A holló évszázada


Nagy Erika  2014.2.20. 2:05

Egy kiváló novelláskötet a Hunyadiak koráról.

Vannak kezdő írók, akik a fióknak írnak, akiknek nincs önbizalmuk, akik nem hisznek abban, hogy jó az, amit művelnek. S vannak olyanok is, akik nagyon is tisztában vannak képességeikkel, mernek pályázni, mernek bemutatkozni. Vannak kiadók, akik nem vesztegetik energiájukat kezdőkre, s vannak, akik örömmel teszik azt. Az antológiák, melyekben a fiatalabb évjáratúak bontogatják szárnyaikat, több szempontból is fontosak. Az egyik például az utánpótlás biztosítása, amire mindig nagy szükség van.

Kicsivel több, mint egy éve olvashattam el a Sár, vér, levendula című novelláskötetet, ami a Historium Kiadó égisze alatt jelent meg. Akkor azt gondoltam: ez az, ez kell a tehetségeknek, és ezt gondoltam akkor is, amikor elolvastam az újabb pályázati felhívást, majd az újabb antológiát, a Hunyadiak korába repítő A holló évszázadát. A kötetben ismét tizenkét nagyszerű történet bizsergeti az olvasót és kelt feszültséget, amikor kezébe veszi a pályázatra beküldött, más-más összetételű novellákból, elbeszélésekből összeállt antológiát. Annak különösen örültem, hogy a szerzők között több ismerős nevet is felfedeztem. A szerzők komoly témát dolgoztak fel, bár nem mindig komoly hangnemben. S pontosan ez a jó benne. Aki azt gondolja, hogy hamar kiolvassa a kötetet, az téved. Vagyis megteheti, de ha ezt teszi, nem biztos, hogy mindent úgy ért meg, úgy él át, ahogy azt a szerzők szeretnék. A szerzők mindegyikének sikerült többé-kevésbé megismertetni a kort, amelyet ábrázolnak, és kitűnik, milyen forrásból dolgoztak, s hogy mennyi történelmi fantáziájuk van. Mert elengedhetetlen, hogy csakugyan a régmúlt valóságot elevenítsék meg hitelesen.

Az új antológia önmagában is tanúsítja, hogy a kiadó jó úton jár. Nem csak a szándék nemes, hanem a tehetségek is adottak. Ezzel az antológiával, amelyre érvényes a nyelvi kidolgozottság és az igényesség, nem kell szégyenkezni. Sőt! A kötetben olvasható írások minden tekintetben magukon viselik az ígéretes pályakezdés pozitív jegyeit. Hiszem, hogy a fiatalok közül páran, rövid időn belül megszűnnek fiatal írók lenni, legalább is engem erről győzött meg az antológia. Hiszem, hogy hamarosan önálló kötettel jelentkeznek, s hiszem azt is, hogy ha olyan sikeres tud lenni egy pályázati felhívás, hogy annak anyagából egy színvonalas antológia születhet, akkor igenis, nem szabad megállni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9