Barangolás Csokiországban(1)


Jády Mónika  2006.2.9. 18:11

A világ első csokoládémúzeuma a németországi Kölnben található. (Munkatársunk helyszíni beszámolója.)

A Rajna partján álló épületben évente félmillió látogató fordul meg. Amikor 1989-ben egy a csokoládé történetét bemutató időszakos kiállítást rendeztek a városban, pár hét alatt több százezer érdeklődő tódult a kiállítótermekbe. Ekkor jött az ötlet, hogy a közkedvelt édességnek akár saját múzeuma is lehetne. Olyan, amelyik külső anyagi segítség nélkül fenn tudja magát tartani.

A minden érzékszervünkre ható múzeum három szinten kínálja az élményt. Az első szinten megtudhatjuk, hogyan lesz a kakaófa terméséből szállításra alkalmas nyersanyag, sőt, a kis üvegházban arról is meggyőződhetünk, milyen „kellemes” lehet dolgozni a kakaóültetvényeken -- a tipikus esőerdei növényzettel teli üvegházban 28 fok van, a levegő nedvességtartalma 80-90 %. A képekből és a kísérőszövegekből az is kiderül, hogy a kakaófa -- amely a svéd természettudóstól és botanikustól, Carl von Linnétől a „theobroma” (isteni eledel) nevet kapta -- egész évben szüretelhető. Virág, érett és éretlen termés egyidejűleg van jelen a fa törzsén. Egy-egy termés 25-50 kakaóbabot tartalmaz.

A hátsóbb termekben a csokigyártáshoz először használt gépeket csodálhatjuk meg, és bepillanthatunk a különböző csokik receptjeibe. Kiderül, hogy a fehér csoki valójában nem is csoki, kakaót egyáltalán nem tartalmaz, csak kakaóvajat. Egyre jobban érződik a friss csokoládé illata -- eljutottunk a „csokigyárhoz”, ahol végignézhetjük a massza keverését, táblába öntését vagy figurává válását, valamint a pralinék „csinosítását”. (A minigyárban naponta 400 kg termék készül.)

A múzeum egyik szenzációja, a 200 liter folyékony csokoládét tartalmazó kút is ebben a részlegben található. Az alkalmazottak friss ostyát mártanak az illatos masszába, azzal kínálják a látogatókat. A csokiillat tovább kísér bennünket a következő szintre, ahol bepillantást nyerünk a csokoládé 3000 éves történetébe.

Több mint háromezer évvel ezelőtt a kakaóbab Közép-Amerikában isteni ajándék, rituális étek és fizetőeszköz volt. Egy nyúl például tíz kakaóbabot, egy férfi rabszolga pedig százat ért. A maják és az aztékok termesztették elsőként a kakaófát. A feldolgozott kakaóbabból „xocolatl”-nak (keserű víznek) nevezett italt készítettek: a pörkölés után egy lapos kövön megőrölték a babot, majd vízzel és fűszerekkel -- chilivel, borssal vagy vaníliával -- habosra keverték. Kukoricalisztet is vegyítettek bele, hogy megkössék a kakaóvajat, és sűrűbbé tegyék a „keserű vizet”. (Más forrás szerint a kakaóvajat kivonták belőle.) Az ital orvosságnak, élénkítőszernek számított. Persze, nem hasonlított a mai kakaóhoz vagy forró csokoládéhoz, keserű és csípős volt. (Mexikóban ma is kedvelik a chilivel készült csípős csokoládémártást.)

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Barangolás Csokiországban(2)

Jády Mónika

A látogatás a csokoládémúzeumban folytatódik.

2006.2.18.   

A rovat további cikkei

Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    4


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    8


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2014.8.7.    4


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11