Ünnep egész évben


Mészáros Anita  2004.5.13. 17:11

Amerikában szinte minden hónapra jut egy nagy ünnep. Nem lehet tudni, vajon sima reklámfogás ez, vagy tényleg igazi tradíciókon alapszik mindegyik.

Kezdjük a karácsonnyal! A karácsony vitathatatlanul, éppúgy, mint a világ bármely táján, New Yorkban is a legszebb ünnepnek számít. Már november elejétől gyönyörködhetnek az emberek a színes, csillogó-villogó kirakatokban. Minden sarkon egy-egy télapó, vagyis Santa Claus álldogál. Abban reménykedve: egy mondvacsinált indok elég lesz arra, hogy a kis perselyükbe pénzt dobjanak a járókelők. A Rockefeller Centerben felállítják a nagy karácsonyfát, ami a tévé képernyőjén monumentálisnak látszik. A dolognak azonban van egy hátulütője: sokan semmit sem tudnak az ünnep eredetéről, igazi történetéről.

A karácsony minden évben eljön, de ugye nem lehet egy egész éven keresztül ünnepelni. Ezért januárban már készülni kell a következő ünnepre, mégpedig a Valentin-napra. Valentin február 14.-re esik, de az óriási szívek -- "I love you" feliratokkal -- már januártól ott díszelegnek az üzletek kirakataiban. Ugyanis az égvilágon mindent el lehet adni -- csak jól kell a terméket (vagy az ünnepet) reklámozni. Itt is a vörös rózsa tartozik a legmenőbb ajándékok közé ilyenkor.

Február végétől ismét lehet készülni az újabb ünnepre: Szent Patrik napjára (március 17). Amerikában mindenki tudja, hogy ez az írek ünnepe, de hogy valójában ki is volt szent Patrik, az rég feledésbe merült! Míg Valentin pirosba borított mindent, addig szent Patrik zöldre váltott: zöld lóhere, zöld manó, a zöld szín dominál mindenhol. Talán érdekes megjegyezni, hogy New York „multikulturális” – sajátjának tartja, és büszkén ünnepli minden nemzet minden egyes ünnepét. Március 17-én a kis néger gyerekek éppúgy felöltik magukra a zöld manó jelmezét, mint bármelyik ír kisgyerek.

A zöld sortól még szinte ki sem józanodik az ember, máris jön a húsvét! Csokinyuszi, csokinyuszi hátán. Minden formában, nagyságban, színben és árban ott sorakoznak az üzletek polcain. Az anyukák a leginkább sajnálatra méltók ilyenkor: csemetéikkel kemény harcot kell megvívniuk minden egyes polcra visszatett csoki miatt. A gyerekek sírnak, toporzékolnak, elégedetlenkednek – húsvéti csokinyulakat akarnak! A világnak ezen a részén húsvét ünnepének várva várt része a nagy Egg Hunt, vagyis a Tojásvadászat (csokitojás-vadászat). Az anyukák ilyenkor megpróbálják elrejteni azokat a csokitojásokat, amelyeket végül megvásároltak.

S elérkezett a tavasz legszebb hónapja. Milyen is lenne május Anyák napja nélkül? Csaknem mindenki ajándékozási lázban ég újfent. A karácsony mindenkié, Valentin a szerelmeseké, szent Patrik napja elsősorban a férfiak ünnepe, a húsvét a gyerekeké, most pedig a nők, anyák következnek. A virágcsokroknak ilyenkor háromszoros az áruk, mert egy olcsó vázával együtt árusítják. A nyakláncok meg csillogóbbak, az Anyák napjára szánt csokik még édesebbek.

Az ünnepekkor minden az ajándék és az ajándékozás körül forog. Gyakran támad az embernek olyan érzése, hogy a jóléti társadalom ünnepeit maguk a termékforgalmazók találják ki.
És mintha az egész csupán a vásárlásról szólna…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.