Idézetek a válásról


Póda Erzsébet  2016.6.20. 0:20

Tanulmányok kimutatták, hogy a válás során mindig a legőrültebb ember nyer, tekintet nélkül arra, ki sérült a legtöbbet a kapcsolatban...

Az aktuális téma meghatározása után gyanús csend ütötte fel a fejét virtuális szerkesztőségünkben. Kiderült, senki sem akarja felvállalni a témát, azért is indult be döcögősen a munka. Jöttek a kifogások: túl érzékeny téma, nem vagyok elvált, elvált vagyok, kisgyereket nevelek, engem ez nem érint... Pedig ma már nincs olyan rokonság, ahol ne lenne egy vagy két vagy több tagja érintett.


Kerestem az okokat, vajon miért lehet ilyen kolléganőim hozzáállása, hiszen pár évvel ezelőtt már feldolgoztuk a válás témáját, s akkor senkinek sem volt kifogása: érdekes, kerek írások születtek. De nem találtam meg az okokat. A házasságok felbomlása mára egyébként teljesen megszokottá vált. A fogyasztói társadalom egyik velejárója, hogy amit megununk, attól gyorsan megszabadulunk: legyen az valamilyen tárgy, vagy éppen barát, esetleg házastárs. A gyakori válások miatt képződő, úgynevezett patchwork-családok hatalmas gondokkal küszködnek, bár a problémákról még ma sem „illik” beszélni. Szőnyeg alá söprünk mindent, csak a szépet, jót mutatjuk magunkból, s erre ma már több „megfelelő” fórum áll a rendelkezésünkre a különböző közösségi oldalakon. Ott hazudhatunk másoknak és becsaphatjuk magunkat a nap huszonnégy órájában. Miközben a valós életben egyre gyülekeznek a megoldatlan problémák.

Csokorba gyűjtöttem pár idézetet a válásról, bizonyítékaként annak, hogy a válás már régen is téma volt a világ minden tájékán. És hiába álszenteskedünk, a házasságok fele mára már válással végződik. Nemcsak a fiatalok döntenek úgy, hogy elhagyják egymást, hanem a harminc-negyven éve együtt élő hatvanévesek is.

"A válás olyan intézmény, amely csupán néhány héttel fiatalabb a házasságnál.
Voltaire

Miért olyan sok a válás manapság? Azért, mert már nem nagycsaládokban élünk. Régen úgy volt, hogy amikor egy férfi és egy nő összeházasodott, az asszony sokkal több rokonnal beszélgethetett mindenféléről. A férj pedig sokkal több havernak mesélhetett ostoba vicceket. (...) A legtöbben azonban, ha megházasodunk, csak egy új társat jelentünk a másiknak. A férjnek lesz egy új haverja, de az egy nő. A feleségnek lesz még valakije, akivel mindenféléről beszélgethet, de az egy férfi.
Kurt Vonnegut


A halál nagyban különbözik a válástól, mivel a korán elhunyt hitvest az ember hajlamos az egekig magasztalni. Akit a halál elragad tőlünk, annak könnyen elfelejtjük minden hibáját. Ám a válás után épp ellenkezőleg: az ember már csak egykori élettársa negatívumaira emlékszik vissza.
Danielle Steel

A válás csupán az egészen lehetetlen életkörülmények következtében hozott egészen kivételes döntése lehet a keresztyén embernek. Egészen utolsó lehetőség: de mégis lehetőség, amellyel élni lehet.
Karl Barth

Amikor a férfi fejében először fordul meg a szakítás vagy válás gondolata, már el is hagyta az asszonyt. Akkor is, ha mellette marad.
Bozzay Margit

A legtöbb lány neurotikus, kivált a serdülőkorban. Ilyenkor még mindegyik éretlen, segítségre szorul, különösen a szerelem terén. Még képtelenek kiválasztani a megfelelő partnert, s leginkább olyan alakokhoz vonzódnak, akik bajba sodorják őket. Úgy tűnik, korunkban igazán kevés az erős jellemű szülő, aki meg tudja óvni lányát az efféle veszélyektől. Ilyenkor aztán a lányok szenvednek, hisztériáznak. Rosszabb esetben meggondolatlanul férjhez mennek, aminek rövid időn belül válás a vége.
Agatha Christie

Szinte minden válás akkor kezdődik, amikor itt már semmi kilátás a megoldásra. Ha azonban elválunk ágytól és asztaltól, az nem oldja meg a valódi problémát - mint ahogy a következő kapcsolatok sem. Előbb vagy utóbb ismét felüti a fejét a belső nyugtalanság, továbbra is keressük a lehetőséget a szex és a szív összefonására, szerelmünk testi kifejezésére. Ezt a vágyat mély, ősi ösztönök táplálják, és állandó nyugtalanságot okoznak. Ledönti a kényelmességünk, a megszokásunk és az erkölcsi elveink által állított védőbástyákat.
Eva-Maria Zurhorst


Bármilyen sok fájdalmat okozhat is egy jegyesség felbontása, közel sem olyan fájdalmas, mint néhány évvel később egyválás.
Gary Chapman

A válás folyamatában egy idő után már nem tartható tovább a szépelgő viszony, egyszer csak felrobban az egész, akármilyen intelligens egy ember érzelmileg.
Berniczky Konkoly Edit

Kiderült, hogy elválni sokkal nehezebb, mint összeházasodni. A házasodni készülőknek fel kéne olvasni egy figyelmeztetést, mielőtt kimondják a boldogító igent: "Figyelmeztetem, hogy bármilyen szerelem, amit most éreznek, felhasználható önök ellen a jövőben. Tanulmányok kimutatták, hogy a válás során mindig a legőrültebb ember nyer, tekintet nélkül arra, ki sérült a legtöbbet a kapcsolatban. Megértették, hogy ugyan a házasságkötéshez öt perc is elég, elválni évekbe telik, rámegy az összes megtakarításuk, tönkreteszi a baráti és családi kapcsolataikat, és örökre aláaknázza érzelmi egészségüket és az emberiségbe vetett hitüket? Tudomásul veszik, hogy jelenleg a szerelemtől és a reménytől vakon cselednek, és talán fogalmuk sincs arról, mit művelnek?"
Leslie Morgan Steiner

Kevés dolog van, ami úgy megviseli a pszichét és a testet, mint a haláleset és a válás. De sajnos nem lehet betiltani egyiket sem.
Katarina Mazetti

A válás nem olyan nagy tragédia. Tragédia viszont benne maradni egy boldogtalan házasságban és rossz példát mutatni a gyerekeinknek a szeretetről."
Jennifer WeinerHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A látszat mögött

Póda Erzsébet

A véletlen folytán került a kezembe egy nő őszinte vallomása a válásáról.

2021.4.19.    9


Ásó, kapa...?

Dráfi Emese

Miért van ennyi válás? – teszik fel rengetegen a kérdést.

2016.8.31.  1    30


Válás futószalagon

Póda Erzsébet

Minden párkapcsolatnak csak az eleje igazán csodálatos. Amikor még kétismeretlenes az egyenlet: az egyik sem ismeri a másikat.

2016.8.22.    3


Tíz lenyűgöző válási torta

Busai Hajnalka Lilla

Külföldön – főleg Amerikában, hol máshol? – egyre divatosabb a válást is megünnepelni...

2016.7.27.  1    3


Menthetetlen helyzet

Nagy Erika

Válni sokféleképpen lehet. Lehet háborúzni, de minek? Lehet békésen, előre mindent megbeszélve is, szinte barátian. Recept nincs a válásra, az adott helyzet adja a hogyanra a válaszokat.

2016.7.21.    6


Van élet a válás után

Nagy Erika

Két ember élete elképzelhetetlen konfliktusok nélkül.

2016.7.1.  2    2

A rovat további cikkei

Szerelem, házasság, válás

Kabók Zita

Az életben sokszor lehetünk szem- és fültanúi olyan helyzeteknek, melyekről a legszívesebben nem vennénk tudomást.

2016.6.30.  1    3


Gondold újra!

Tompa Orsolya

Lány, fiú, ismerkedés, szeretet, szerelem, kapcsolat, közös élet, házasság, gyerekek. Csak néhány szó, ami egymást követve lánccá alakul, örök nyomot hagyva az életünkben.

2016.6.15.    3


Az elvált szűz

Busai Hajnalka Lilla

Avagy egy válás komédiája. Mint oly sokszor, most is az élet írta a legjobb forgatókönyvet – ezúttal vígjáték kategóriában.

2016.6.11.    7


Szeret, nem szeret

Nagy Erika

Rengeteg a házassági válság, így gyakran a válás is a környezetünkben.

2016.6.8.    5