Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.


  2020.3.31. 19:28

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

Fekete Valentine Andrea felvidéki, somorjai származású logisztikai kereskedelmi igazgató.


Az Egyesült Államokbeli Houston lakosainak a száma 2,1 millió, a város Harris megyében van, amelynek 4 093 millió a lakosa. Harris megye területe 4606 négyzetkilométer, amelyből Houstoné 1627 négyzetkilométer. Vagyis 1 négyzetkilométeren, Houstonon belül, minimum 1290 ember él, míg a megyei szinten 888. Ezzel összehasonlítva Szlovákia lakosainak száma 5,45 millió, területe 49 035 négyzetkilométer, tehát 112 személy él egy négyzetkilométeren. A különbség óriási. Csak Harris megyének van majdnem annyi lakosa, mint egész Szlovákiának.

Ezeket az adatokat azért tartom fontosnak, mert megmagyarázzák, miért reagált az amerikai elnök agresszív intézkedésekkel a Covid19 vírusra, s azt is, jelenleg miért New Yorkban van a legtöbb megbetegedés, és miért a sok óvintézkedés egész Amerikában, mely alól Houston sem kivétel. A hírek tele voltak kínai eseményekkel, de itt, Amerikában, biztonságban éreztük magunkat, gondolván, Kína messze van. Ez az érzés tovább fokozódott, mivel mindenhol terjedt a vírus, de itt nem. Valójában semmi változást nem éreztünk a mindennapi életünkben egészen március 4-éig, amikor szinte egyik napról a másikra az összes közösségi oldalon csak a pánikszerű vásárlásokról, üres üzleti polcokról lehetett olvasni. De mi, Houstonban, még nem észleltünk semmi különbséget egészen március második hetéig. Az emberek kedvessége, türelme lepett meg leginkább. Bár a polcok üresek voltak és a levegőben ott volt, sőt van a mai napig a félelem, a bizonytalanság érzése, ugyanakkor az összefogás, segítés is.

Március 11-én lezárták Houston mindenkori legnagyobb eseményét, a négy hétig tartó Rodeót, mégpedig a második napon, melynek nemcsak turisztikai (2,5 millió látogatót vonz), de gazdasági (kb. 227 millió dollár) hatása is van. A dolog komolyságát jelzi, hogy a rendezvény 1931 óta még soha nem maradt el. Mindebből következik, hogy minden más közösségi programot töröltek, az éttermeket és az iskolákat bezárták. Sokan felháborodtak, de a többség egyetértett az intézkedésekkel. Az épület, ahol a munkahelyem is van, kezdett kiürülni, szinte óránként költöztek az emberek. Március 20-án mi is bepakoltunk, a még mindig csak szóbeszédnek tartott hírre. Sajnos, a „szóbeszéd” március 24-én valósággá vált. Lezárták a várost és kijárási tilalmat (csak szükség esetén lehet elhagyni a házat) vezettek be.

Tizedik éve élek Amerikában, de ilyen intézkedéseket még soha nem éltem át. A Rodeón önkéntesként szoktam dolgozni. Március első hétvégéjén a párommal mi sem vettük komolyan a dolgokat és csavarogtunk a Rodeón, sőt kimondottan azért mentünk, nehogy lemaradjunk az eseményről. Igazából a gondolat is szürreális volt, aztán a realitás gyorsan lecsapott. Az első reakcióm az üres üzleti polcokra, a gazdaságra irányult, na és a hitelek kamatainak a csökkenésére. Ezt kihasználva mi azonnal kérvényeztünk új, alacsonyabb kamatú kölcsönt. Szerencsére gyorsan gondolkodtunk, sikerült időben lépnünk, s vasárnapra (március 15.) leadni a papírokat. Hétfőn a bankok már nem fogadtak el új kérvényeket. A kamatok azóta jelentősen emelkedtek.


A „szóbeszéd” hatására, hogy a várost lezárják, mi is „pánikvásárlásba” kezdtünk és az „itt minden oké” gondolkodást kezdte felváltani a komolyabb felkészülés. Feltöltöttük a hűtőt, a fagyasztót, kutyakaját készítettünk be, minden polc és kamra tele van. Ez volt a a dolog könnyebbik része. A nehéz az volt, amikor március 14-én lezárták a határokat és szembesültem a valósággal, hogyha akarnék, se tudnék a szüleimnek otthon segíteni. Nem hagyhatom el az országot. Segíteni csak szóval, figyelmeztetéssel tudtam, vegyék komolyan, készüljenek fel! A munkakörömből kifolyólag tisztán láttam/látom a problémát, ami van, és ami még jön. Ugyanis lényegesen kevesebb a hajó, ebből következik, hogy kevesebb a konténerszállítás, kevesebb az áru, a kikötők lezárva, s ez csak egy dologhoz vezethet… A gazdasági hatás tehát tagadhatatlan. Minden családban legalább egy személy fizetése csökkent, kötelező vagy fizetetlen szabadságon van, vagy éppen munkanélküli lett. Mi is, mint mindenki más, osztunk/szorzunk, felkészülve a legrosszabb helyzetre, ugyanakkor bízva a legjobban. Mi szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert egyelőre a férjemmel együtt még van munkánk, de semmire sincs garancia.

Hihetetlen, hogy három hete még hétvégi házakat nézegettünk megvétel céljából, most meg itt vagyunk, március 26-án 413 beteggel és 1 halálos esettel Houstonban, azon gondolkodva/aggódva, hogy mit hoz nem is a jövő, hanem az elkövetkező egy óra. Vitatható, hogy a tilalmaknak van-e, lesz-e hatása, s hogy az ökonómiai összeomlás jobb vagy rosszabb a vírus terjedésétől. De egyben biztos vagyok: ez a város fel fog épülni, s erősebb lesz, mint eddig, mert az emberi összetartás erős, az egymás segítése gyűjtések, adományozások formájában folyamatos.

(Folytatjuk)

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.