Lawrence Block: A halál völgyében


Bíró Szabolcs  2007.8.14. 19:47

Borostás, morcos, szabad szájú, és az igazságon kívül más talán nem is érdekli.

Kávét iszik, bourbon-nel keverve: így sohasem elég részeg, de nem is elég józan. Valahol a lét és a nemlét, a minden és a semmi közt bolyong, egy vékony kis drótkötélen. Kemény az ökle, a lelke és az akarata is. Valaha rendőr volt, ma már csak egy illegálisan „működő” magándetektív. Hogy ki lehet ő? Lawrence Block nagysikerű regénysorozatának főszereplője, Matt Scudder.

A mogorva magándetektív 1976-ban tűnt fel először, Az apák bűnei című krimiben, azóta pedig már szinte másfél tucat könyv főszereplője lett. A halál völgyében a ciklus harmadik darabja, mely ugyanazt a sötét New York-ot mutatja be, melyet már megszokhattunk a figurától, most mégis kissé más jellemet ismerhetünk meg. A sablonos szerzőktől eltérően, Block nem csupán a jellemfejlődésre fordít figyelmet, de mindig kissé másképp vezet végig minket a történeten. Az apák bűnei-ben Scudder egy olyan megbízatást kap, melynek már alig van értelme: a gyilkosság megtörtént, a gyilkos előkerült és meglakolt, neki már csak a miértre kell választ találnia. A folytatásban egy olyan bűnügyet kell felderítenie, melyre lelkileg már jó előre fel is készülhetett, s melynek áldozata egy régi ismerőse.

Jelen kötetben, meglepő módon, egyenest a nyomozás közepébe cseppenünk, s csak később tudjuk meg az előzményeket. A szerző tehát kicsit játszik az idővel, épp csak annyira, amennyire egy noir krimi megengedi.

A történet ismét valami olyan bűnügyből indul ki, amellyel a rendőrség nem sokat kíván szórakozni: Jerry Broadfield úgy döntött, elege van a rendőrségből, s megpróbálja teljesen bemocskolni munkatársait. Kis idő múlva egy hullát találnak a lakásán, Broadfield-et pedig gondolkodás nélkül a siralomházba szállítják. Az ügy bűzlik, mint a délutáni halpiac, a rendőrség mégis elégedett. Nem érdekli őket, hogy a történet egyáltalán nem ésszerű, a vád pedig szivárgó lyukaktól szabdalt. Vajon miért nem próbálják megmenteni Broadfield-et az igazságtalanságtól? Matt Scudder ekkor lép elő a homályból, és mindenki mással ellentétben, ismét beássa magát a város legsötétebb mocskába, hogy kiderítse azt, ami számára a legszentebb: az igazságot.

A regény hangulata mindvégig feszült, s olyan nyomasztó, hogy az aranyszínű ősz leírása ellenére mégis valami egészen sötétet képzelünk magunk elé, melyben csupán egy halvány reménysugár világlik – az is csak nagyon messziről, zavaros homályban…

Lawrence Block regénye újabb fényes darabja a bűnügyi irodalomnak, s egy olyan világot mutat be nekünk, melyben egyáltalán nem szeretnénk élni. Csakhogy ráébreszt minket: a fiktív cselekmény ellenére ez a valóság már menthetetlenül a nyakunkban csücsül. Vajon tudunk-e ellene bármit is tenni?

(Agave Könyvek, 2005, 175 old., fordította: Pék Zoltán)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9