Barangolás Csokiországban(1)


Jády Mónika  2006.2.9. 18:11

A világ első csokoládémúzeuma a németországi Kölnben található. (Munkatársunk helyszíni beszámolója.)

A Rajna partján álló épületben évente félmillió látogató fordul meg. Amikor 1989-ben egy a csokoládé történetét bemutató időszakos kiállítást rendeztek a városban, pár hét alatt több százezer érdeklődő tódult a kiállítótermekbe. Ekkor jött az ötlet, hogy a közkedvelt édességnek akár saját múzeuma is lehetne. Olyan, amelyik külső anyagi segítség nélkül fenn tudja magát tartani.

A minden érzékszervünkre ható múzeum három szinten kínálja az élményt. Az első szinten megtudhatjuk, hogyan lesz a kakaófa terméséből szállításra alkalmas nyersanyag, sőt, a kis üvegházban arról is meggyőződhetünk, milyen „kellemes” lehet dolgozni a kakaóültetvényeken -- a tipikus esőerdei növényzettel teli üvegházban 28 fok van, a levegő nedvességtartalma 80-90 %. A képekből és a kísérőszövegekből az is kiderül, hogy a kakaófa -- amely a svéd természettudóstól és botanikustól, Carl von Linnétől a „theobroma” (isteni eledel) nevet kapta -- egész évben szüretelhető. Virág, érett és éretlen termés egyidejűleg van jelen a fa törzsén. Egy-egy termés 25-50 kakaóbabot tartalmaz.

A hátsóbb termekben a csokigyártáshoz először használt gépeket csodálhatjuk meg, és bepillanthatunk a különböző csokik receptjeibe. Kiderül, hogy a fehér csoki valójában nem is csoki, kakaót egyáltalán nem tartalmaz, csak kakaóvajat. Egyre jobban érződik a friss csokoládé illata -- eljutottunk a „csokigyárhoz”, ahol végignézhetjük a massza keverését, táblába öntését vagy figurává válását, valamint a pralinék „csinosítását”. (A minigyárban naponta 400 kg termék készül.)

A múzeum egyik szenzációja, a 200 liter folyékony csokoládét tartalmazó kút is ebben a részlegben található. Az alkalmazottak friss ostyát mártanak az illatos masszába, azzal kínálják a látogatókat. A csokiillat tovább kísér bennünket a következő szintre, ahol bepillantást nyerünk a csokoládé 3000 éves történetébe.

Több mint háromezer évvel ezelőtt a kakaóbab Közép-Amerikában isteni ajándék, rituális étek és fizetőeszköz volt. Egy nyúl például tíz kakaóbabot, egy férfi rabszolga pedig százat ért. A maják és az aztékok termesztették elsőként a kakaófát. A feldolgozott kakaóbabból „xocolatl”-nak (keserű víznek) nevezett italt készítettek: a pörkölés után egy lapos kövön megőrölték a babot, majd vízzel és fűszerekkel -- chilivel, borssal vagy vaníliával -- habosra keverték. Kukoricalisztet is vegyítettek bele, hogy megkössék a kakaóvajat, és sűrűbbé tegyék a „keserű vizet”. (Más forrás szerint a kakaóvajat kivonták belőle.) Az ital orvosságnak, élénkítőszernek számított. Persze, nem hasonlított a mai kakaóhoz vagy forró csokoládéhoz, keserű és csípős volt. (Mexikóban ma is kedvelik a chilivel készült csípős csokoládémártást.)

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Barangolás Csokiországban(2)

Jády Mónika

A látogatás a csokoládémúzeumban folytatódik.

2006.2.18.   

A rovat további cikkei

Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.   


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5