A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (4)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2011.8.30. 4:30

A rák nemcsak a test, hanem a lélek betegsége is.

A lélek gyógyítására ugyanakkora figyelmet kell fordítani, mint a test kezelésére. E szoros összefüggést példázza, hogy amint már említettük, a rák az immunrendszer gyengeségére vezethető vissza. A jól működő immunrendszer nem engedi, hogy a rákos sejtek elszaporodjanak. Az immunrendszer gyengesége pedig a lélek gyengeségével áll kapcsolatban. Hiába törekszünk ellenálló-képességünk megerősítésére, ha a lelkünk gyenge, s megoldatlan problémák kavarognak benne.

Több kézzelfogható bizonyítékunk is van, melyek a testben és a lélekben végbemenő folyamatok közti összefüggést igazolják. Az egyik az úgynevezett spontán remisszió. Így nevezik azt a folyamatot, melynek során a daganat tudományosan megmagyarázhatatlan módon visszafejlődött olyan betegeknél, akiknek az orvosok már nagyon kevés vagy semmilyen esélyt nem jósoltak a gyógyulásra. A másik az ún. placebo effektus. Ilyenkor a betegnek valamilyen semleges anyagot juttatnak a szervezetébe, melyről azt állítják, hogy gyógyszer. Azt figyelték meg, hogy a gyomorfekélyes betegek kétharmada jól reagált erre a látszólagos kezelésre. Mindez döbbenetes bizonyíték arra, milyen nagy hatalma van szervezetünk felett a saját meggyőződéseinknek. Ezen kívül az állatkísérletek is bizonyítják, hogy az állandó stressznek (agresszív fényhatások, erős hangok, stb.) kitett állatoknál sokkal könnyebben jelentkezett daganatos megbetegedés.

A daganatos megbetegedéssel küszködők lelkének vizsgálatára az utóbbi években nagy figyelmet fordított a tudomány. Ezen a téren nagyon nehéz általános következtetéseket levonni, mivel minden ember más. Általában azonban elmondhatjuk, hogy a megfigyelt betegek döntő többsége becsületes, szorgalmas, és a környezetének mindenképp megfelelni vágyó egyéniség, aki nem tudja sem a negatív, sem a pozitív érzéseit levezetni. Gyakran jelen van a kiegyensúlyozatlan viszony a szülőkkel, vagy a társukkal, illetve ezen fontos személyek elvesztése, a gyász feldolgozatlansága. A betegséget, a megfigyelt esetekből kiindulva értelmezhetjük úgy, mint a lelki folyamatok ellenpólusát. A szorongó, önmagával vívódó lélek ellenpólusa a rákos sejtek szabad burjánzása. A rákos sejt „önző", figyelmen kívül hagyja a környezete érdekeit. A beteg feladata tehát, hogy feloldja a lelkében feszülő ellentéteket, hogy megtanulja az egészséges önzés művészetét, harmóniát teremtsen a saját belső világa és a környezete között. Ez úgy lehetséges, ha megismerjük lehetőségeinek és korlátainkat, hogy miként mozoghatunk a korlátainkon belül, és hogy tágíthatjuk őket anélkül, hogy ez környezetünk kárára válna.

A rákot a hátrálás szimbólumaként is felfoghatjuk. A rákos ember úgy hátrál az életfeladatai elől, mint a tengeri rák. A lelkünk gyógyítása során tehát érdemes azon is elgondolkodni, vajon tudjuk-e, mi az életben a feladatunk, és igyekszünk-e azt teljesíteni, vagy próbálunk kibújni alóla a nehézségek, konfliktusok kerülése érdekében. A lélek karbantartása miatt persze fontos, hogy ezeket a kérdéseket nyugodtan, harag, önvád, és kétségbeesés nélkül tegyük fel magunknak. A megfelelő lelkiállapot, a pozitív ráhangolódás mellett fontos a rendszeres meditáció, a relaxáció, melyek során megtanuljuk, hogyan fordítsuk figyelmünket fokozatosan önmagunkra. A külvilágtól ugyanis nem olyan könnyű elszakadni.

Egy rendkívül hasznos lelki technika a Simonton-módszer. Ennek során a rákbeteget először nyugodt testi és lelki állapotba hozzák, majd arra biztatják, hogy képzelje el, amint a szervezetében az erős, egészséges sejtek fokozatosan legyőzik a daganatot. Ez szimbólumokkal is lehetséges. Legyen például a daganat egy hatalmas jégtömb, melyet a szeretet felolvaszt. Fontos, hogy a szimbólumot a beteg találja ki, hogy olyan kép legyen előtte, melyben hinni tud és amelyre szívesen, félelem nélkül gondol.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A rák kezelésének természetes gyógymódjai (mint maga a betegség) nagyon sokrétűek, és alapjában véve két nagy csoportba oszthatjuk őket.

2011.7.27.   


A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A természetgyógyászati módszerek a daganatképződést, vagy a hajlamot nagyon korán képesek kimutatni.

2011.7.7.   


A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A rákbetegséget az emberiség nagyon régóta ismeri.

2011.6.20.    7

A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.