Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.


  2020.3.31. 19:28

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

Fekete Valentine Andrea felvidéki, somorjai származású logisztikai kereskedelmi igazgató.


Az Egyesült Államokbeli Houston lakosainak a száma 2,1 millió, a város Harris megyében van, amelynek 4 093 millió a lakosa. Harris megye területe 4606 négyzetkilométer, amelyből Houstoné 1627 négyzetkilométer. Vagyis 1 négyzetkilométeren, Houstonon belül, minimum 1290 ember él, míg a megyei szinten 888. Ezzel összehasonlítva Szlovákia lakosainak száma 5,45 millió, területe 49 035 négyzetkilométer, tehát 112 személy él egy négyzetkilométeren. A különbség óriási. Csak Harris megyének van majdnem annyi lakosa, mint egész Szlovákiának.

Ezeket az adatokat azért tartom fontosnak, mert megmagyarázzák, miért reagált az amerikai elnök agresszív intézkedésekkel a Covid19 vírusra, s azt is, jelenleg miért New Yorkban van a legtöbb megbetegedés, és miért a sok óvintézkedés egész Amerikában, mely alól Houston sem kivétel. A hírek tele voltak kínai eseményekkel, de itt, Amerikában, biztonságban éreztük magunkat, gondolván, Kína messze van. Ez az érzés tovább fokozódott, mivel mindenhol terjedt a vírus, de itt nem. Valójában semmi változást nem éreztünk a mindennapi életünkben egészen március 4-éig, amikor szinte egyik napról a másikra az összes közösségi oldalon csak a pánikszerű vásárlásokról, üres üzleti polcokról lehetett olvasni. De mi, Houstonban, még nem észleltünk semmi különbséget egészen március második hetéig. Az emberek kedvessége, türelme lepett meg leginkább. Bár a polcok üresek voltak és a levegőben ott volt, sőt van a mai napig a félelem, a bizonytalanság érzése, ugyanakkor az összefogás, segítés is.

Március 11-én lezárták Houston mindenkori legnagyobb eseményét, a négy hétig tartó Rodeót, mégpedig a második napon, melynek nemcsak turisztikai (2,5 millió látogatót vonz), de gazdasági (kb. 227 millió dollár) hatása is van. A dolog komolyságát jelzi, hogy a rendezvény 1931 óta még soha nem maradt el. Mindebből következik, hogy minden más közösségi programot töröltek, az éttermeket és az iskolákat bezárták. Sokan felháborodtak, de a többség egyetértett az intézkedésekkel. Az épület, ahol a munkahelyem is van, kezdett kiürülni, szinte óránként költöztek az emberek. Március 20-án mi is bepakoltunk, a még mindig csak szóbeszédnek tartott hírre. Sajnos, a „szóbeszéd” március 24-én valósággá vált. Lezárták a várost és kijárási tilalmat (csak szükség esetén lehet elhagyni a házat) vezettek be.

Tizedik éve élek Amerikában, de ilyen intézkedéseket még soha nem éltem át. A Rodeón önkéntesként szoktam dolgozni. Március első hétvégéjén a párommal mi sem vettük komolyan a dolgokat és csavarogtunk a Rodeón, sőt kimondottan azért mentünk, nehogy lemaradjunk az eseményről. Igazából a gondolat is szürreális volt, aztán a realitás gyorsan lecsapott. Az első reakcióm az üres üzleti polcokra, a gazdaságra irányult, na és a hitelek kamatainak a csökkenésére. Ezt kihasználva mi azonnal kérvényeztünk új, alacsonyabb kamatú kölcsönt. Szerencsére gyorsan gondolkodtunk, sikerült időben lépnünk, s vasárnapra (március 15.) leadni a papírokat. Hétfőn a bankok már nem fogadtak el új kérvényeket. A kamatok azóta jelentősen emelkedtek.


A „szóbeszéd” hatására, hogy a várost lezárják, mi is „pánikvásárlásba” kezdtünk és az „itt minden oké” gondolkodást kezdte felváltani a komolyabb felkészülés. Feltöltöttük a hűtőt, a fagyasztót, kutyakaját készítettünk be, minden polc és kamra tele van. Ez volt a a dolog könnyebbik része. A nehéz az volt, amikor március 14-én lezárták a határokat és szembesültem a valósággal, hogyha akarnék, se tudnék a szüleimnek otthon segíteni. Nem hagyhatom el az országot. Segíteni csak szóval, figyelmeztetéssel tudtam, vegyék komolyan, készüljenek fel! A munkakörömből kifolyólag tisztán láttam/látom a problémát, ami van, és ami még jön. Ugyanis lényegesen kevesebb a hajó, ebből következik, hogy kevesebb a konténerszállítás, kevesebb az áru, a kikötők lezárva, s ez csak egy dologhoz vezethet… A gazdasági hatás tehát tagadhatatlan. Minden családban legalább egy személy fizetése csökkent, kötelező vagy fizetetlen szabadságon van, vagy éppen munkanélküli lett. Mi is, mint mindenki más, osztunk/szorzunk, felkészülve a legrosszabb helyzetre, ugyanakkor bízva a legjobban. Mi szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert egyelőre a férjemmel együtt még van munkánk, de semmire sincs garancia.

Hihetetlen, hogy három hete még hétvégi házakat nézegettünk megvétel céljából, most meg itt vagyunk, március 26-án 413 beteggel és 1 halálos esettel Houstonban, azon gondolkodva/aggódva, hogy mit hoz nem is a jövő, hanem az elkövetkező egy óra. Vitatható, hogy a tilalmaknak van-e, lesz-e hatása, s hogy az ökonómiai összeomlás jobb vagy rosszabb a vírus terjedésétől. De egyben biztos vagyok: ez a város fel fog épülni, s erősebb lesz, mint eddig, mert az emberi összetartás erős, az egymás segítése gyűjtések, adományozások formájában folyamatos.

(Folytatjuk)

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   

A rovat további cikkei

Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.   


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    8