Csernus je


Fodor Tekla  2008.11.28. 9:59

Gondolkodás nélkül tettem be kosaramba Csernus Imre bestsellerét.

Előtte már hallottam a könyvről jót is, rosszat is, de dönteni csak akkor tudtam, miután felfaltam az oldalakat. Igen, valósággal faltam a sorokat, és ezzel párhuzamosan marcangoltam önmagam. A sokszor emlegetetett „nem tudod lerakni” könyvek közé tartozik.

Millió meglátás és elmélet hangzik el benne. Hol valósággal megalázza a szebbik nemet – például a mamák csupán idézőjelben nők –, hol pedig azt próbálja kifejteni, megmagyarázni nekünk, hogy mitől vagyunk nők, és hogyan válhatunk igazán jó nőkké. Sajnos nem egy konkrét receptet ad a kezünkbe Csernus, mely során a nőből jó nő lesz, hanem küzdeni kell ezért a státuszért. Ez az egyik alapkérdés melyre ráépül az egész könyv, ami úgy a nőket, mint a férfiakat is foglalkoztatja. Mi a felhalmozott kérdéssorozatra keressük a választ, a párjaink pedig minket próbálnak megérteni. Csernus pedig kritizál, a tabutémákat is nyíltan pedzegeti, de sajnos trágár szavakat használva beszél a szerelemről, öngyilkosságról, gyereknevelésről, gyávaságról, hazugságról. Ez az ő stílusa, mondják sokan, de ez nem jelenti azt, hogy helyes is. Sőt, a vulgaritás számomra inkább visszataszító.

Az író azt ordítja nekünk, hogy miért hagyjuk magunkat kihasználni, miért vesszük fel a tipikus anya, szülő szerepet, miért nem foglalkozunk magunkkal is, belső világunkkal, saját életünkkel. De ezzel párhuzamosan mintha minket okolna minden bajért, kellemetlenségért, hibáért, ami bekövetkezik életünkbe, vagy melyet mindennap elkövetünk. A sok rinyálás, önsajnálás, kétes gondolataink és félelmeink pusztítják, teszik tönkre értékeinket. No meg az a tudat és közhely, hogy mi csak férfi mellett érezzük magunkat nőnek. Miért van ez így? Talán azért, mert a történelem során így lett nevelve a nő, mindig meg volt alázva, semminek volt nézve. Hallom ma is gyakran, hogy a nők nem tudnak vezetni, a nők nem tudnak focizni, a nők nem tudnak politizálni stb. Ilyen világban hogy legyen a nőből jó nő? Pedig igenis tudunk vezetni, ha kell, tudunk focizni és politizálni is, de a beskatulyázások oda vezetnek, hogy kevesebbnek érezzük magunkat egy férfinél. Lassan-lassan kiderül, hogy a nővé válást maguk a férfiak gátolják, húzzák vissza, annak ellenére, hogy ők azok, akik minket mindennél jobban szeretnek.

A könyv valójában tipikus női reakciókról, tettekről, gondolatokról és létfontosságú kérdésekről szól. Embere, pontosabban nője válogatja, hogy ez számára milyen hatással is van. Tanulni biztosan lehet belőle, mert a kérdések halmozása, arra késztet, hogy elgondolkodjunk saját életünkön, és szükség esetén változtassunk is rajta.

Remélem lesz következő felhozatal A férfi cím alatt. Azt is ugyanilyen érdeklődéssel és kritikus szemmel fogom olvasni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9