A Sixtus-kápolna


Kottra Éva  2011.5.23. 4:41

Oh, művészet, mily csodás vagy; az emberiség csodálhat, s könnybe lábadt szemmel örökre imádhat...

Vajon mi lenne velem nélküled? Már tudom: szegényebb ember lennék. A művészet olyat, mint egy virágokkal borított, burjánzó mező! Egy szép festmény, egy tökéletes arányú szobor, a nedves falakon évszázadok óta szunyókáló freskók; ezt mind egy pillanatra magunkénak érezhetjük, de sajnos magunkkal el nem vihetjük. Hát akkor, csodáljuk, élvezzük a pillanatot, s zárjuk mélyen magunkba a csodát!

Hasonló érzelmekkel gazdagíthatjuk élménytárunkat a világ legkisebb országa, a Vatikán monumentális remekműve, a Sixtus-kápolna előtt.

1506 -ban II. Giulio (Gyula) pápa magához hivattatta Michelangelo Buonarrotit, hogy rábízza a kápolna boltozatának díszítését. Michelangelo először ellenkezett: „Bízza Raffaellóra a magtár kifestését; én szobrász vagyok és nem festő!” – mondta a feldúlt művész, de szerencsére az eltökélt pápa nem adta fel, s a hosszadalmas huzavona után Michelangelo 1508-ban végre elvállalta a keménynek ígérkező munkát. „Csinállj amit akarsz!” – fejezte be a vitát a pápa, pontot téve a tárgyalás végére.

Gondoljunk csak bele! Michelangelo hosszú hónapokon át (mielőtt egyetlen színbe mártott ecsetvonást tett volna a mennyezeten), az először papírra rajzolt alakokat nyakatekert testhelyzetekben másolta fel a nedves falakra. Azt se feledjük, hogy akkoriban fényforrásként csak a gyertya fényére számíthatott a huszonegy méteres magasságban dolgozó fiatal művész. A szén fekete pora az alakok átrajzolásához, az égő gyertya füstölése és a forró faggyú csöpögése, mind-mind e nagy művész orcájába hullott vissza a nedves téli hidegben ugyanúgy, mint a forró nyári melegben; kora reggeltől késő estig. Michelangelo éjszakai álmát nyáron egerek közt, koldusként aludta, míg télen egyetlen szobatársa, egy macska melengette őt.

Eljött a pillanat, s a színek világa lassan kezdte életre kelteni a meseszépen megrajzolt figurákat. A Mennyei Atya megteremti Ádámot – ez a legjelentősebb része az univerzális témának. A Teremtő elsöprő ereje, tündöklő szépsége, a körülötte lévő angyalok öröme és rajongása, a mennyei szellő, mint Isten csapása úgy tombol; s íme megjelenik Ádám, az első emberi lény e földkerekségén. Kedvesen, bájosan, meglepetten tér magához az Isten alkotta szerzet. Kihívóan izmos teste maga a tökély, de ez mégsem elég, ezért az Alkotó, ahogy a nappal mellé éjjelt, a nap mellé holdat, az égbolt alá pedig sötétkék tengert, úgy a férfi mellé nőt teremtett. Az alvó Ádám oldalbordájából formálta és teremtette meg Évát az Atyaúristen. Ajándéknak, kedves segítőtársnak szánta, legalábbis ő így tervezte, de nem sok idő múltán Évát bűvöletbe ejtette a kígyóbőrben megbújt sátánfajzat. Dúlt-fúlt ám a Seregek Ura, s az újonnan kreált teremtményeket kiűzte a csodás Édenből. Attól a pillanattól lett a világ nyomorúságokkal teli hely.

A szépséges szibillák, a próféták, az egyszerű, oszlopokra ültetett mezítelen ifjú figurák temérdeke teljesíti ki a bibliai témát ezen a nagy freskón, mind-mind valóságos remekmű. Elképesztő látvány! A káprázatos színeknek szinte megered a nyelvük, az élettel teli formákat mintha a gondosan kidolgozott izmok akarnák előre mozdítani, s a Mindenható által teremtett keserűséggel teli világ is égi paradicsomnak, színes mennyországnak tűnik. Az egész légkört valami magasságos burok veszi hatalmába; láthatatlan, fenségesen hatalmas erők ezek!

Miközben lélegzet visszatartva csodálom a világ legnagyobb mennyezeti festményét, a jobboldali oltár felől, egy másik hatalmas falfreskóról az ultramarin (a méregdrága lapislasulo nevű drágakőből nyert különleges festőanyag) feltűnően vakító kékje rabolja el tekintetemet. Onnan lép elő Michelangelo (1536-ban) hatalmasra festett Krisztusa a körülötte lévő végtelen embersereggel együtt. Az Utolsó Ítéletben, e valóságos fergetegben, angyalok, szentek, mártírok és átkozott lelkek vesznek részt; csak a Krisztus mellett imádkozó Máriát nem fenyegeti veszély. Újra a „plafont” fürkészve, az egyik jósnőn akad meg a szemem. Az óriási könyvért nyúló Sybilla Libica elragadó bűvöletébe esem. Testtartása, ruhája, a színek összhangja egybecseng, akár egy szép melódia. Önálló festményként is fenomenális alkotás lenne.

Amikor Michelangelo elkészült a boltozat megfestésével, a műve előtt fejet hajtó pápa megkérdezte tőle: „Nos, fiam, te is elégedett vagy?” Erre ő azt felelte: „Mindig is mondtam, hogy én szobrász vagyok!” Lehetetlen elképzelni, ha piktornak vallotta volna magát, vajon mit művelt volna.

A zsibongó, kaotikusan forgolódó turisták nyomorgató tömegében képtelenség egyesülni a világraszóló freskók szépségével. Ezért otthon, csak úgy, félálomban, megpróbálom elképzelni, hogy egymagam lépek be a hatalmas kápolnába. Felnézek a remekműre. Nincs kétség, ez a világ legszebb freskója!

Eva KottrovaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.