Az első lépés…


Kabók Zita  2007.10.13. 19:40

…annak látni önmagunkat, akik igazán vagyunk

Részlet a dalai láma könyvéből: Hogyan lásd önmagadat annak, aki valójában vagy (How to See Yourself As You Really Are: A Practical Guide to Self-Knowledge)

Az utóbbi húsz évben a buddhizmus és eszméi kimagaslóan népszerűvé váltak, elsősorban a nyugati országokban. Ennek következtében a dalai láma, Tenzin Gyatso, is rendkívüli közkedveltségre tett szert. Filmsztárok, zenészek és elismert személyiségek támogatják a tibeti ügyeket.

Amíg saját hazája függetlenségéért harcol, a dalai láma életről alkotott véleménye ugyanaz maradt: „Szánalomban születtünk, és szánalomban kell meghalnunk is.” Legújabb könyvében arról ír, hogy önmagunk megismerése alapvető lépés a megvilágosodáshoz. Azon technikákat is közzé teszi, melyek segítségével az önmagunkról kialakított illúziót háttérbe szoríthatjuk. Az ő elmélete alapján egy kis útbaigazítással és biztatással felismerhetjük a valóságot, annak látjuk magunkat, akik valójában vagyunk, és ezáltal hitelesebb életet élhetünk.

Mikor reggelenként felébredünk, és a híreket hallgatjuk, vagy olvassuk, mindig ugyanazokkal a szomorú történésekkel szembesülünk – erőszak, háborúk és katasztrófák. Nyilvánvaló, hogy életünk nincs biztonságban. Hiszen nincs olyan nap, amikor a tévé nem számol be bűncselekményről. Annyi a rossz hír, a félelem és feszültség manapság, hogy mindez megkérdőjelezi a valódi haladást mai modern világunkban.

Ironikusan szólva, a legkomolyabb problémák az iparilag fejlett társadalmakban jelentkeznek, ahol tudatlanság ugyan ritkán fordul elő, mégis nyugtalanság és elégedetlenség jellemzi. Semmi kétség, bizonyos területeken óriási fejlődést értünk el, kiváltképp a tudományok és technika területén azonban az előrehaladásunk a tudás területén nem elegendő. Az alapvető emberi problémák megmaradtak. Hiszen nem sikerült elérnünk sem a békét, sem az emberi szenvedés csökkentését.

Valami komoly probléma van abban, ahogyan az ügyeinket intézzük, és amelyeket ha nem ellenőrzünk időben, katasztrofális következményei lehetnek a jövő emberiségére nézve. A tudomány és a technika roppantul hozzásegített bennünket az emberiség fejlődéséhez, a materiális biztonságunkhoz, a jólétünkhöz, és ahhoz hogy megértsük a (külső) világot, melyben élünk. Azonban, ha túl nagy hangsúlyt fektetünk ezen erőfeszítésekre, veszélybe sodorjuk azon tényezőket, melyek a becsületes, emberbarát személyiségünk fejlődését biztosítják.

Sem a tudomány, sem a technika nem pótolhatja a tapasztalt ember szellemi értékeit, melyek felelősek az egész emberi civilizáció fejlődéséért. Senki sem tagadhatja a modern élet materiális előnyeit, de továbbra is szembesülünk szenvedéssel, félelemmel és feszültséggel – talán még nagyobb mértékben, mint valaha. Csak úgy van értelme a fejlődésnek, ha egyensúly van a jólét és a szellemi értékek között. Ahhoz hogy a változást elérjük, meg kell újulnunk és meg kell erősítenünk belső értékeinket.

„Remélem, hogy sokan osztoznak a jelenlegi morális világkrízis feletti aggodalmamon – írja a dalai láma. – És csatlakoznak hozzám az emberbarátok és az összes vallás hírvivői is, hogy közösen osztozzunk ezen a problémán, és hogy részesei legyünk társadalmunk könyörületesebbé és méltányosabbá változtatásának. S ezt nem buddhistaként vagy tibetiként mondom, hanem egyszerű emberként.
Úgy érzem, az egyetemes érdeklődés nélkülözhetetlen a globális problémák megoldásához. A szeretet és a könyörület a világbéke pillérei. Nagyon fontos, hogy minden hívő békepárti legyen, bármilyen emberről vagy ideológiáról legyen is szó. Minden egyén felelőssége, hogy befolyásolja azokat az intézményeket, amelyek a világ érdekeit szolgálják.”


Ha megtanuljuk hasznosítani a meditáció erejét, akkor felfedezhetjük valós önmagunkat. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy önmagunkat a szeretet szolgálatába állítsuk, és a szeretetet a bensőnk szolgálatába. Így jutunk majd egy lépéssel közelebb a mindenre kiterjedő harmónia és kiteljesedés felé. Azzal, hogy megtanuljuk magunkat annak látni, akik igazán vagyunk, olyan világ kialakítását fogjuk megkezdeni, amelyben élni szeretnénk.

A The Times Melléklete, Natural Wellbeing, 2007 őszénHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9