A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (3)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2011.7.27. 4:02

A rák kezelésének természetes gyógymódjai (mint maga a betegség) nagyon sokrétűek, és alapjában véve két nagy csoportba oszthatjuk őket.

Az alapgyógymódok elengedhetetlenül fontos részét képezik eme agresszív betegség szelíd, a szervezetet megkímélő gyógyításának. A kiegészítő gyógymódok pedig elősegítik, erősítik az alapgyógymódok hatását, növelik a teljes gyógyulás esélyét, javítják a paciens életminőségét.

Az alapgyógymódok a testi-lelki egyensúly elérését szolgálják. Ennek érdekében elengedhetetlen a helyes étrend összeállítása – ideális esetben szakember által, a vitaminok- és nyomelemek jelentős mennyiségű bevitele a szervezetbe, a tisztítókúra, a rákellenes hatású növények alkalmazása, légzőgyakorlatok, a mozgás, valamint a lélek gyógyítása, a betegség lelki okainak feltérképezése és megszüntetése. A kiegészítő gyógymódok közé sorolható a bioenergetikai kezelés, a léleksebészet, akupunktúra, biorezonancia, enzimterápia, oxigénterápia, sajátvér-kezelés és mások.

A helyes táplálkozás nemcsak a rák megelőzésében, hanem annak gyógyításában is nagy segítséget nyújt. Ezt a tényt számos, szakemberek által végzett kutatás igazolta, ám a hagyományos orvoslás még mindig nem tanúsít ennek kellő jelentőséget. A beteget a műtét után legtöbbször úgy engedik haza a kórházból, hogy semmilyen javaslatot nem adnak neki azzal kapcsolatban, hogyan változtasson életén. A legtöbbször arra biztatják, nyugodtan térjen vissza a bevett szokásaihoz, mintha semmi sem történt volna. Pedig a betegség egy intő jel, melyen keresztül a szervezet fel akarja hívni a figyelmünket, hogy változásra van szüksége, mert rosszul bánunk vele.

A táplálék-felvételben három olyan momentum van, mikor rákkeltő anyagok kerülhetnek a szervezetbe:
a táplálék elkészítése (gondoljunk itt a hal és hús melegítésekor keletkező rákkeltő anyagokra),
a táplálék tartósítása,
és végül a táplálék lebontása.

Ezekről a folyamatokról az előző cikkekben bővebben beszéltünk. Emellett szoros kapcsolatban áll a rákbetegség kialakulásával a túlzott fehérjebevitel. Egy átlagos európai étrend körülbelül két-háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint amennyire normális életvitel mellett szükségünk volna. A rákos sejt fehérjékből táplálkozik, így a betegnek mindenképp fontos a fehérjékben gazdag ételek kerülése. Bizonyíték erre egy érdekes kísérlet, melynek során rákos sejttenyészeteket kevertek össze anyatejjel. A rákos sejtek fokozatosan elhaltak. Ez azzal magyarázható, hogy az anyatejben kevés a fehérje, viszont rendkívül gazdag szénhidrátokban, melyet a rákos sejtek nem tudnak hasznosítani. A beteg paciens diétájának tehát hasonlítania kell az anyatej összetételéhez: kevés fehérjét és sok szénhidrátot kell tartalmaznia.

A legfontosabb szempontok, amelyeket a rákbetegek diétájának összeállítása során figyelembe kell vennünk a következők:
Ki kell iktatnunk az étrendből az állati fehérjéket, mivel ezek a beteg szervezetben csak a rákos sejtek szaporodását szolgálják. Minél nagyobb mértékben kerülni kell a fehér lisztet illetve cukrot tartalmazó élelmiszereket. Ezeket az anyagokat a szervezet nem tudja hasznosítani, fogyasztásuk során felesleges terhelésnek tesszük ki emésztőrendszerünket.
Igyunk nagy mennyiségű folyadékot tiszta víz vagy gyógytea formájában.
Kerüljük a túlzott só és erős fűszerek fogyasztását.
Ajánlott a bőséges rostbevitel, amely támogatja az anyagcserét.
Az alapos rágás és a friss, házilag préselt gyümölcslevek fogyasztása.

A legjobb, ha a rákos beteg csak naponta kétszer étkezik: délben és este, s az étkezések között csak gyógyteát, vizet, esetleg friss gyümölcsöt vesz magához. A reggeli étkezés kihagyása azért ajánlott, mert ilyenkor fontos tisztító folyamatok mennek végbe a szervezetben, melyeket az étkezés megzavar. Mivel a legtöbb zöldség vitamintartalma a hőkezelés során elveszik, törekedni kell a nyers ételek fogyasztására.

Természetesen elengedhetetlen a cigaretta és alkohol teljes kizárása. A rákos betegek többségének szervezetében kimutatható a vitaminok és nyomelemek hiánya, ezek pótlása szintén a megfelelő táplálkozás útján lehetséges. Az A-vitamin pótlására nagyszerű a répa, répalé és cékla fogyasztása, a C-vitamin a citrusfélékben fordul elő a legnagyobb mennyiségben, az E- és F-vitamin pedig az olajos magvakban.

A helyes, személyre szabott diéta mellett van egy igényesebb módszer, amely nagyon jó eredményekkel büszkélkedhet. Ez a böjt. A terápia kidolgozása elsősorban dr.Breuss nevéhez fűződik, aki több ezer beteget kezelt praxisa során böjtkúrával. Ez a módszer a betegség korai stádiumában ajánlatos és minden esetben kizárólag orvosi felügyelet mellett. Műtét után, mikor a szervezet már gyenge, tilos böjtölésbe fogni! A kúra ötlete azon a megfigyelésen alapszik, hogy ha a szervezet kevés tápanyagot kap, arra kényszerül, hogy minden idegen anyagot lebontson, így a daganatot is. A kúra folyamán a beteg semmilyen szilárd tápanyagot nem vehet magához: csak zöldségleveket és gyógyteákat. Egy szakember által megszabott idő után fokozatosan visszatérhet a zöldség és gyümölcs alapú táplálkozásra.

Azoknak a betegeknek, akik nem tudnak böjtölésbe fogni, ajánlott a rákellenes hatású ételek kúraszerű fogyasztása. Ilyen a fokhagyma-kúra, melynek során hat héten keresztül napi 3-4 gerezd fokhagymát kell elfogyasztani. Nagyon hasznosak a rákellenes hatású teák. A vérehulló fecskefű a bőrrák megelőzésében és gyógyításában nyújt segítséget, a körömvirág az emlőrákkal szemben. Ismert a fagyöngy rákellenes hatása, mely hőkezelés hatására megszűnik, ezért a fagyöngyöt hideg vízben kell áztatni. A zsurlótea erősíti a csontvelőt, kiküszöböli a sugárkezelés negatív hatásait a nyálkahártyára. A máriatövismag erősíti a májat, így azoknak is sokat segít, akik a máj számára rendkívül megterhelő kemoterápiás kezelést választják.

A helyes légzés, a különböző légzőgyakorlatok és a kíméletes mozgás azok közé a természetes gyógymódok közé tartozik, melyekről a modern társadalom szinte teljesen megfeledkezett, annak ellenére, hogy elengedhetetlen részei a gyógyulási folyamatnak. Csakúgy, mint a vegyi anyagok kerülése, a természetes alapú mosószerek és kozmetikumok használata.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A rák nemcsak a test, hanem a lélek betegsége is.

2011.8.30.   


A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A természetgyógyászati módszerek a daganatképződést, vagy a hajlamot nagyon korán képesek kimutatni.

2011.7.7.   


A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A rákbetegséget az emberiség nagyon régóta ismeri.

2011.6.20.    7

A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.