Csodaszép Tunézia


Csepy Enikő  2012.8.31. 5:04

Idén se maradhatott el a jól bevált nyári programok közül egy közös kirándulás édesanyámmal.

Valami egzotikus helyre pályáztunk, s ölünkbe pottyant egy roppant kecsegtető, s egyben pénztárcát kímélő lehetőség: meglátogathatjuk Tunézia egyik legszebb üdülőközpontját. Így vette kezdetét a nagy kaland! Az elején kicsit tartottunk tőle. Adott ugyebár Afrikában egy muzulmán állam, forrongó politikai élettel, és két fiatal nő, akik ugye szőkék is vagyunk... De megnyugtattak, biztonságos helyre küldenek bennünket. Így történt hát, hogy a gyönyörűen felújított pozsonyi reptérről egészen Monastir városába csöppentünk, ahonnan kicsivel több mint fél óra buszozás után elértük célállomásunkat, a lélegzetelállító szállodánkat Port el Kantoui városa mellett.

Már maga a hotel óriási volt, nem beszélve a turistaáradatról. Eme közkedvelt hely anno kizárólag angol vendégek számára lett kialakítva, s csupán fokozatosan engedélyezték más nemzetek számára is a látogatást. Ma már az angolokon kívül németek, franciák és közép-kelet európai turisták üdülésétől hangos az eszméletlenül szép strand és az egész létesítmény.

Annak ellenére, hogy tartottunk az ottaniak viselkedésétől, a vendéglátók figyelmesek és kedvesek voltak. Számos bár, több étterem, kávézó, vízipipázó helyiség állt rendelkezésünkre, mindez az extra all inclusive szolgáltatás részeként. A medencénél csúszdák, a strandon jellegzetes napernyők és nyugágyak vártak ránk. Mosolygós pincérek udvariaskodtak az éttermekben, s vidámabbnál vidámabb animátorok szórakoztattak a nap minden időszakában. Lehetett az vízi aerobik, hastánc, labdajáték, gyerekek számára játszóház vagy esti show és diszkó, mosollyal és jókedvvel álltak mellénk, hogy bevonjanak programjaikba.

A hotel adta számos szórakozáson kívül vágytunk azért arra is, hogy megismerkedjünk az ország kultúrájával. Jól bevált szokásunkhoz híven elmentünk egy fakultatív kirándulásra, mely egy egész napot vett igénybe. Az első állomásunk Karthágó régi városa volt, ahol ma már csak a romok emlékeztetnek az ókori csodára. A templom még ma is büszkén tornyosul, köszönhetően a renoválásoknak, de sajnos az erődöt pusztulás érte. Hihetetlen végignézni azokon a romokon, ahol egykor még javában zajlott az élet, s emberek élték mindennapi életüket. A pusztulásnak a rómaiak harca adta a kezdő lökést, miután a nyertes csata után sóval hintették be a romokat, hogy ott többet élet ne legyen.

Következő megálló a római eredetű Antonin fürdőhelye volt. Szintén csak romos terület, de valamivel jobb állapotban, s a boltívek között még sétálgatni is lehetett. Roppant jól felszerelt fürdőhely volt akkoriban. Ugyan a férfi és a női rész külön volt kialakítva, de el voltak látva különféle hőmérsékletű fürdővizekkel, masszázstermekkel, sőt még gimnasztika termük is volt, ahol kedvükre tornázhattak.

Egy másik megálló Sidi Bou Said híres városa volt, itt fogatták az Angelika című filmet. Ezen kívül muszáj megemlíteni, hogy a hely jellegzetes mivolta a házaiban rejlik. Mindegyik fehérre van meszelve, hogy a nagy forróságban megóvják magukat a napsugaraktól, az ablakok pedig kékre, melyek távol tartják a szúnyogokat. Lehet az utóbbit nálunk is be kéne vezetni? Az utazás fénypontja pedig a város legmagasabb tengerszint feletti helye, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész öbölre. Felejthetetlen élmény!

Annak ellenére, hogy félve vágtunk neki utunknak, hihetetlen gyorsasággal telt el az egy hét, s mire felocsúdtunk, már repültünk is hazafelé. Nemcsak új élményekkel gyarapodtunk, de simára is vasaltuk ráncainkat az otthoni problémákat elfeledve. Bármikor szívesen visszamennénk. De azért arab feleség nem lennék...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    8


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2014.8.7.    4


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11


Nyári utazási tippek

Mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk nyaralás alatt is?

2014.7.11.