A cukorbetegség


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2013.11.14. 5:39

Ma van a cukorbetegség világnapja a nemzetközi diabétesz nap. De mikor beszélünk cukorbetegségről?

A hasnyálmirigy közvetlenül a gyomor mögött helyezkedik el, kettős szerepet tölt be: belső és külső elválasztású mirigyet is tartalmaz.
Az egyik része, a belső elválasztású mirigy: sejtjeinek váladéka (a glukagon és az inzulin) egyenesen a vérbe jut. A glukagon és az inzulin a vér cukorszintjét szabályozzák.
A hasnyálmirigy másik része egy külső elválasztású mirigy: ennek váladéka a váladékvezető rendszeren keresztül jut el a patkóbélbe. Fő produktumai az emésztőnedvek és emésztőenzimek, mint az amyláz (a keményítőt bontja le), a lipáz (a zsírokat bontja le), valamint a fehérjék lebontását szolgáló enzimek. Ez a rész az emésztést szabályozza. (Erről régebben már szót ejtettem, az emésztőrendszer részben.)

A szervezet fő energiaforrása a szőlőcukor (glükóz). A szervezet kétféle módon férhet hozzá a szőlőcukorhoz: egyrészt a táplálékfelvételnek köszönhetően, másrészt a máj is képes előállítani, szénhidrátból, aminosavakból, zsírokból. A glükóz a vérbe és a sejtekhez az inzulin segítségével jut el. A glükóz szállításához nélkülözhetetlen inzulint a hasnyálmirigy, mint belső elválasztású mirigy állítja elő. Az inzulin nem csak szállítja a szőlőcukrot, de annak szintjét is szabályozza a vérben: az inzulin szintje a vérben egyenesen arányos a szőlőcukor szintjével. Ha például szénhidrátokat tartalmazó ételeket eszünk, a vérben a szőlőcukor szintje megnő, ezért a hasnyálmirigyben fokozódik az inzulintermelés. A tartalék szőlőcukrot a máj tárolja mindaddig, míg a szervezetnek nincs rá újra szüksége. Ha több szőlőcukorra van szükségünk, mint amennyi a májban el volt raktározva, például éhezés esetén, a máj képes előállítani azt szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból. Így kompenzálja a cukor hiányát és gondoskodik a vércukorszint állandóságáról.

A cukorbetegség olyan betegség, melynek során a fent leírt folyamatok felborulnak. A szőlőcukor felhalmozódik a vérben, és nem tud eljutni a sejtekbe. Ennek következtében megemelkedik a vércukorszint, a szervezet savas állapotba kerül, mely egyre jobban elmélyíti a sejtet éhezését. Ezt az állapotot úgy képzeljük el, hogy a sejteken kívül túl magas a vércukorszint, míg a sejten belül túl alacsony. A sejtek működéséhez viszont cukorra van szükség, ezért éheznek a sejtek. A szervezet a sejtek energiatermelését mindenképp fenn akarja tartani, az ilyen energiatermelésnél viszont rengeteg sav termelődik. Ebben az állapotban a szervezet már egyáltalán nem képes neutralizálni a savtermelést. Ha ez az állapot hosszú ideig tart, a sok sav hatására felbomlanak a szervezet életfunkciói, akár eszméletvesztés és halál is bekövetkezhet. Ha ez az állapot enyhébb formájában, de hosszú ideig áll fenn, akkor keletkeznek a már jól ismert komplikációk. Leggyakoribb a vékonyabb erek és az idegrendszer károsodása. Ennek számos szövődménye lehet, a láb vérellátási zavaraitól a veseelégtelenségen keresztül a szívinfarktusig, látásromlástól a vakságig.

Normális esetben az éhgyomorra mért vércukorszint alacsonyabb, mint 5,5 mmol/l. Ha ez az érték 7,0 mm/l fölé emelkedik, fennáll a cukorbetegség alapos gyanúja. Ilyenkor az úgynevezett cukorterhelési vizsgálat indokolt, melynek során a felnőtteknek 75 grammos cukoroldatot kell elfogyasztaniuk. Normális esetben az oldat elfogyasztása után két órával a vércukorszint nem nagyobb, mint 7,8 mmol/l. Ha az oldat elfogyasztása után két órával a vércukorszint meghaladja a 11,1 mmol/l határértéket, akkor beszélünk cukorbetegségről. A betegség kialakulásának alapjában véve két oka lehet, ezért meg kell különböztetnünk 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget.

1-es típusú cukorbetegség esetén a sejtek azért nem férnek hozzá a szőlőcukorhoz, mert a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, és nincs, ami szállítsa a szőlőcukrot. Ez az állapot mindig fiatal korban kezdődik. Lehet veleszületett, vagy szerzett betegség. Gyakran előfordul, hogy gyermekeknél fertőzés következményeként, nőknél terhesség alatt alakul ki. A gyermekbetegségeknél különösen a vírusos betegségekre kell odafigyelni. Felhívnám a szülők figyelmét, hogy ne gyakoroljanak nyomást a gyermekorvosra, hogy mindenképp antibiotikumot kapjon a gyermek. Sajnos, túl keveset hangoztatott az antibiotikum felesleges felírásának a következménye. Igaz, ezt bizonyítani is nagyon nehéz. Tudnunk kell viszont, hogy a gyerekek fertőző betegségeinek nagy hányada vírusos eredetű, melyekre tilos antibiotikumot adni. Nem beszélve arról, hogy a feleslegesen adott antibiotikum megváltoztatja az immunrendszer helyes működését, így előfordulhat, hogy pont az immunrendszer az, amely szervezetünk ellen fordul. Ebben az esetben például tönkreteszi a gyermek hasnyálmirigyének cukortermelő sejtjeit.

Az 1-es típus cukorbetegség gyerek- és fiatalkorban jelentkezik, okai nehezen meghatározhatóak. A hasnyálmirigyben egyszerűen elpusztulnak az inzulintermelő sejtek, így drasztikusan csökken, vagy teljesen leáll az inzulin-termelés. Inzulin híján a szőlőcukor nem tud eljutni a sejtekbe, hanem a vérben marad. Ebből adódóan a vérben túl magas lesz a cukorszint, a sejtek viszont, szőlőcukor híján, a zsírok és fehérjék cukorrá alakításával próbálnak energiához jutni, ami az egész szervezet kárára válik. A vérben felgyülemlett szőlőcukor a vizeleten keresztül igyekszik távozni a szervezetből, ezáltal a beteg sok folyadékot veszít. Ezek a természetellenes folyamatok külsőleg fogyásban, fokozott folyadékvesztésben, gyakori szomjúság érzésben, étvágytalanságban nyilvánulnak meg. A túlzott folyadékvesztés következtében megromolhat a beteg látása: mivel a szövetekből is elvonódik a víz, a szemlencse alacsony víztartalma miatt a látás homályossá válik. A tünetek súlyossága miatt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek egész életükben mesterséges inzulin bevitelére szorulnak. Ez helyettesíti a hasnyálmirigy által termelt inzulint, felszívódási ideje és hatásfoka különböző lehet.

Jóval gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség. Ez esetben vagy arról lehet szó, hogy kimerültek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei, vagy az úgynevezett inzulin rezisztenciával állunk szemben (inzulin érzéketlenség). A hasnyálmirigy által termelt inzulin nem tudja elvégezni a feladatát, nem tud szőlőcukrot juttatni a sejtekbe, és nem tudja szabályozni annak szintjét a vérben, mert a sejtfalak valamilyen okból ellenállnak. Ez a betegség főként felnőtt- vagy időskorban jelentkezik, kialakulása szoros összefüggésben áll az életmóddal, de előfordulhat hormonrendszer egyensúlytalanság következményeként is. Az ilyen esetekben a nem megfelelő hormonműködés következményeként a sejtek inzulin érzékelőit más hormonok vagy vegyszerek foglalják le. Jelentős mértékben elősegíti a kialakulását az elhízás, a magas vérnyomás, de a szervezet elsalakosodása, vegyszerek jelenléte is. Mivel ilyenkor nem az inzulin hiányzik a vérből, és a szervezet képes többé-kevésbé ellensúlyozni az inzulin-rezisztenciát a fokozott inzulintermeléssel. Ezáltal a betegség tünetei jóval kevésbé szembetűnőek, mint az 1-es típusú cukorbetegség esetében. Az inzulin fokozott termelődésének következményeként viszont a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei idő előtt kimerülnek. A beteg sok általános tünettől szenved: fáradékonyság, depresszió, koncentrációs zavar, ellenállhatatlan éhségérzet, hízás. Sokan nem is vesznek tudomást a betegségükről, és csak más betegségség kapcsán, vagy vérvételnél tisztázódik a helyzet. További jellegzetes tünete a 2-es típusú cukorbetegségnek a bőr sötét színű elváltozása a hajlatokban (hónalj, nyak). A sejtek inzulinrezisztenciája gyakran visszafordítható diéta és testmozgás ésszerű kombinációjával. A betegség előrehaladott stádiumában azonban az is előfordulhat, hogy egyszercsak kimerül a szervezet inzulintermelő-kapacitása, és az inzulint, hasonlóan az 1-es típusú betegséghez, mesterségesen kell pótolni.

A cukorbetegség egy különös fajtája a terhességi cukorbetegség. A terhesség azért teszi hajlamossá az embert a diabéteszre, mert ilyenkor megváltozik a szervezet hormontermelése. Így a szervezet inzulinigénye annyira megnő, hogy a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni. Ennek következtében zavarok léphetnek fel a szénhidrátok (cukor és keményítő) lebontásában. Ez az állapot veszélyes lehet mind az anyára, mind a kisbabára nézve. A kisbaba növekedése természetellenesen felgyorsulhat (5 kg feletti születési súly), megnő a koraszülés veszélye, a gyerek később nagy eséllyel cukorbeteggé válhat. A cukorbeteg kismamáknál inzulinkezelésre és a szénhidrát-anyagcsere normalizálására van szükség. Jó esetben az inzulinterápia elkerülhető diéta és kíméletes testmozgás kombinációjával.

A cukorbetegség természetgyógyászati kezelésekor nagy figyelmet szentelnek a különböző méreganyagok eltávolításának a testből, és a szövetek tisztulási folyamatainak aktiválására. Ennek az oka, hogy ha sikerül normalizálni az anyagcserét, akkor normalizálódhat, vagy releváns mértékben javulhat az inzulinrezisztencia.

Minden cukorbetegnek tudnia kell, hogy a szervezet számára nagyon megterhelő a fehérliszt és cukor kombinációja, így mindenképp kerülendők a fehérlisztből készült péksütemények. Óvatosan kell bánnunk a gyümölccsel, mivel nagyon sok cukrot tartalmaznak, főként aszalt állapotban. Cukorháztartásunkat nem utolsó sorban az idegrendszerünk állapota is befolyásolja.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek
A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.