Trendi a könyvtárad?


Halász Kata  2012.4.24. 8:52

A stylist fogalma eddig a divattal, a ruhákkal volt összefüggésbe hozható.

Az első divattanácsadó Edith Head volt és olyan hollywoodi világklasszisokat öltöztetett, mint Liz Taylor vagy Grace Kelly. Ennek nyomán hamarosan kinőtte magát egy új szakma: az öltözködési tanácsadó, aki megkeresi egy ember egyéniségéhez illő legjobb összeállításokat. A legtöbb híresség és tehetős ember ma már alkalmaz személyi stylistot, personal shoppert, akárcsak saját szakácsot, pszichológust, személyi edzőt. És most itt a legújabb őrület: a könyvtár stylist.

A könyv az ember barátja. A könyvtár pedig ugyanolyan fontos része a lakásnak, mint a fürdőszoba. Ha vendégségben vagy, az elsők között szerepel, hogy végigbogarászod a könyvgerinceket. Megmutatja az ember stílusát, ízlését, személyiségének egy szeletét. Korábban a lakberendezés részét képezte a könyvek ízléses elhelyezése, hogy meghitt és kiegyensúlyozott legyen az összkép. De egyáltalán nem mindegy, hogy a házi könyvtár milyen köteteket tartalmaz. Ahogy a stylist a ruhákat vagy a kozmetikus a szépítőszereket, úgy a könyvtanácsadó segít kiválasztani a megbízóhoz leginkább illő regényeket, albumokat, klasszikusokat. Vajon ez csak sznobizmus, vagy egy remek segítség azoknak, akik szeretnek és hajlandóak is időt szakítani az olvasásra, de arra már nincs sem idejük, sem energiájuk és türelmük, hogy az óriási kínálatból válasszanak is maguknak.

Az egyik külföldi cég olyan embereknek kínálja szolgáltatását, akik nem lakberendezési tárgyként tekintenek a könyvre, hanem szeretnek olvasni és szükségük van útmutatásra, hogy milyen köteteket válasszanak. Egy bemutatkozó beszélgetés alkalmával igyekeznek megismerni az ügyfél ízlését, érdeklődési körét, hobbiját.

Jobban belegondolva a történelem legnagyobb királyai is alkalmaztak irodalomtudósokat, hogy segítsenek könyvtáraik bővítésében. Már Nagy Sándornak is óriási könyvtára volt, Mátyás király Bibliotheca Corvinianaja pedig korának legnagyobb európai gyűjteménye volt.

A tanácsadók nem csak magánemberek könyvespolcait igyekeznek megtölteni, hanem segítenek ritkaságok, különleges szakkönyvek felkutatásában is. Sok ember szeretne inspirációt meríteni a könyvekből – ebben is igyekeznek útmutatást adni. Vélemény- és ízlés formáló erejük jelentős lehetne, hiszen az emberek többsége – akik még hajlandók is olvasni – a szórakozás öröméért vesznek inkább könnyedebb könyveket a kezükbe, pedig a fajsúlyosabb, díjazott könyvek is szórakoztatnak, csak egy kicsit magasabb színvonalon és ezen kívül még valami tartalmat is visznek az olvasás élményébe, ne adj’ Isten elgondolkodtatnak.

Ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni, hogy míg évszázadokkal ezelőtt a lexikonok a tudás felhalmozását és rendszerezését segítették, ma a könyv legfőbb szerepe, hogy az olvasót kiszakítsa a hétköznapokból, hogy szabadidejét megtöltse tartalommal és új látásmódot adjon.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    7


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24