Az örök tavasz szigete(1)


Jády Mónika  2006.6.17. 19:37

Sok millió évvel ezelőtt egy víz alatti vulkánkitörés következményeként négytagú szigetcsoport emelkedett ki az Atlanti-óceánból: Ilhas Desertas, Ilhas Selvagens, Porto Santo és Madeira.

Ez utóbbi – 741 négyzetkilométernyi, huszonkét kilométer széles és ötvenhét kilométer hosszú – sziget a legnagyobb a négy közül.

A portugál fennhatóság alá tartozó Madeira 1000 km-re fekszik Lisszabontól, Casablancától 640 km, a Kanári szigetektől pedig 416 km választja el. Bár már egy 1351-es firenzei térképre is rákerült, felfedezését mégis későbbre (az 1418-1420-as évekre) datálják. A Tengerész Henrik megbízásából Afrika nyugati partjait feltérképezni szándékozó Zarco kapitányt és társait egy heves vihar az Atlanti-óceán közepére sodorta. Így leltek egy sűrű erdő borította lakatlan szigetre, melyre aztán kitűzték a portugál zászlót, és elnevezték Ilha de Madeirának (azaz a fák szigetének). 1425-ben érkeztek a szigetre az első lakók. 1433-ban cukornádat kezdtek termelni, 1450-ben pedig már Madeira volt Európa fő cukorszállítója. A 18. században a szőlő és a bor jelentette a legnagyobb üzletet.

A sziget lakóinak nem volt könnyű dolga. A déli részen ugyan akadt termőföld, de nem volt víz, az északi parton pedig, ahol a sziklákon vízesések futnak végig, a termőföld hiányzott. Ezért fokozatosan egy csatornarendszert építettek ki, amely elvezeti a vizet a sziget minden pontjára. (A csatornákat levadáknak nevezik.)

A sziget déli részének domboldalain fáradságos munkával teraszos ültetvényeket hoztak létre. A lakosok a növénytermesztésen kívül természetesen halászattal is foglalkoztak. Ma a lakosság egynegyede foglalkozik földműveléssel. A fő bevételi forrást jó ideje a turizmus jelenti, évente kb. 900 000 látogató érkezik ide. A legtöbb szálloda Funchal-ban, a fővárosban található, amelynek a neve a „funcho” (édeskömény) szóra vezethető vissza. Ez nőtt ugyanis vadon a mai város helyén, amikor az első betelepülők megérkeztek.

„Nyaralóhellyé” a 19. században vált a kis sziget. Persze, ekkor még luxusnak számított az utazás, így csupán az arisztokrácia engedhette meg magának, hogy idehajózzon az otthoni zord időjárás elől. Elsősorban a brit nemesek kerestek itt a tél elől menedéket. A szigeten – ahol egész évben tavaszias az időjárás – gyakran megfordult a Sissinek becézett Erzsébet császárné (van is szobra a fővárosban), IV. Károly, az utolsó magyar király pedig száműzetése után itt lelt örök nyugalomra. De például George Bernard Shaw és Winston Churchill is járt az Atlanti-óceán virágoskertjeként emlegetett Madeirán.

Egyedülálló, szélsőségektől mentes kellemes meleg klímájának (nagyjából 15-29 fok között ingadozik a hőmérséklet), valamint a gyakori esőzéseknek köszönhetően dús növényzet borítja a szigetet. Még az útszélen is virágok nőnek, a kiskertekben (sőt, a főváros egyik szállója előtt is) pedig banánfák sorakoznak. (A Madeirán termő banán egyébként kisebb, mint amilyeneket nálunk árulnak, és intenzívebb az íze.) A 760 növényfaj közül valamelyik biztos virágzik, bármikor érkezünk is a szigetre. A jázmin és a magnólia például március és május között bont virágot, az oleander májustól szeptemberig, a tulipánfa szeptemberben/októberben, a kamélia pedig decembertől májusig virágzik. A virágok kedvelőinek áprilisban érdemes ide látogatniuk, ekkor van ugyanis a virágfesztivál.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az örök tavasz szigete(2)

Jády Mónika

A rendkívül olvasmányosan megírt madeirai útinapló második részében is sok mindent megtudhatunk a mindig virágzó szigetről.

2006.6.17.    7

A rovat további cikkei

Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.