Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.


  2020.4.2. 6:00

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)


Bíró Tímea újságíró, költő, Szerbia, Vajdaság, Szabadka

Meglepett a szerbiai szigor, mert megszokhattuk a balkáni hozzáállást, a lazaságot, nemtörődömséget. Ezúttal azonban 17 órától 5 óráig kijárási tilalom van a polgárok számára. Ide is elért a vásárlási őrület, az emberek egy része pánikolva halmozza fel az élelmiszert. Mivel a piacokat is bezárták, a közösségi oldalakon csoportokat hoztak létre, úgynevezett online piacot. A szűk környezetemben azt látom, hogy segítünk egymásnak. A fiatalok bevásárolnak az idősebbeknek, egyesek maszkokat varrnak ajándékba, megosztják egymással a házilag készült kézfertőtlenítők vagy a kovász receptjét, és biztatjuk egymást. A személyes találkozások helyett, most a telefon és az internet az összekötő kapocs, de a józanész ezt elfogadta, és belátja, hogy így előbb túl leszünk az egészen. Minden nap várom az este 8 órát, amikor kiállunk az erkélyre, és néhány perces tapssal tisztelgünk az egészségügyi dolgozók előtt. Nem számít, hogy ismered-e a szomszédokat, ki milyen nyelvet beszél, itt az élni akarás dolgozik, és a remény, hogy túléljük ezt a kiszámíthatatlan helyzetet. Az emberek igyekeznek távolságot tartani egymástól, sokan viselnek maszkot, kesztyűt, és mivel alig találtam citromot és gyömbért a boltban, valószínűleg mindenki erősíti és támogatja az immunrendszerét. Jelenleg több, mint kétszáz fertőzöttről tudunk. Bízom benne, hogy az emberek a pánik helyett inkább az irodalom felé fordulnak, hiszen számos kiadó elérhetővé tette a könyveit, és most tényleg nagy szükség van arra, hogy az ember belső utazáson vegyen részt, ha már fizikailag nem teheti meg.


Kovács Jolánka író, műfordító, iskolakönyvtáros, Szerbia, Vajdaság, Muzsla

Szerbiában, a járvány elején legalább két hétig nem is közölték, hogy vannak fertőzöttek. Aztán gyorsan kiderült, hogy bizony vannak, és többen, mint Magyarországon, ahonnan már egy ideje bemondták a hírekben az adatokat. Nagyjából egy hónapja azt vettem észre, hogy a muzslai áruházban egyre többen vásárolnak tíz-húsz-harminc kiló lisztet, cukrot, olajat tízesével. Ez néhány hétig így folyt, de még mindig van árukészlet a boltokban. Csak néztem, hogy itt állítólag nagy a szegénység, mégis sokan talicskaszámra vásárolják az élelmiszert. Amikor bezártak az iskolák, inkább döbbenetet éreztem, mint pánikot. szerencsére állandóan dolgozom, írok, fordítok, könyveket szerkesztek, s ha egy-egy mesét is sikerül megírnom, hát egészen jól vagyok. A kijárási tilalmat se élem meg drasztikusan. Ami lehangoló, az emberek komor arckifejezése, amikor betartva a két méter távolságot, a bolt előtt várakoznak. És furcsamód türelmesek. Senki nem szitkozódik, de megszűntek a cseverészések. Mintha mindenki annak örülne, ha nem szól hozzá a másik, mert ki tudja, mi van a szájában, jobb, ha csukva tartja. És mintha az emberek kezdenének „kiegyenlítődni”. Senkit nem látok divatos öltözékben. A járvány miatti félelem elnyomta az igényeket, egyszerűbbekké tette az embereket. A boltosok nem, de a gyógyszerészek legtöbbje ideges, láthatóan alig várják, hogy gyorsan kiszolgálják a vevőt. Ahol élek, mindenki betartja az alapvető szabályokat a védekezést illetően.


Karácsonyi Zsolt költő, műfordító, főszerkesztő, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke, Románia, Erdély, Kolozsvár

Kolozsváron jelenleg nyugalom van. Másrészt a feszültség, a nyugtalanság is rányomja bélyegét a hétköznapokra, amelyeket a hagyományos eszközökkel nehezebb irányítani. Egy régóta húzódó kormányválság kellős közepén jutott el a korona-vírus Romániáig, hogy tényleg komolyan kell venni, az akkor derült ki, amikor bezárták az iskolákat. Egy hónapra érvényes rendkívüli állapotot hirdettek meg, szerdától pedig a kijárási tilalom enyhébb formája érvényes. Több tízezerre (több százezerre?) tehető azok száma, akik a legveszélyeztetettebb területekről (Olaszország, Spanyolország) érkeztek vissza, gyakorlatilag ellenőrizetlenül. Az állampolgári felelőtlenség miatt Máramaros megyében a megyei prefektus (kormánybiztos) néhány nappal korábban vezetett be kijárási tilalmat... Némi derűvel nyilatkozza: „muszáj volt, az itteniek szeretnek találkozni...” Amennyire a tömeges elbocsátások és álhírek között lehetséges, mindenki igyekszik folytatni a hétköznapjait. Fiaimmal múlt kedden még hóembert építettünk: tíz perc alatt, a tömbház mellett. Azóta már elolvadt a 15 centis hóréteg. Otthoni munkára rendezkedem be, a Helikon szerkesztősége a héten megtartja első virtuális gyűlését. A gyenge lábakon álló romániai egészségügy ismeretében, elkél a jókívánság. Egészséget!

(Folytatjuk)

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   

A rovat további cikkei

Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.   


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.