Diomédész legendája és a Tremiti-szigetek


Kottra Éva  2010.8.14. 6:11

A forró nyári levegőt itt-ott friss, sós illatú szellő töri meg, miközben hableányként napfürdőzök a Tremiti szigetcsoport egyik tengerbe nyúló, érdes sziklatömbjén.

Gondolatban, több mint háromezer évvel fordítom vissza a történelem csodálatos kerekét, visszalépve egészen a görög mitológia megsárgult s elkopott elbeszélő irodalmához, hogy felidézzem a ködbe burkolt Homéroszi hitregék egyik hőskölteményének vakmerő alakját – Diomédészt, s annak az itáliai Tremiti-szigetekhez való legendás kötődését.

„…Nem túl magas, testes, erős, legyőzhetetlen és erélyes harcos; Diomédész az egyik dór város, Argos-Hippium királyává lett, amikor feleségül vette a város addigi királyának árván maradt lányát, Egaleát. A frissen kihirdetett király, feleségének áldozott békében szeretett volna élni, mígnem kötelességének híven a trójai háborúba kellett sietnie, ahol Odüsszeusszal karöltve harcoltak a legendás Elenáért. Fő feladatuk viszont az volt, hogy megszerezzék Pallas Athéné istennő Trójában őrzött szobrát a palládiumot, mely mágikus, legyőzhetetlenséget biztosító hatalommal bírt.

Hazatérve a háborúból Diomédész, Aphrodité fiával, a Trójából menekülő herceggel Eneával találta feleségét. Az isten nyilával sebzett hadfi heves fúriáját sem a szépséges istennő, sem Arész nem tudták csillapítani; dühöngésének ereje mindkettőjükön fájó sérelmet hagyott. Így Apolló után kiáltottak, aki egyik erkölcsi mondatával intézte el az isteni erőkkel szembeszállt királyát: „Te, halandó, ne próbálkozz ellenkezni az Istenekkel!” Diomédész, felfogva az üzenetet, visszaszállt hajójára s legénységével Korfu felé vette az utat, ahonnan ki tudja hová indultak tovább, amikor egy mennyköves vihar kellős közepében lelték magukat. Az Adriai tenger hegyes-völgyes partjai elé, Gargano félsziget közelébe sodorta őket a haragos fergeteg. Dauno, az itt honos daun nép királya, szívélyes fogadtatásban részesítette a határtalan harcbíró képességéről hírhedt utazót, ezért Diomédész kötelességének érezte, hogy viszonzásul segítse Daunot s hadseregét a csizma sarkában élő Messapiak elleni harcban.

Dauno király a lányát, Euippé hercegnőt és egy tartományt ajándékozott a győzelmet segítő helléni hősnek. A földi adományt a hajón maradt trójai származású sziklakövekkel övezte az erőtől duzzadó hadfi, s a fennmaradt szikladarabokat a tengerbe vetette…”

E ciklópikus kövekből születtek Diomédész szigetei, melyet ma „Isole di Tremiti” néven ismerünk.

A szigetcsoport egyikén Euippé hercegnő, Dauno lánya, Diomédész testvérével, Alénosszal szarvazta fel a harcosként dicsőített vőlegényét. A két testvér már így is haragos viszonyban volt egymással a megszerzett itáliai területek elosztása miatt, ezért tétovázás nélkül kíméletlen harcba kezdtek, melyben mindkettőjük élete odaveszett. Míg Alénosz testének híre-hamva se maradt, Diomédészt a szigetcsoport egyikén, San Nicolán temették el. Halálának hírére Afrodité tengeri madarakká változtatta a hős útitársait, hogy örökké vezérük nyugalmát őrizzék. A sziklák legmagasabb csúcsainak elérhetetlen odúiban raknak fészket, s a hold nélküli éjszakákon még ma is – félelmetes módon – siratják a vezért.

A csecsemősíráshoz hasonló hangokat adó legendás „Diomedea” madárfaj Olaszországban csak a Tremiti Szigeteken él. Az adrenalint kedvelő turisták a vaksötét éjszaka kellős közepén csónakoznak ki a felhőket karcoló meredek sziklák közelébe, hogy Hitchcock „Madarak” című filmjéhez hasonló élményben legyen részük. Napközben viszont, a búvárkodás kedvelőire csodálatos színekben és fajokban gazdag tengervilág vár, melynek nagy részét a minden jóval megrakott asztalon láthatjuk viszont.

A modern emberi beavatkozás nélküli, vad szigeteken a nyugalomra vágyók igazi paradicsomra találnak. Felhőtlenül élvezhetik az átlátszó tengerben való fürdőzést, s elmélkedhetnek Diomédész legendáján.

(Eva Kottrova)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2014.8.7.    4


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11


Nyári utazási tippek

Mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk nyaralás alatt is?

2014.7.11.   


Peru, a titokzatos

Kabók Zita

Miért éppen Peru? Milyen Machu Picchu? Ezekre a kérdésekre is válaszol Adonyi Éva, aki az utat megjárta.

2014.6.20.   


Strasbourgban jártunk (2)

Póda Erzsébet

A történelmi város megcsodálása után utunk az Európa Parlament épületébe vezetett. (A beszámoló második része)

2014.4.25.   


Strasbourgban jártunk (1)

Póda Erzsébet

Mégpedig Bauer Edit EP képviselőasszony kétnapos programján. (Első rész)

2014.4.22.   


Vodka, retró – Donyeck

Kulcsár Tímea Ágnes

Ukrajna nem szerepel a magyar turisták első számú úti céljai között, pedig érdemes felkeresni.

2013.7.15.    9