A magyar vadnyugat hősei


Sebők Zsófia  2013.5.2. 4:22

Nemrég jelent meg Urbánszki László Nemtelen nemesek című regénye.

2011-ben jött létre a Historium Kiadó, mely kizárólag történelemmel foglalkozó könyveket ad ki, illetve történelmi témájú rendezvényeket szervez – a minőségből pedig jottányit sem enged. Hogy a Historium mennyire nem kíván divathullámokat meglovagolni, és mennyire ragaszkodik saját elveihez, azt már első kiadványukkal is bebizonyították: fogták az akkor még teljesen ismeretlen Urbánszki Lászlót, és keménytáblás könyvbe gyűjtötték a szerző rendkívül egyedi hangulatú, érett történelmi elbeszéléseit. Ez volt az Odakint, a pusztában c. novelláskötet, mely egyszerre jelentett új hajtást a magyar irodalomban, és egyszerre hajtott fejet a nagy történelmi klasszikusok előtt.

Idén februárban jelent meg a kiadónál Urbánszki László második könyve, egyben első regénye, a beszédes című Nemtelen nemesek. A történet egyik főszereplője Ladányfi Bene, a léhűtő nemesivadék, aki fogadóról fogadóra sodródik az Anjou királyok Magyarországán. Becsületes, ám unalmas vagy épp fárasztó munka helyett kártyával szerzi meg a napi betevőt. Kedveli a könnyű életet, ágyába csábítja a lányokat, és délig alszik, ha lehet. A történet elején egy bűnbanda markából szabadítja ki az esztergomi piac árva csavargóját, Urlast, aki igyekszik felnőni „nemes barátjához” – tisztességben, csibészségben, mikor melyik esik jobban kézre. Sonkát csen a kamrából, mikor rossz a lapjárás, és tüzelő szukával járja a várost, ha elunta magát. Hozzájuk csapódik még Szabolcs, a székely-felvidéki vadorzó, aki rablógyilkosra vadászik fejpénzért, mikor fogytán a kenyere, de csetlő-botló baloggá válik, ha egy csinos lány hozzádörgölődzik. Kártyacsatát vívnak egy nadrágért a vadonmélyi rablótanyán, hóban verekednek a szilaj ridegpásztorokkal, és husánggal ütik agyon a farkasokat. Aranyhalmokért, gulyákért kártyáznak a marhakupecekkel, lándzsaharcot vívnak a rablógyilkosokkal, és egyáltalán nem biztos, hogy ők győznek.

Urbánszki László regénye Nagy Lajos és Toldi Miklós XIV. századába kalauzol el bennünket – csak éppen nála kard helyett bot, csatamén helyett szürkemarha, világmegváltó hősök helyett tenyeres-talpas bojtárok, hamiskártyások és szilajpásztorok szerepelnek. Hősei az egyszerű nép köréből keverednek ki, ízes magyar tájszólással beszélnek, és akkorát ütnek, hogy abba a fal is beleremeg – ugyanakkor a becsületességért vagy a bátorságért sem kell a szomszédba menniük.

A Nemtelen nemesekben esendő emberek indulnak neki a világnak, és keverednek torokszorítóan izgalmas kalandokba. Életművészek, szeretnivaló csibészek, buja fogadóslányok és veszett emberfarkasok élik világukat a virágzó középkor színes forgatagában, melyet maga a szerző nagyon találóan csak úgy hív: a magyar vadnyugat.

A cikk megjelent a BBC History magazinban isHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9