerepel, hogy végigbogarászod a könyvgerinceket. Megmutatja az ember stílusát, ízlését, személyiségének egy szeletét. Korábban a lakberendezés részét képezte a könyvek ízléses elhelyezése, hogy meghitt és kiegyensúlyozott legyen az összkép. De egyáltalán nem mindegy, hogy a házi könyvtár milyen köteteket tartalmaz. Ahogy a stylist a ruhákat vagy a kozmetikus a szépítőszereket, úgy a könyvtanácsadó segít kiválasztani a megbízóhoz leginkább illő regényeket, albumokat, klasszikusokat. Vajon ez csak sznobizmus, vagy egy remek segítség azoknak, akik szeretnek és hajlandóak is időt szakítani az olvasásra, de arra már nincs sem idejük, sem energiájuk és türelmük, hogy az óriási kínálatból válasszanak is maguknak.

Az egyik külföldi cég olyan embereknek kínálja szolgáltatását, akik nem lakberendezési tárgyként tekintenek a könyvre, hanem szeretnek olvasni és szükségük van útmutatásra, hogy milyen köteteket válasszanak. Egy bemutatkozó beszélgetés alkalmával igyekeznek megismerni az ügyfél ízlését, érdeklődési körét, hobbiját.

Jobban belegondolva a történelem legnagyobb királyai is alkalmaztak irodalomtudósokat, hogy segítsenek könyvtáraik bővítésében. Már Nagy Sándornak is óriási könyvtára volt, Mátyás király Bibliotheca Corvinianaja pedig korának legnagyobb európai gyűjteménye volt.

A tanácsadók nem csak magánemberek könyvespolcait igyekeznek megtölteni, hanem segítenek ritkaságok, különleges szakkönyvek felkutatásában is. Sok ember szeretne inspirációt meríteni a könyvekből – ebben is igyekeznek útmutatást adni. Vélemény- és ízlés formáló erejük jelentős lehetne, hiszen az emberek többsége – akik még hajlandók is olvasni – a szórakozás öröméért vesznek inkább könnyedebb könyveket a kezükbe, pedig a fajsúlyosabb, díjazott könyvek is szórakoztatnak, csak egy kicsit magasabb színvonalon és ezen kívül még valami tartalmat is visznek az olvasás élményébe, ne adj’ Isten elgondolkodtatnak.

Ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni, hogy míg évszázadokkal ezelőtt a lexikonok a tudás felhalmozását és rendszerezését segítették, ma a könyv legfőbb szerepe, hogy az olvasót kiszakítsa a hétköznapokból, hogy szabadidejét megtöltse tartalommal és új látásmódot adjon.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.