Az újév első napja


Kiss Adrienn Éva  2018.1.1. 0:40

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk?
Szokások, babonák és hagyományok – a teljesség igénye nélkül.


Az egyik legközkedveltebb kívánság az újévre minden bizonnyal a jólét illetve a pénz. Hogy gazdagok legyünk, a néphiedelem szerint minél apróbb szemű ételeket kell fogyasztanunk január elsején. Ilyenek a hüvelyesek: a borsó, a bab, de főképp a lencse.

Mindig legyen némi tartalék élelmiszer a kamrában és a hűtőben, hogy sose kelljen hiányt szenvednünk semmiben.


Ami a húsételek fogyasztását illeti: fontoljuk meg jól, mit is szeretnénk az év első napján csemegézni. A baromfihús balszerencsét hoz, mert a szárnyasok elkaparják a szerencsét, a hal pedig elúszik, akárcsak a pénzünk, ha nem vigyázunk. A pulyahússal is legyünk óvatosak, mert a pulyka mérget hoz a házba. A legbiztosabb a sertéshúsból készült étel, hiszen a sertés kitúrja a szerencsénket – legalábbis a babona szerint. Érdekesség, hogy a hal egyes területeken éppen hogy a gazdagsággal köthető össze: minél több a pikkely, annál több a pénz.
Mindenképpen vágjunk fel egy egész kenyeret is, mert ez a bőséget jelképezi, valamint, hogy a családnak mindig lesz mit ennie.

Hacsak nem sürgős, ne hívjunk orvost, és ne is menjünk orvoshoz. Ez ugyanis azt idézheti elő, hogy az egész évet betegesen töltjük majd.

Ne vigyük ki a szemetet január elsején, hacsak nem akarjuk a jó szerencsénket is kidobni a kukába.

Tartózkodjunk a konfliktusoktól és a veszekedéstől! A viszálykodás kiterjedhet az egész évre, ha már az év első napján is tart.

Tilos a mosás, a teregetés, a vasalás, a fonás, és nagyjából mindenfajta házimunka végzése. Ezek ugyanis balszerencsét hoznak, és rossz dolgokat idézhetnek elő.

A bőséget és a gazdagságot szimbolizálandó töltsük fel a félig teli konyhai tartóinkat – mint például sótartó, cukortartó és a többi. Ha tele vannak a készleteink, remélhetőleg az egész évünk nélkülözéstől mentes lesz.

A szerelmesek indítsák az újév első perceit egy mézes csókkal. Ha Szilveszterkor éjfélt üt az óra, kenjék be ajkaikat mézzel, és úgy váltsanak csókot. Ezzel megpecsételik, hogy szerelmük még édesebb és hosszabban tartó lesz.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2018.1.5.    5


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2017.12.22.  2    35


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2017.12.16.    4


Szent Márton vesszeje

Huszár Ágnes

Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük...

2017.11.10.    27


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2017.10.30.    44


Nők az 1848-as szabadságharcban

Száz Ildikó

Nők varrták és tűzték ki az első nemzeti színű kokárdát a 19. század forradalmi eseményeiben.

2017.3.15.    191


Tavaszelő magyar népszokásai

Huszár Ágnes

Márciusban, azaz Tavaszelő idején, számos alkalom nyílik az időjárás-jóslásra.

2017.3.10.    22


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3


Téli ajtódísz

Oriskó Renáta

Az évszakok váltakozása mindig jó apropó arra, hogy új köntösbe öltöztessük a lakásunkat, ezzel bent is megteremtve és felidézve az évszak hangulatát.

2016.12.2.    8


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2016.12.1.    19


Márton-napi vígságok

Madarász Ildikó

Márton napja, november 11-e, gazdag hagyományokkal rendelkező, számos népszokással, különleges ételekkel és újborral ünnepelt nap.

2016.11.11.    13


Halottak napja

Bíró Szabolcs

Egy igazán misztikus ünnep.

2016.10.31.    21