Lourdes, Franciaország éke (1)


Mészáros Angelika  2010.12.25. 7:13

Lourdes a festői Pireneusok között, a Gave patak mentén húzódik meg, közvetlenül a francia-spanyol határ mentén...

...közel a Földközi-tengerhez. A világhírű kegyhely a jelenések előtt alig ismert, nyomorúságos település volt. ... Az események Lourdes-ban is váratlanul kezdődtek. Három gyermek, Bernadette és Maria Soubirous, a helyi szegény molnár leányai és Janka Abadie 1858. február 11-én fát szedegetett a Massabielle szikla környékén. A gyermekek a malompatakon is át-gázoltak. A 14 éves, beteges Bernadett azonban elmaradt társaitól, hogy lehúzza cipőjét és harisnyáját. E művelet közben váratlan és erős szélzúgásra lett figyelmes. Amint felnézett, a patak túlsó oldalán egy sziklahasadékban a Szent Szüzet pillantotta meg.
A jelenés asszonya természetfölötti fénytől övezve, gyönyörű fehér ruhában tűnt fel. Sarutlan lábait, amelyek egy vadrózsabokor ágait érintették, egy-egy aranyrózsa díszítette, derekát pedig kék öv fonta körül. Fejéről dús fátyol hullott alá. A Szűz imádságra kulcsolt keze hófehér rózsafüzért tartott, amelynek szemeit aranylánc fogta egybe. Bernadett ijedtében rózsafüzére után kapott, de félelmében még keresztet sem tudott vetni. A Hölgy ekkor bátorítólag rámosolygott a gyermekre, lassan, méltóságteljesen keresztet vetett, de nem szólt semmit. Bernadett mindenben követte a Szent Szüzet. Ő is keresztet vetett, majd pedig térden állva imádkozni kezdte a rózsafüzért. Amikor befejezte, Jézus anyja intett Bernadettnek, hogy menjen közelebb, de ő nem merte megközelíteni. Erre a jelenés eltűnt.
A Lourdes-i Boldogasszony 18 alkalommal jelent meg Bernadettnek.
(Részlet)


Azért kezdtem a fenti bevezetővel ezt az írást, hogy elképzelhető legyen, hol jártam többedmagammal októberben. Zarándokolni voltunk, mint sok esetben. Egyúttal rögtön felhívom a figyelmet arra, hogy ilyen helyekre ellátogathat a nem hívő is. A döntés, hogy elmegyek erre az útra, hamar megtörtént, de mikor közeledett az utazás ideje, kezdtem izgulni, ugyanis repülővel utaztunk ezer kilométert. Ezelőtt még nem utaztam repülővel, és be kell vallanom, hogy a repülés gondolata számtalan álmatlan éjszakát okozott. Végül probléma nélkül, igaz kis késéssel, de felszálltunk és mondhatom, kellemes érzés volt. A kisfiamra gondoltam: ő biztosan ezt kiabálta volna: anya ez csúcs, ez csúcs! Este fél tízkor szálltunk fel, és szép volt a vidék felülről. Hamar el is andalított a folytonos halk motorzúgás és a különféle nyelveken hozzánk beszélő utaskísérők hangja.

A spanyolországi Ghironában szálltunk le, onnan még hatszázhetven kilométert tettünk meg busszal. Nekem a buszozás is rövidnek tűnt – betakaróztam a kabátommal és már ismét aludtam. Reggelre érkeztünk a szálláshelyünkre, a Chateau Fort szállóba, vagyis Lourdes-ba. Aki nem tudott aludni sem a repülőn, sem a buszban annak bizony rövid volt a három óra alvás, ugyanis a kísérőinkkel Patkós Attila idegenvezetővel és Bozay Krisztián lelkiatyával a reggeli után rögtön útnak indultunk Lourdes felfedezésére.

Első utunk mely a szálláshelyünktől nem volt messze, a szentélybe vezetett a Lourdes-i csoda színhelyére, ahová több mint hétmillió ember látogat el évente. A Gave folyón át, amely körülveszi e kegyhelyet, léptünk be a Szent Mihály-kapun. Először a két egymás fölé épített bazilikába vezetett utunk. A Szeplőtelen Fogantatás-bazilika, amely a legfelső, és abban is Szent Gábriel kápolnájában mutatta be Krisztián atya nekünk a szentmisét. Ezután körbejártuk a bazilikát, amelyben több kápolna is van. Láthattuk többek között azt a kriptát is, ahol Szent Bernadett ereklyéjét őrzik.

A Fogantatás-bazilikából elsétáltunk a jelenések színhelyére, a Massabielle Barlangba, mely a Gave folyó mellett található, s melyet a Massabielle szikla ural. Kilenc és fél méter mély a barlang. Az oltár bal oldalán található a Forrás, melyet a Szent Szűz kérésére Bernadette fakasztott kezével. A Forrás vize csatornázva van és táplálja a szökőkutakat, a medencéket illetve a vízvezetéket. Mi is körbejártuk a barlangot, elhaladtunk a forrás mellett (a mélyedésben látni a Szűzanya szobrát), majd elhaladtunk a fürdő épülete mellett. A fürdőt medencék képezik és a zarándokok többsége csak azért jön el, hogy megmerítkezzen a tizenkét fokos vízben.

Hosszú sorokban kígyóztak a betegek tolókocsijukkal, melyeket egy-egy ápolónő húzott. A fürdőt nem látogattam meg, de akik vállalkoztak rá, azok élménytől remegve tértek vissza a csoporthoz. Lordues látképéhez hozzátartozik a rengeteg kórház: körbeveszik a szentélyt, melyet a betegek tolókocsival is könnyen megközelíthetnek. Ezután következik az a hely, ahol rengeteg gyertya ég, a kegyelet, a fel-ajánlás gyertyái. Vezetőnk elvezett bennünket Skóciai Szent Margit magyar származású skót királyné szobrához, mert szerinte elfeledett szentünk. A hídon áthaladva a Szent József-kápolna előtt, vagyis a Bernadett-bazilika mellett (ez hatalmas sportcsarnokra hasonlít, padokkal, látványnak nem szép) látható az a Pieta-szobor, melyet Regőczy István atya ajándékozott Lourdes-nak.

(Folytatjuk)

A szerző felvételei
2.Bazilika, a jelenések barlangjával
3.Bazilikák
4. Betegek fürdőzésre várva, Gave folyóHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Lordes, Franciaország éke (2)

Mészáros Angelika

Lourdes a festői Pireneusok között húzódik meg, közvetlenül a francia-spanyol határ mentén, közel a Földközi-tengerhez.

2011.1.17.   

A rovat további cikkei

Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.