Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.


Kabók Zita  2020.3.31. 19:20

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

Március 24-étől hivatalosan Nagy Britanniában is kijárási tilalom van. A kormányfő a televízióban jelentette be, hogy mindenkinek kötelező otthon maradni és csakis a legszükségesebbekért hagyhatja el a házát. Ilyen az élelmiszer- és gyógyszerbeszerzés, munka, idősek gondozása és a napi egyszeri levegőzés, mint például a séta, biciklizés vagy futás. Csak a legszükségesebb cikkeket árusító boltok vannak nyitva, már itt is bezártak az iskolák és az óvodák. A szupermarketek csökkentett időben vannak nyitva. Az emberek nagyon sok mindent felvásároltak, de most már kezdik pótolni az árut, és reméljük, lassan már nem lesz hiánycikk. Kiszállítást viszont nem lehet foglalni, mert már nincs kapacitásuk. Itt például senki nem hord maszkot, az itteni szakértők azt mondják hatástalan. A kézfertőtlenítő ajánlott, de az is hiánycikk.


A mi környékünkön még rendőrségi felügyeletet nem láttam. Annak ellenére, hogy már nagyon sok országban kijárási tilalom van érvényben, sőt nagyon sok helyen teljes kijárási tilalom van. Rémisztő volt hallani, mennyire súlyos a helyzet, és hogy már a mi szabadságunkat is szigorúan korlátozzák. Nem is gondoltam volna, hogy ez a tiltás ilyen rosszul fog érinteni, kellett egy kis idő, míg feldolgoztam a hírt. Hiszen a szabadság elvesztése egy óriási dolog az ember életében. Nem tudjuk, mikor láthatjuk a távol élő családunkat, barátainkat, mikor utazhatunk újra haza. Először hirtelen nem tudtam, hogy két kisgyerekkel majd hogyan leszünk itthon, bezárva, hiszen mi naponta játszótérre, biciklizni, gyerekprogramokra jártunk. Bevásárolni is együtt szoktunk. Ráadásul éppen most utaztunk volna haza, Szlovákiába az egész családdal. Két nappal az utazásunk előtt zárták le a pozsonyi repülőteret. Egyébként előtte is izgultunk, mitévők legyünk, menjünk-e vagy sem. Attól féltünk, hogy elszakadunk egymástól, mivel a férjem korábban utazott volna vissza. Féltettük a szüleinket és a nagymamát is, nehogy tőlünk kapjanak el valamit. Végül nem tudtunk menni, és a repülőjegyek árát sem lehet visszaigényelni, mert káosz van a repülőtársaságoknál.


A gyerekekkel (kisfiunk négy, kislányunk kétéves) nehéz megértetni a helyzetet, próbáljuk lekötni őket, követjük a rutinjukat, mint azelőtt. Mivel a napi egyszeri séta engedélyezett, délelőtt kimegyünk, megnézzük a legelő birkákat és lovakat, a kisfiam biciklizik. Reggel az oviból kapott feladatokat oldjuk meg. Az udvaron is szeretnek játszani, virágokat ültetünk, füvet nyírunk. A férjem itthonról dolgozik, úgy időzítjük a napi sétát, hogy amikor neki fontos hívása van, akkor nyugodtan tudjon dolgozni. Mivel mi szoros családi kötelékben élünk, a gyerekekkel hétköznap én vagyok (csak két napot járnak oviba), ebből a szempontból nincs nagy változás az életükben. Az pedig, hogy az apjuk itthon van, különösképpen tetszik nekik. Nem érzem, hogy bármiből hiányuk lenne. Talán csak az nehéz nekik, hogy nem mehetünk a házunk előtti játszótérre. Egyelőre próbáljuk a napokat a családdal élvezni, amennyire csak lehet, de biztos jönnek majd nehéz pillanatok. Főleg az a tudat félelmetes és nyomasztó, hogy nem tudjuk mi vár ránk, hogyan és mikor lesz ennek a víruskrízisnek vége.

(A szerző állandó munkatársunk, informatikus, jelenleg főállású anya Anglia, Manchester)

(Folytatjuk)

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   

A rovat további cikkei

Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.   


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.